Yeni Başlayanlar İçin Temel SEO Terimleri

Yeni Başlayanlar İçin Temel SEO Terimleri

SEO terimleri, arama motoru optimizasyonu (SEO), aldığı veri akışını artırmak için bir web sitesini bir arama motorunun sıralamasında en üst sıraya koyma sürecidir. İşletmeler ve bireyler, veri akışı ile bunun akabinde elde edilecek geliri artırmak için SEO kullanır. Ayrıca, web sitelerinin ve içeriklerinin görünürlüğünü artırmak amacıyla da SEO tercih edilir.

Örneğin SEO, bir web sitesinin Google, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için kullanılabilir. Buna ek olarak, arama motorları bir web sitesine gelen en yaygın organik trafik kaynağı olduğundan, SEO oldukça rekabetçi bir alandır. Bu yüzden dijital bir pazarlama stratejisi olan SEO, iyi bir yaklaşımla birlikte bir şirkete çok fazla görünürlük sağlayabilir.

Kullanılan ilk arama motorları, yalnızca belirli anahtar kelimeleri içeren sayfaları arayabildikleri için büyük ölçüde başarısız oldular. Bu yüzden arama motorları zamanla daha da gelişti ve arama algoritmalarında yüzlerce parametre kullanılmaya başlandı. Web sitelerini sıralarken kullanılan parametreler başlıca şunlardır:

  • Anahtar kelimeler
  • Kelime öbekleri
  • Algoritmalar
  • Web sitesi güncellemeleri
  • Bir web sitesinin hiyerarşik yapısı
  • Dilin anlaşılırlığı

Bu parametrelerden yararlanarak SEO kullanmak, pek çok kullanıcıyı web sitenize çekecektir. Fakat bu parametreler tek başlarına yeterli değildir. Web sitenizin görünürlüğünü arttırmak için bilmeniz ve etkili kullanmanız gereken pek çok SEO terimi bulunmaktadır. Bahsi geçen SEO terimlerini merak ediyor ve öğrenmek istiyorsanız bu yazıda gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Site İçi SEO (On-Page SEO)

Arama motorları ve ziyaretçiler için web sayfası içeriğini optimize etme yöntemi, site içi SEO olarak bilinir. Geri bağlantılar (backlinks) gibi dış faktörlerden ziyade web sitenizdeki sayfa hızı ve anahtar kelime yoğunluğu gibi öğeleri iyileştirmeye odaklanan bir SEO türüdür. Ayrıca site için SEO, içerik optimizasyonu ve gezinmenizi kolaylaştırmak gibi arama sıralamanızı iyileştirecek işlemler yapar. Başlıca site içi SEO teknikleri şunlardır:

  • Başlık etiketleri
  • İçerik
  • Dahili bağlantılar
  • URL’lerin tümü

Site içi SEO kullanarak sayfanızı düzenleyebilir ve sitenizi oluşturabilirsiniz.

Site Dışı SEO (Off-Page SEO)

Bir sitenin, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasında önemli bir rol oynayan güçlü taktiğe site dışı SEO adı verilir. Site dışı SEO, bir web sitesinin internetteki sıralamasını yükseltmeyi amaçlayan tüm site dışı SEO faaliyetleri için her şeyi kapsayan bir kelimedir. Bu adımı uygulamadan önce site içi SEO işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekir. En önemli bileşeni geri bağlantı (backlink) olan site dışı SEO, arama motoru sıralamanızı iyileştirmek ve sitenizin optimizasyonunu arttırmak için kullanılır.

Backlink

Geri bağlantı olarak da bilinen backlinkler, bir web sitesinden diğerine verilen bağlantılara denir. Backlinkler oluşturdukları bu bağlantıları harici web siteleri aracılığıyla gerçekleştirir. Ayrıca diğer web sitelerinden gelen bu geri bağlantılar, kullanıcıları sizin web sitenizdeki sayfalara yönlendirir. Başlıca backlink çeşitleri şunlardır:

  • Misafir yazarlık linkleri
  • Editoryal linkler
  • Sponsorlu ya da ücretli linkler
  • UGC linkler
  • Yüksek itibara sahip linkler
  • Zararlı linkler

PageRank (PR)

Google’ın temel algoritmasının bir bileşeni olan PageRank, 0’dan 10’a kadar olan bir puanlama sistemidir. PageRank sayesinde aldığınız puan sitenize arama motoru tarafından verilen puandır. Sitenize verilen puan, sayfanızda kullandığınız backlink sayısına ve çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden de PR puanınızı değiştirmek her zaman sizin elinizdedir. Ek olarak PR, bir web sayfasının önemini, o sayfaya giden bağlantıların niteliğini ve miktarını ölçerek tahmin eden bir bağlantı analiz programıdır.

Crawling (Tarama)

Arama motorlarının web sayfanızı bulma sürecine crawling adı verilir. Ayrıca crawling, sizi daha fazla siteye yönlendiren sayfaların ve bağlantıların keşfedilmesi anlamına da gelmektedir. Crawling, arama motorları tarafından bir web sitesini ziyaret etmek, indirmek ve bağlantılarını çıkartmak için kullanılır.

SERP

Açılımı “search engine results page” olan SERP, arama motoruna bir şeyler yazıp arattığınızda karşınıza çıkan sonuç sayfasına verilen isimdir. Kısaca, bir arama yaptıktan sonra çıkan sayfaya SERP denir. SEO işine girişmeden önce mutlaka SERP yapısına hakim olmanız gerekir.

Nofollow Link

PageRank puanlama sisteminde kullanılan nofollow linkler, arama motoru aracılığıyla yapılan işlemlerde sitenizin sonuç sayfasında çıkmaması gerektiğini bildirir. Henüz yayınlanmamaya hazır olmayan web sitenizin aramalarda çıkmaması nofollow linklere örnek olarak gösterilebilir. Nofollow linklerin asıl ortaya çıkış amacı ise spam linklerden oluşabilecek sıkıntıları engellemesidir.

Dofollow Link

Nofollow linkler gibi PageRank puanlama sistemine dahil olan dofollow linkler, nofollow linklerin aksine PageRank değerine etki edebilir. Bu durum, diğer internet sitelerinin sizin PageRank puanınızdan yararlanabileceği anlamına gelir. Bu yüzden dofollow linkler, nofollow linklere göre daha etkilidir ve güven verici linkler olarak bilinir. Sitenizde dofollow link kullanmanız, sitenizin diğer kullanıcıların erişimine açık olduğu ve arama motorlarında gözükeceği anlamına gelir.

301 Yönlendirmesi

301 yönlendirmesi, yeniden yönlendirilen sayfaya tam bağlantı eşitliği veren kalıcı bir yönlendirmedir. Bu yönlendirme türü için HTTP durum kodu 301’dir. 301 yönlendirmesi, çoğu durumda bir web sitesinde yönlendirmeleri uygulamak için ideal yaklaşımdır.

KPI

Açılımı “key performance indicator” olan KPI terimi, bir eylemin bir hedefe ne kadar iyi ulaştığını yansıtan ölçülebilir bir rakamdır. Anahtar performans göstergesi olarak da bilinir.

Canonical URL (Rel=Canonical)

Web sitenize ait içeriklerin ne kadar özgün olduğunu tespit etmek için kullanılır. Ayrıca site sahipleri, bir web sayfasının hangi sürümünün orijinal, hangilerinin kopya olduğunu Google’a bildirmek için bu etiketi kullanabilir. Canonical URL’lerin kullanılma amacı, çeşitli anahtar kelimeler için hazırlanan, benzer internet sayfalarının intihal içerik olarak algılanmasını önlemektir.

White Hat SEO

White Hat SEO, genel olarak web sitenizin bütünlüğünü korurken, arama motorlarının hizmet şartlarına da bağlı kalır. Böylece bir arama motoru sonuç sayfasında (SERP) arama sıralamanızı iyileştiren yöntemler bütünü ifade eder. Kısaca, arama motorlarının kalite gereksinimlerine uyan arama motoru optimizasyonu uygulamalarına verilen addır.

Black Hat SEO

White Hat SEO’nun tam tersi olan Black Hat SEO, arama motorlarının kalite kriterlerini ihlal eden optimizasyon tekniğidir. Bu sayede bir sitenin ya da sayfanın arama motorlarındaki listelemede üst sıralara yerleşmesine olanak sağlar.

Domain

Sitenizin sahip olduğu alan adına domain denir. Tüm internet siteleri domain adına ve domain uzantısına sahiptir. Web siteniz için bir domain seçmek, SEO için atılacak en önemli adımlardan biridir. Domain almak, web sitenizin internet üzerindeki konumunu bildirir. Ayrıca her domain, her siteye özeldir. Bu da, aynı domain’i birden fazla sitenin alamayacağı anlamına gelir. Buna ek olarak her domain’in belli bir kullanım süresi bulunmaktadır.

Broken Link

Kırık link olarak da bilinen broken linkler, hatalı linklere verilen addır. Web sitenizde bulunan ve herhangi bir hatadan dolayı açılmayan bu linkler, arama motorlarındaki sıralamanızın düşmesine sebep olabilir.

URL

Açılımı “Uniform Resource Locators” olan URL terimi, daha yaygın olarak “web adresi” ismiyle bilinir. URL’ler bir kaynağın internet üzerindeki konumunu bildirmeye yarar. Web sitenizde yer alan sayfanın tam adresi olan URL’ler HTTP, HTTPS ve FTP şeklinde başlayabilir. Sık kullanılan popüler SEO terimlerini incelediğimiz içeriğimiz bu şekildeydi.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *