Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Günden güne ilerleyen teknolojiyle birlikte kullanıcıların arama yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Sesli arama, son birkaç yıldır en çok kullanılan ve gün geçtikçe daha da yaygınlaşan bir arama yöntemidir. PwC’ye göre sesli arama, 18-64 yaş arası kişilerin %32’si tarafından tercih edilmektedir. Bu, göz ardı edilemeyecek kadar fazla bir sayıdır. Durum böyleyken, internet sitenizi kullanıcıların bulmasını kolaylaştırmak için sesli aramaya uygun olarak optimize etmeniz gerekebilir. Eğer bu konuda yeniyseniz endişelenmenize gerek yok, çünkü bu yazımız “Sesli arama optimizasyonu nasıl yapılır?” gibi sorulara detaylı olarak cevap verecektir.

Sesli Arama Nedir?

Sesli arama, kullanıcıların arama motorlarına yazmak yerine yalnızca seslerini kullanarak arama yapmalarına olanak sağlayan bir teknolojidir. Otomatik konuşma tanıma (ASR) sistemini kullanarak, ses sinyallerini metne dönüştürerek çalışır. Ardından Google gibi arama motorları, metni standart bir arama ifadesi gibi ele alır ve daha sonra arama ifadesine uygun sonuçlarla eşleştirerek ilerler. Sesli aramaların giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, dijital pazarlama stratejisine sesli aramayı dahil etmek bir gereklilik halini alıyor.

Birçok durumda kullanıcılar, herhangi bir hizmet, ürün ya da içerik hakkında bilgi almak için aramalarını tarama motoruna yazmak yerine sesli arama komutlarını kullanmaktadır. Markalar artık arama motorlarının tarayabileceği ve sıralayabileceği metinlerde stratejik anahtar kelimeler kullanmanın ötesinde sesli arama sonuçlarında da üst sıralarda yer almak için çalışmalar yapmaktadır. Bu ekstra zor bir işlemdir çünkü içeriğin sesli arama yoluyla bulunabilmesi için daha spesifik ve kesin olması gerekmektedir.

Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Çalışır?

Sesli arama optimizasyonun çalışması için arama ifadelerinin geçtiği birkaç konuşma tanıma aşaması bulunur. Sesli arama optimizasyonu en basit anlatımla şu şekilde çalışır:

  • Kullanıcı sesi dışındaki sesleri filtreleyerek, arama ifadesini diğer seslerin akışından ayırır.
  • Ses dalgalarını sayısal verilere dönüştürerek aramayı sayısallaştırır.
  • Verileri işleyerek ses analizi yapar.
  • Aramayı veri tabanındaki örneklerle karşılaştırarak model tanıma işlemi gerçekleştirir.

Milyonlarca işlenmiş örnekler sayesinde algoritma; aksanları, farklı tonlamaları ve diğer bireysel konuşma özelliklerini tanır. Akıllı sistem, sorgu cümlesinin bağlamına göre doğru kelimeyi belirleyebilir. Bugün, Google’ın sesli arama motoru, sesi %95’e varan doğruluk oranıyla metne dönüştürebilmektedir.

Sesli arama optimizasyonunda konuşmayı tanımak, metne dönüştürmek ve transkripsiyon doğruluğunu geliştirmek için çeşitli algoritma ve hesaplama teknikleri kullanılır. En sık kullanılan yöntemlerden biri ise Duyu-Dil Programlama ya da Nörolinguistik Programlama olarak bilinen NLP’dir.

NLP bir konuşma tanıma algoritması olmasa da insanların ve makinelerin dil, konuşma ve metin yoluyla nasıl iletişim kurduklarını inceleyen bir yapay zekâ alanıdır. Günümüzde birçok mobil cihaz, sesli arama yapmak ya da mesajlaşmayla ilgili daha fazla erişilebilirlik sağlamak için sistemlerine konuşma tanıma özelliğini dahil eder.

Sesli Arama Özelliği Siteye Nasıl Optimize Edilir?

İşletmenizin sesli arama sıralamasında yer almasının gerektiğine karar verdiyseniz, aklınızda bulunması gereken birkaç nokta vardır. Konu sesli aramalar için SEO olduğunda, arama motoru optimizasyonunun temelleri bozulmadan çalışır. Sesli arama optimizasyonu, SEO için yaptığınız şeylerin çoğunun, internet sitenizin genel arama görünürlüğünü artıracağı anlamına gelir. İnternet sitenizi sesli arama için optimize etmeye yönelik çeşitli ipuçları bulunmaktadır. Bu ipuçlarına ulaşmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Sesli Arama için Doğru Anahtar Kelimeler Kullanın

Sesli aramada kullanılan kelimeler ve soru kalıpları, yazarak yapılan arama sorulardan farklıdır. Bunu optimizasyon stratejinizde hesaba katmanız gerekir çünkü insanlar yazdıklarından farklı konuşurlar. Örneğin birisi bilgisayarda “kızarmış tavuk tarifi” yazabilir, ancak sesli arama yaparken “Kızarmış tavuk nasıl yapılır?” diyecektir. Sesli arama bir konuşma şeklinde gerçekleştiği için bu arama ifadeleri farklılık gösterir.

Kullanıcılar cihazlarına, aile üyelerinden biriyle ya da arkadaşıyla konuşuyormuş gibi soru sorarlar. Buna ek olarak, bazı sözlü ifadeler yazılı ifadelerden daha yönlü olabilir. Örnek olarak bir kullanıcı “kızarmış tavuk tarifleri” yazabilir, ancak cihazında sesli arama yaparken “kızarmış tavuk tariflerini listele” diyebilir. Bu durumda sesli arama yapan kullanıcılar, arama cihazına ne yapmasını istedikleri konusunda komut verirler.

Sesli aramayı sitenize nasıl optimize edeceğinizi bilmek istiyorsanız, konuşma ifadelerini optimize etmeniz gerekir. Hedef kitlenizin, sayfalarınızdaki konularla ilgili olabilecek farklı sorular üzerine kafa yormalısınız. Örneğin insanlar sesli olarak nasıl kızarmış tavuk yapılacağını araştırıyorsa, şu tür soruları sorabilirler:

  • Kızarmış tavuk nasıl yapılır?
  • Kızarmış tavuk yapmanın püf noktaları nelerdir?
  • Kızarmış tavuk yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

Bu tür soruların tümü, sesli arama optimizasyonu stratejinizde aklınızda bulunması gereken şeylerdir.

Yerel İşletme Stratejileri Oluşturun

İnsanların %55’inden fazlası yerel işletmeleri bulmak için sesli arama özelliğini kullanmaktadır. Sesli aramayı optimize etmek için yerel işletme stratejisi oluşturmanız SEO hususunda büyük rol oynar. Bunun en önemli parçası, kullanıcılar yerel sesli arama yaptığında görünecek liste olan Google Benim İşletmem girişinizdir.

Öncelikle bu listeyi talep etmeniz gerek. Ardından şirket bilgilerinizi eksiksiz olarak doldurmalısınız. Doğru bilgileri girdiğinizden emin olmak için adınızı, adresinizi ve telefon numaranızı doğrulamanız istenecek. Bu bilgilere ek olarak şunları yapmanızda fayda var:

  • Çalışma saatlerinizi güncelleyin.
  • Listenize fotoğraf ekleyin.
  • İşletmeniz hakkında kısa bir tanıtım yazısı yazın.

Eksiksiz bir Google Benim İşletmem listesine sahip olmak, kullanıcıların sesli arama yaparak şirketinizi keşfettikleri zaman ihtiyaç duydukları bilgileri almalarına yardımcı olacaktır. Yerel girişinizi talep etmek, işletmenizin yerel sesli arama sorgusunda ön plana çıkmasını sağlar. Böylece bulunduğunuz yere daha fazla trafik çekebilirsiniz. Bunların yanı sıra, yerel olarak alakalı kelimeleri de sitenize entegre edebilirsiniz. Örneğin, “Beşiktaş’ta balık restoranı” ve “Beşiktaş’ta balık” gibi anahtar kelimeler potansiyel müşteri sayınızı artırmaya yardımcı olacak yerel olarak alakalı kelimelerdir.

Direkt Cevaplar Vermeye Odaklanın

Sesli arama optimizasyonu stratejisinden en iyi şekilde sonuç almak için, kullanıcılar tarafından sorulan soruları direkt olarak yanıtlamaya çalışın. Yapılan aramaların %50’si, öne çıkan snippet’lara dayanmaktadır. Bu noktada öne çıkan snippet, arama sonuçlarının en üstünde bir kutu içerisinde görünür.

Öne çıkan snippet’lar, kullanıcıların sorularına hızlı bir şekilde doğrudan cevap vermeyi amaçlar. Bu pozisyona ulaşmak içinse sorulara doğrudan cevap verecek içerikler hazırlamalısınız. Daha iyi açıklamak gerekirse, direkt cevaplar vermek yerine her ayrıntıyı açıklamaya çalışmaktan kaçının. Bu hem zaman kaybetmemenizi sağlayacak hem de yapılan arama sonuçlarında listenin en üstünde görünme şansınızı artıracaktır.

En İyi SEO Uygulamalarını Takip Edin

Birçok kişi, kullanıcılar web sitenizi göremediği için nasıl çalıştığının ya da ne tür bir deneyim sunduğunun önemli olmadığını düşünmektedir. Ancak şu bir gerçektir ki, sesli arama cihazları kullanıcılara cevaplar sunmak için arama sonuçlarını kullanır. Sesli arama cihazları, soruların yanıtlarını arama sonuçlarının en üstüne çeker. Bu nedenle de en üstte görünebilmek için sesli arama optimizasyonu yapmanız gerekir.

Sesli arama için SEO optimizasyonu yapmazsanız, sonuçlarda görünmeniz mümkün olmaz. Arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacak SEO uygulamalarını takip edebilirsiniz.

Anahtar Kelimeleri Sitenize Entegre Edin

Alakalı anahtar kelimeleri seçmek ve sitenize entegre etmek, arama sonuçlarında yer almak için oldukça önemli bir uygulamadır. Potansiyel müşterilerin karşısına daha çok çıkabilmek için üç veya daha fazla kelime içeren uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmalısınız.

Mobil için Optimize Edin

Sesli arama programlarının çoğu, mobil cihazlarda bulunur ya da kullanıcıları sorgu ifadesine yönlendirmek için mobil uygulamaları kullanır. Web sitenizin bu işleme duyarlı olduğundan emin olursanız, sitenizin kullanılan cihazlara uyum sağladığı sonucuna varabilirsiniz. Uyumlu bir sesli arama optimizasyonu tasarımı, kullanıcılara sitenizin gezinmeyi kolaylaştıran bir mobil sürümünü sağlar.

Sitenizi Hızlandırın

Sesli arama yapan bir kullanıcı, işletmeniz hakkında bilgi edinmeye çalışırken uzun vakitler harcamak istemez. Google PageSpeed gibi araçları kullanarak site yükleme süresini nasıl iyileştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bu sayede, sitenizin yeterince hızlı yüklendiğinden emin olmanız için gerekli işlemi yapmış olursunuz. Eğer bu araçtan sıkıldığınızı düşünürseniz, sayfa hızı hizmetlerine her daim yatırım yapabilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *