URL Nedir, URL Ne İşe Yarar?

URL Nedir, URL Ne İşe Yarar?

Açılımı “uniform resource locator” olan URL terimini bir web sitesin ulaşmak için kullandığımız bağlantı adresidir. Örnek vermek gerekirse, https://seofd.net bir URL’dir. Bu adres linki bir internet sitesinin adresidir. Böylelikle bağlanmak istediğimiz bir internet sitesine URL aracılığı ile kolay bir şekilde bağlanabiliriz.

Aslında birçok kişinin aşina olduğu ancak tam olarak anlamını bilmediği URL terimi, son dönemlerde dijitalleşmenin gelişmesi ile daha çok araştırılmaya başlandı. URL’nin ne olduğunu ve ne işe yaradığını anladıktan sonra geriye URL’nin nasıl çalıştığını veya hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak kalıyor.

URL Ne İşe Yarar?

Temel olarak URL’ler web sitelerinin IP adreslerini metin haline getirmek amacı ile kullanılır. Bunun dışında ise URL kullanımı web sitelerindeki dosya yapısını da etkiliyor. Bu noktada ise URL öğeleri önemli oluyor. URL ise aşağıdaki öğelerden oluşmaktadır:

  • Protokol
  • Alan adı
  • Alan adı uzantısı
  • Dosya

Yukarıda yer alan URL öğeleri sayesinde bir kişiye kolay bir şekilde bir web site tarif edilir. URL olmadan ise bu tarif işlemi IP adresi olarak gerçekleştirilebilirdi. Bu da oldukça uğraştırıcı bir işlem olurdu.

URL yapısının etkinliği yukarıdaki özelliklere ek olarak arama motorları sıralaması konusunda da yer alıyor. Bunun nedeni ise URL adresinde yer alan web sitesi içeriği ve kullanıcıların arattığı terimlerin bağlantısı. Arama motorları sıralama gerçekleştirirken bu bağlantının alaka seviyesini de göz önünde bulunduruyor. Bu sayede “URL ne işe yarar?” sorusunun bir diğer cevabı da ortaya çıkmış oluyor. Arama motoru optimizasyonu yani SEO açısından da URL önemli bir yere sahiptir.

URL’nin Önemi?

URL’nin asıl önemi bir kullanıcı yanlış bir URL adresi girdiğinde ortaya çıkıyor. Belirtilen durumda istediği web sitesine giriş yapamayan kullanıcı, böylelikle istediği bilgiye ulaşamamış olur. Bunun yanı sıra girmiş olduğu URL farklı bir adres ile çakışıyor ise bu noktada URL hatalıdır. Bu nedenle, URL’nin doğru bir şekilde yapılması bir web sitesinin bilgilerini paylaşmasına olanak sağlar. URL, bir web sitesinin serverı yani sunucusu ile arasındaki bağlantıyı gerçekleştiren köprü olarak görülebilir.

Yukarıda belirtildiği gibi URL planlaması oldukça önemlidir. Kolay ve okunabilir ve URL planladığınızda kullanıcı deneyimini de arttırmış olacaksınız. Bu da kullanıcıların web sitenizi daha kolay ziyaret etmesini ve daha iyi vakit geçirmesini sağlayacaktır. Bunun sonucunda da arama motorlarının bir kriterini daha yerine getirmiş olursunuz. Kullanıcı deneyimini arttırmak, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur. Böylelikle daha fazla kullanıcıya hitap edebilirsiniz.

URL Bölümleri Nelerdir?

URL birçok bölümden oluşur. Bu bölümler arasında ise subdomain ve rootdomain yer alır. Örnek vermek gerekirse, bir web sitesine giriş yaparken kullanılan “www” bir subdomain, seofd.com ise bir rootdomaindir. Üç farklı bölümden oluşan URL’de size özel olan domain adınız, domain uzantınız ve web sitenizdeki sayfaları gösteren URL slug yer alıyor.

URL’nin bölümleri oluşturan bu yapı, web sitesinin tanınması ve sahip olduğu bilgiyi ulaşılır kılması açısından önemli bir işleve sahip. Bu bölümler ise protokol, domain ve yol olarak karşımıza çıkıyor. Protokol, tarayıcının kaynakta yer alan bilgiye ulaşmasını sağlıyor. Domain kısmı ise sunucu kaynağını gösteriyor. Son olarak ise “/” işareti başlayan yol bölümü kalıyor. Yol bölümü ise web sayfasının sahip olduğu klasörün hangi dosyada yer aldığını işaret ediyor.

Web site içerikleri ile aynı olan URL adresleri bazen karmaşıklığa yol açabiliyor. Bu durumda ise birçok kullanıcı URL kısaltma işlemini kullanıyor. URL kısaltma işlemleri kullanıcı deneyimini arttırma konusunda katkı sağlayabiliyor. Böylelikle ziyaretçiler daha yüksek oranla bu kısaltılmış linklere tıklıyorlar. URL kısaltma işlemi daha çok sosyal medya adresleri için kullanılıyor.

SEO Uyumlu URL Nedir?

Daha önce de belirtildiği gibi URL’ler, SEO açısından önemli bir yere sahip. Arama motorlarının dikkat ettiği kriterlerden birisi olan alakalı URL oldukça önemli. Peki SEO uyumlu URL nasıl yapılır? SEO uyumlu URL için web sitesinde yer alan içerikteki anahtar kelimelerin URL kısmında da yer alması gerekiyor. Böylelikle, bir kullanıcı URL’yi kullanarak hem içeriğe rahat bir şekilde ulaşabilir hem de URL sayesinde içeriğin ne ile ilgili olduğunu anlayabilir. Bu sayede kullanıcı deneyimi de artar.

SEO URL Yapısı

SEO uyumlu URL yapısı kısa bir şekilde kullanıcıya yol göstermelidir. Örnek vermek gerekirse, kulaklık arayan bir kullanıcı için kulaklık.com/kulakici-kulaklik doğru bir URL yapısı olacaktır. Bu durumda SEO URL yapısı için kısa bir şekilde olmalı denilebilir. Web site içeriği ile alakalı olması gereken URL, böylelikle hem kullanıcılar tarafından hem de arama motorları tarafından daha çabuk fark edilir. SEO uyumlu URL planlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kategorileri belirtmek olacaktır. Bu noktada, ilk olarak ana kategoriyi, daha sonra ise alt kategoriyi belirtmeniz gerekir. Bu da SEO açısından oldukça yararlıdır.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *