Faceted Navigation Nedir?

Faceted Navigation Nedir?

Faceted Navigation, Türkçede yönlü gezinme olarak karşılık bulan bir ifadedir. Bu ifade, e-ticaret siteleri gibi, büyük hacimli listeleme sonuçları olan adresler için kullanılır. Bir gezinme sistemi olan yönlü gezinme ile kullanıcılar, aradıkları ürün ve hizmetlere, filtreleme yöntemiyle hızlı bir şekilde ulaşabilirler. Kullanıcılara özel olarak arama sonuçları, en kısa sürede sunulur. Dolayısıyla Faceted Navigation, e-ticaret sitelerinde SEO performansını üst seviyeye çıkaran bir sistemdir. Faceted Navigation’ın ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını öğrenmek için içeriği okumaya devam edebilirsiniz.

SEO için en önemli kriterlerden biri, kullanıcı deneyimidir. Google’da görünür olmak ve site trafiği yakalamak, uzun vadede başarı getirmez. Daha etkili sonuçlar elde etmek için site içerisinde ziyaretçileri uzun süre tutmanızı sağlayacak çalışmalara da ihtiyacınız vardır. Birçok kullanıcı, aradığı ürünü bulamaması, sitenin yavaş olması gibi etkenlerden dolayı, web sitesinden anında geri çıkar. Faceted Navigation sistemi, tam olarak bunun önüne geçmek adına geliştirilmiştir.

Faceted Navigation Nasıl Çalışır?

Faceted Navigation, 4 farklı işleyişe sahiptir. Bu nedenle işleyiş şeklini seçmek için ürün ve hizmet gereksinimlerini dikkate almak gerekir. Faceted Navigation’ın işleyişi şu şekilde gerçekleşir:

  • Sayfa yeniden yüklenmeyecek ve kullanıcı Javascript ile listeden bir öğeyi seçtiğinde, seçilen sonuçlar doğrudan sayfada görüntülenecektir.
  • Javascript dahil olmaksızın sayfa içeriği yüklenir ve seçilen filtre sonuçları anında görsel olarak gösterilir.
  • Kullanıcı listedeki bir öğeyi seçerse ‘Uygula’ seçeneğine tıklayana kadar herhangi bir işlem gerçekleşmez. Ancak tıklamadan sonra JavaScript dahil olmadan yeni bir sayfa oluşur.

Tüm bunlar Faceted Navigation’ın farklı modellerini içermektedir. Hangisinin daha iyi olduğu, e-ticaret sitenizdeki ürün ve hizmetlerinizle bağlantılıdır. Kullanıcıların birden fazla filtre uygulama ihtiyacını karşılayan bir ürün veya hizmet sunuyorsanız, tüm filtreler seçildikten sonra ilgili sayfayı sunmak, kullanıcı deneyimi açısından oldukça faydalı bir yaklaşım olacaktır.

Faceted Navigation’ın çalışma şeklini, Chrome DevTools’un “Network” sekmesini kullanarak test edebilirsiniz. Eğer sayfada kaynaklar yeniden yükleniyorsa, Faceted Navigation’da JavaScript kullanılmadığı sonucuna varılır. Sayfa kaynakları yeniden yüklenmiyorsa, JavaScript kullanıldığı sonucuna varmak mümkündür.

Faceted Navigation Nerede Kullanılır ve Önemi Nedir?

Faceted Navigation, genelde e-ticaret siteleri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak gezinme sisteminin kullanımı, sadece bu sitelerle de sınırlı değildir. Aynı zamanda seyahat ve haber sitelerinde de kullanılması mümkündür.

SEO performansını destekleyen bu sistem, yanlış kurgulandığında sitelerde beklenmedik sorunlara neden olabilir. Bu nedenle Faceted Navigation’ın çalışma yöntemi belirlenirken, kullanıcının gereksinimlerini karşılayacak filtreler seçilmelidir. Ayrıca taranabilirlik gibi teknik konular göz önünde bulundurulmalıdır. Verimli ve %100 etkili sonuçlar verecek olan Faceted Navigation hizmetini, e-ticaret, seyahat ve haber siteleriniz için tercih edebilirsiniz.

Google Biqquery Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Faceted Navigation’ın belirli siteler için iki farklı önemi vardır. Bunlar, geliştirilmiş kullanıcı deneyimi sunmak ve geliştirilmiş SEO’dur.

  • Geliştirilmiş Kullanıcı Deneyimi Sunmak: Kullanıcıların ürün ya da hizmet bulma sürecini kolaylaştırır ve hızlandırır. Alakasız sonuçlar arasında gezinmeden, kullanıcıların sıkılmasını ve siteyi terk etmesini önler. Bu nedenle hızlıca istedikleri ürüne ulaşabilirler. Gelişmiş kullanıcı deneyimi sayesinde daha fazla kullanıcı katılımı ve daha yüksek dönüşüm oranlarını yakalamak mümkündür.
  • Geliştirilmiş SEO: Doğru şekilde kurgulandığında, arama motorları tarafından sitenin yapısı etkili bir şekilde algılanır. Böylece ilgili sayfaların indekslenmesi sağlanır.

Faceted Navigation’ın temel hedefi, kullanıcıların istedikleri ürünlere, kolaylıkla erişmelerini sağlamaktır. Bu sayede kullanıcı deneyimini artırır. Gezinme sistemini kullanan web siteleri, ziyaretçileri için daha basit ve etkili bir arama süreci oluşturabilmektedir. Bounce Rate’i düşürerek kullanıcıların sitede daha fazla zaman geçirmesi de, bu sistemin sonuçlarından biridir.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *