Tıklama Oranı (CTR) Nedir ve Neler Etkiler?

Tıklama Oranı (CTR) Nedir ve Neler Etkiler?

Dijitalleşmenin böylesine arttığı ve markaların dijital alanda yer almayı hızlandırdığı bu çağda hayatımıza giren kavramlardan birisi de Tıklama Oranıdır. Peki tıklama oranı (CTR) nedir ve neler etkiler?

Basitçe tanımlamak gerekirse, tıklama oranı (CTR), bir web sitesinin tıklamayla sonuçlanan gösterimlerinin yüzdesidir. Bir tıklama başına ödeme reklamı, örneğin bir reklam banner’ı gibi bir reklam ortamı, 1.000 gösterime ve 1 tıklamaya sahipse, bu orantıya konur ve bu, %0,1’lik bir tıklama oranına karşılık gelir. Tıklama oranı, bir reklamın arama yapanlarla alaka düzeyi hakkında bilgi sağlayan ölçümdür.

İyi Tıklama Oranı Nedir?

Yüksek bir CTR ile kullanıcılar, reklamın aramalarıyla oldukça alakalı olduğunu bulur. CTR düşükse, kullanıcılar reklamı daha az alakalı bulacaklardır. Çevrim içi pazarlamada gösterimler ve tıklamaların gösterimlere oranı şu şekilde hesaplanır:

CTR = tıklamalar / gösterimler (x 100) = %X

Sonuç oran çeşitli faktörlere bağlıdır. Bunlar, örneğin:

  • Çalıştığınız sektör,
  • Teklif verdiğiniz anahtar kelimeler,
  • Reklam hesabınızdaki bireysel kampanyalar.

Birisi doğrudan marka adını veya markalı bir ürünün adını aradığında, markalı anahtar kelimelerin çift haneli tıklama oranlarını görmesi muhtemeldir. Ancak, belirli bir marka adı olmayan genel anahtar kelimelerin tıklama oranının %1’in altında olması durumları da yaşanabilmektedir.

CTR’yi hemen çıkma oranı ve kalış süresi ile bağlantılı olarak incelediğinizde, neden yeterli sayıda kullanıcının dönüşüm yapmadığı hakkında bilgi alırsınız. Şunu belirtmek önemlidir: Arama motoru pazarlamasında bir reklamın görüntülenebileceği iki farklı ağ vardır. Bunlar:

  • Google Ads (eski adıyla AdWords),
  • Google Arama Ağı ve Google Görüntülü Reklam Ağı.

Arama motoru reklamcılığının bir parçası olarak, arama ağı, arama motorlarının sonuç sayfalarında (SERP) organik sonuçların üzerinde görüntülenen ve Arama Motoru Reklamcılığının bir parçası olan Google’ın metin tabanlı reklamcılık platformudur.

Tıklama Oranı ve Google Reklamları

Görüntülü reklam ağı arama motoru pazarlamasının bir parçasıdır ve normal bir oturum sırasında diğer web sitelerinde görüntü tabanlı reklamları görüntüler.

Tıklama oranı ile reklam aracınızın ne kadar verimli olduğunu, yani reklam aracınızın kaç tıklama aldığını ve gerekirse değiştirmeniz gerekip gerekmediğini kontrol edebilirsiniz. Reklam materyali, örneğin bir reklam banner’ı veya bir video anlamına gelir. Arama ağındaki reklamlar, ortalama tıklama oranı %1,91 ve ortalama tıklama oranı %0,35 olan görüntülü ağdaki reklamlardan daha iyi bir tıklama oranına sahip olma eğilimindedir.

Genel bir kural olarak, arama ağında reklam malzemelerine ilişkin iyi bir AdWords tıklama oranının %4 ila 5 gibi önemli bir rakam olduğunu belirtmekte fayda vardır. Görüntülü ağda, %0,5-1’in “iyi” bir tıklama oranına sahip olduğu söylenebilir. Bunun nedeni, görüntülü reklamların genellikle reklam engelleme eklentileri tarafından engellenmesi ve diğer içeriklerle meşgul olan ilgisiz kullanıcılara gösterilmesidir. Arama Ağı Reklamları, arama yapan kişinin aradığı anahtar kelimelerle alakalı olduğu için tıklanma olasılığı daha yüksektir.

Farklı Sektör ve Kurumların Tıklanma Oranları

Tıklama oranları da farklı endüstriler arasında büyük farklılıklar gösterir. Ortalama olarak, flört hizmetleri arama ağındaki en yüksek CTR’ye (%3,40) sahiptir.

Hukuk hizmetleri ise arama ağında düşük bir CTR’ye sahiptir (%1,35). Üstelik “avukat” kelimesi arama motorlarında en pahalı anahtar kelimelerden biri olmasına rağmen durum budur. Bir hukuk firması, reklam kampanyalarına ayda kolayca 100.000 dolar harcayabilir. Bu reklamların düşük performansı, büyük olasılıkla güçlü rekabet ve sınırlı demografik hedefleme seçeneklerinden kaynaklanmaktadır. Çoğu durumda, yasal hizmetlere yönelik reklamlar, doğru beklentileri çekmez.

Görüntülü ağda teknoloji şirketleri en yüksek tıklama oranına (%0,84) sahipken, işe alım hizmetleri en düşük tıklama oranına (%0,14) sahiptir. Ancak bu sektör ortalama değerlerinde dikkate alınmayan şey, konumun CTR üzerindeki etkisidir.

Tıklanma Oranı ve SERP’ler

SERP’lerde bir reklamın ne kadar yüksekte göründüğü, kampanyanın tıklama oranı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bunun nedeni, çoğu kullanıcının ilk bir veya iki arama sonucunda ihtiyaç duyduklarını bulması ve sonunda en üst sıralara tıklamasıdır. İlk konumdan sonra, arama ağı reklamlarının CTR’ı önemli ölçüde düşer. Birinci konumun ortalama CTR’ı %7,11 iken, dokuzuncu konumdaki bir reklamın CTR’ı yalnızca %0,55’tir.

Sosyal Medyadaki Reklamların Tıklanma Oranı

Günümüzde yalnızca Google’da reklam kampanyaları çalıştıramazsınız. Giderek daha fazla şirket sosyal ağlarda reklamlara güvenmektedir.

  • Facebook: %0,9,
  • Twitter: %1,0 – 3,00,
  • LinkedIn: %0,02 – 0,09.

Örneğin, platformdaki çoğu kullanıcının düşük etkinliği göz önüne alındığında, LinkedIn’in düşük tıklama oranına sahip olması doğaldır.

Reklamınızın sosyal medya kanallarındaki başarısı, sitenizin sosyal medya erişiminden de etkilenebilir:

  • 50-1.000 takipçisi olan kullanıcıların CTR’ı %6.16,
  • 000 takipçisi olan kullanıcıların CTR’ı %1,45,
  • 000 ila 10.000 takipçisi olan kullanıcıların CTR’ı %0.55,
  • 000’den fazla takipçisi olan kullanıcıların CTR’ı %0,45’tir.

Başka bir deyişle: ortalama olarak, takipçi sayısı arttıkça CTR azalmaktadır. Bunun nedeni muhtemelen, içerikle özel bir ilgisi olmayan hesabı takip eden kullanıcı sayısı arttıkça, dağılım kaybının artmasıdır. Hakkında paylaşımda bulunduğunuz konu alanı ve doğal olarak hedeflediğiniz kitle, beklenen tıklama oranının belirlenmesinde rol oynar.

Facebook’taki tıklama başına ödeme kampanyalarının tıklama oranı da sektöre göre farklılık göstermektedir. Hukuk hizmetleri ve perakendecilik ortalama olarak en iyi performansı gösterir. Eğitim alanı, ortalama olarak en düşük CTR’a sahip alandır.

Kullanıcıların sosyal medya platformlarındaki etkinlikleri de haftanın gününe ve günün saatine bağlı olarak büyük ölçüde değişmektedir. Örneğin, Twitter’daki çoğu gösterim cumartesi ve pazar günleri 17:00 ile 18:00 arasında oluşturulur.

Tıklama Oranını Reklamlar Nasıl Etkiler?

Arama motoru pazarlamasındaki metrik, yalnızca bir reklamın arama yapanlar için ne kadar alakalı olduğunun bir göstergesi değildir. Tıklama oranı aynı zamanda, reklamınızın arama motorlarının sıralamasına katkıda bulunur. Reklam sıralaması, reklamın SERP’ler içindeki konumunu belirler.

Reklamlar ile en yüksek sıralama en yüksek teklifi verene gitmez. En yüksek reklam sıralamasına sahip reklam veren en üstte görüntülenir. Ve tıklama oranı, reklam sıralaması formülündeki en önemli faktörlerden biridir. Bununla birlikte, reklam sıralaması bundan biraz daha karmaşıktır. Çünkü Google, gerçek tıklama oranını beklenen tıklama oranıyla ilişkilendirir.

Bu nedenle, reklamlarınızın tıklanma oranının arkasındaki sistemi anlamak ve bunu mümkün olduğunca iyileştirmek çok önemlidir. Düşük bir tıklama oranı, teklif verdiğiniz yüzde ne kadar yüksek olursa olsun, reklamlarınız için düşük bir konuma neden olabilir.

Tıklama Oranı Kalite Puanını Nasıl Etkiler?

Kalite puanı bir reklamverenin anahtar kelimeler, reklam numaraları ve açılış sayfaları açısından alaka düzeyinin bir ölçüsüdür. Reklamlarınız kullanıcı için ne kadar alakalı ise daha yüksek bir kalite puanı alma imkânınız da artar. Kalite puanı, arama motorlarının beklenen tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası ölçümlerine dayalı olarak hesaplanır. Bu da şu anlama gelir: İyi bir CTR, daha yüksek kalite puanları elde etmenize yardımcı olur.

Tıklama Oranları Ne Zaman Önemlidir?

Tıklama oranı çok önemli olduğu için, tüm reklamlarınızı yalnızca tıklama oranı için optimize etmemeli ve dönüşüm oranı gibi diğer metrikleri göz ardı etmemelisiniz. CTR ve reklam sıralaması tek başına bir PPC reklamının başarılı olup olmadığını belirlemez. Örneğin, “Ücretsiz Bilgisayar” yazan bir reklam yerleştirebilirsiniz. Bu reklamın harika bir CTR’a sahip olması kesindir. Ancak, işinizin başarısının ölçüsü bilgisayarları ücretsiz olarak vermek değilse, böyle bir reklam işinizi daha karlı hale getirmeyecektir.

Daima önce işinizi belirleyen metriklere odaklanın ve ardından tıklama oranına bakın. Pratikte bunun anlamı şudur: Amacınız mümkün olduğunca çok ürünü mümkün olan en düşük maliyetle satmaksa, reklam kampanyalarınızı satış başına maliyet için optimize etmelisiniz. Öte yandan, olası satış başına belirli bir fiyatın altında potansiyel müşteriler oluşturmak istiyorsanız, olası satış başına maliyeti optimize edin.

Tıklama Oranı ve Anahtar Kelimeler

Genel olarak, iş hedefiniz mümkün olduğunca fazla reklam trafiği oluşturmak değilse, tıklama oranı en önemli KPI’nız (ana performans göstergesi) olmamalıdır. Aslında, düşük bir CTR’ın yalnızca iyi değil, hatta belki de en önemli olduğu durumlar olabilir. Böyle bir durum örneğin belirsiz anahtar kelimelerdir.

Belirsizlik, herhangi bir reklamcılık programında ortaya çıkabilecek bir sorundur. Kullanıcılar genellikle sunduğunuz ürün veya hizmeti geniş anahtar kelimelerle arar. Ancak bu genel anahtar kelimeler, farklı insanlar için farklı şeyler ifade edebilir.

Daha alakalı olduğu için daha özelleştirilmiş anahtar kelimeler kullanmak bu durumda daha iyidir. Bu daha özel olan anahtar kelime ile iyi bir fiyat karşılığında çok sayıda potansiyel müşteri elde etme olasılığınız vardır. Bu durumda, tıklama oranı düşük olduğundan ve reklam o kadar sık ​​tıklanmayabileceğinden bu anahtar kelimeye teklif vermeyi durdurmak anlamsız olacaktır. Her zaman genel performans ve sonuç tarafından yönlendirilmelisiniz. Anahtar kelimeleriniz ve reklamlarınız işletme hedeflerinize göre iyi performans gösterdiği sürece, düşük bir CTR kesinlikle daha iyidir.

Sonuç

CTR, çevrim içi pazarlamada önemli bir ölçümdür. Hem arama motoru optimizasyonunda hem de arama motoru reklamcılığında tıklama başına ödeme reklamlarıyla çalışan herkesin CTR’ı önemli bir metrik olarak anlaması ve izlemesi gerekir. Yalnızca tıklama oranının optimizasyonu ve diğer çeşitli faktörlerin optimizasyonu birlikte başarılı bir reklam kampanyasına yol açar.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *