DNS prefetch, internet sayfalarının yüklenme hızlarının artırılması için kullanılan bir yöntemdir. Normal şartlarda kullanıcılar bir bağlantıya tıkladıklarında ilk olarak DNS çözümlemesi yapılır ve ardından sayfaya geçiş süreci başlar. DNS prefetch yöntemi ise tarayıcıların belirli bir alan adının DNS adresini önceden çözmesine imkan tanır. Kullanıcılar, sayfayı ziyaret etmeden önce DNS sorguları tamamlanır. Bu sayede sayfanın yüklenme hızı artar.
DNS prefetch için “rel=dns-prefetch” etiketi kullanılır. Söz konusu etiket, tarayıcıda belirli bir alan adı açık şekilde çağrılmadan önce DNS’i çözmesi gerektiği anlamına gelir. Buradaki temel amaç, sayfa kaynakları için farklı alanların kullanıldığı sırada yükleme hızının iyileştirilmesidir.
DNS Prefetch Ne İçin Kullanılır? Avantajları Nelerdir?
DNS prefetch, web sayfalarının yüklenme hızlarının optimize edilmesi için tercih edilen bir metottur. Bu yöntemle elde edilen avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Kullanılan bu metodla tarayıcılar, öncelikli olarak hangi DNS adreslerini çözümlemesi gerektiğini anlar. Bu sayede sayfa yükleme süreleri azalır. Ayrıca birden fazla alan adı üzerinden kaynak yükleyen web sayfaları için bu özellik kritik bir öneme sahiptir.
- Sayfaların hızlı bir şekilde yüklenmesi, kullanıcıların sitede daha fazla zaman geçirmesine ve aradıklarını kolay bir şekilde bulmasına olanak tanır. Hemen çıkma oranı düşerken kullanıcı deneyimi de artar.
- Arama motorları sıralamaları oluşturulurken sitelerin yüklenme hızları da dikkate alınır. Sayfa yükleme hızlarının önemli ölçüde azalması, sitenin SEO performansını olumlu yönde etkiler. Ayrıca kullanıcı deneyiminin artması da arama motoru optimizasyonu üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
- Önceden yapılan DNS sorguları, gereksiz tekrarlayan sorguları önleyerek bant genişliği tasarrufu sağlanmasına da imkan tanır.
Yukarıdaki unsurların yanı sıra önceden yapılan DNS sorguları, tarayıcının kaynak kullanımını optimize eder ve sistem performansını artırır. Aynı zamanda çoğu tarayıcı, DNS prefetching’i destekler ve bu özellik, varsayılan olarak etkinleştirilir. Böyle bir durum da kullanıcıların ekstra yapılandırmalarla zaman kaybetmesinin önüne geçer.
DNS Prefetch Ne Zaman Kullanılmalı?
Web sayfalarının kodları, sayfanın yapılandırılmasında kullanılan JavaScript kodlarından ölçümleme amacıyla entegre edilen SEO araçlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. <head> bölümüne eklenen kodlar ise sayfanın yüklenme hızını doğrudan etkiler. Ancak tarayıcıların bu kodları hangi sırayla çağıracağı belirsizdir. Örneğin; üçüncü taraf kaynaklar tarafından sağlanan dosyaların ilk olarak yüklenmesi mümkündür. Böyle durumlar, sayfanın yüklenme hızını artırabilir.
ROI Nedir? SEO’da nasıl Hesaplanır? başlıklı içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
DNS prefetch, sayfa hızını artırmak için önemli bir çözümdür. İlgili kodlar sayfaya eklendiğinde, yükleme süreci sırasında DNS çözümlemesi gerçekleştirilir. Bu sayede yükleme sırası diğer kodlara geldiğinde çözümleme işlemi için tekrar beklenmesi gerekmez. Bunun yanı sıra yöntem, dış kaynaklardan gelen yüklemeler için etkili sonuçlar sağlarken gereksiz kullanım durumunda verimliliği düşürebilir. Ancak doğru bir şekilde kullanıldığında SEO performansını önemli ölçüde artırır.