Teknik SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknik SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde internet, insan hayatının her zerresine nüfuz etmiş durumdadır. Hal böyle olunca da işletmelerin pek çoğu, markasını ve verdiği hizmetleri internet üzerinden insanlara tanıtır. İşletmeler, internet üzerinden web sitelerine ve blog sayfalarına ağırlık vermeye başladığı zaman öne çıkabilmek adına arama motoru optimizasyonundan (SEO) yardım alır.

Ancak, SEO temellerine hâkim olmak bir işletme için sadece bir başlangıçtır. Rekabetin bol olduğu internette gerçekten öne çıkmak istiyorsanız temel SEO bilgilerinin de ötesine geçmeniz gerekir. SEO temellerinin ötesine geçebilmek için de SEO’nun yapı taşı olan site içi SEO, site dışı SEO ve teknik SEO kavramlarını derinlemesine öğrenmelisiniz. Bu nedenle, bugünkü SEO FD yazımızda sizin için teknik SEO nedir? nasıl yapılır? ve neden kullanılır? gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Teknik SEO Nedir?

Bir web sitesinin, gelişmiş organik arama sıralamalarını iyileştirmek ve geliştirmek için web sitesi ile sunucu optimizasyonlarını bir arada kullanma sürecine teknik SEO denir. Arama motoru sistemlerinin, bir internet sitesini daha etkili ve doğru bir şekilde tarayıp dizine eklemesini yine teknik SEO sağlar.

İnternet sitesinin hızı, XML haritaları ve etiketlerine kadar SEO’yu etkileyen tüm teknik noktaları içerisine alır. Bu sayede arama motorlarının taramaları arasında internet sitesinin keşfi kolaylaşır ve dizine daha rahat bir şekilde eklenebilir. JavaScript bir internet sitesinin kurulumu ve işleyişi için ne kadar önemli ise, teknik SEO da aramaların teknik detaylarının oluşabilmesi için o kadar önemlidir.

Kısaca anlatmak gerekirse teknik SEO, arama motorları içerisinin taradığı, okuduğu ve anladığı siteleri oluşturur. Google ve benzeri büyük arama motorları sayfaları tarar, sıralar, dizine ekler ve SERP’leri oluşturur. Taramanın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi, internet sitesinin dizinde üst sıralarda yer almasını sağlar.

Teknik SEO Neden Önemlidir?

Başta Google, Yandex, Bing ve pek çok arama motoru olmak üzere, web sitesindeki içeriği tarama, dizine ekleme ve anlama konusu gün geçtikçe daha iyi bir hale gelmektedir. Ancak, henüz arama motorları bu konuda kendini yeteri kadar geliştirememiştir. Bu nedenle arama motorlarının bir sayfayı organik aramada doğru bir biçimde sıralayabilmesi için o sayfadaki bilgileri tam olarak anlama konusunda yardım alması gerekir.

Web sitenizin arama motorları tarafından çok daha üst sıralarda yer almasını sağlayabileceği için teknik SEO oldukça önemlidir. Bu sayede, arama motorları içeriğinizi sorun yaşamadan tarayabilir ve dizine kolayca ekleyebilir. Sitenizin teknik SEO için uygun bir biçimde optimize edilmesi size organik aramalarda daha fazla görünürlük elde etmeniz konusunda yardımcı olur.

SEO’nun Olmazsa Olmazı Teknik SEO

Her web sitesinde hem kullanıcı deneyimi hem de teknik gereksinimler için SEO sıralama faktörlerine ihtiyaç duyulur. Örnek vermek gerekirse, bir sayfanın yavaş yüklenmesi bu durumun kötü bir kullanıcı deneyimine sebep olacağına işarettir. Google, yaşadığınız bu teknik SEO optimizasyon sorunu sebebiyle içeriğinizi ve sayfanızı arama motorunda daha düşük bir sıraya yerleştirebilir.

Öte yandan, sitenizde yinelenen içerik ya da 301 yönlendirmelerinde hatalar gibi problemler varsa Google, arama motorundaki belirli sorgular için hangi içeriğin doğru biçimde dizine ekleneceğini bilemez. Böylece içeriğiniz organik aramalarda çok daha düşük bir görünürlüğe sahip olur. Bu durum, hem yerel arama optimizasyonu hem ulusal organik arama motoru optimizasyonu hem de uluslararası SEO’yu ilgilendirir.

Gördüğünüz gibi teknik SEO, SEO’nun olmazsa olmaz bir parçasıdır çünkü Google gibi arama motorlarının sitenizi daha iyi taramasına ve anlamasına yardımcı olur. Web sayfalarınızın teknik özelliklerini daha da iyileştirip geliştirerek sayfanızda hedeflediğiniz anahtar kelimeler için daha üst sıralarda yer alma ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

Teknik SEO Nasıl Yapılır?

Başta Google olmak üzere pek çok arama motorunun web sitenizden doğru içeriği seçerek kullanıcılara doğru zamanda sunabilmesi için teknik SEO sitenizi tarar. Ayrıca teknik SEO’da sitenizin dizine eklenebilmesi için sitenizi daha verimli hale getiren optimizasyonlar yer alır. Peki teknik SEO nasıl yapılır?

  • Öncelikle web sitenizi taramak için yazının sonunda yer alan teknik SEO araçlarından birini seçin ve kullanın.
  • Daha sonra tüm sayfalarınızın dizine eklendiğini kontrol etmek için “site:” operatörünü ve ardından da alan adınızı girerek Google’da bir arama başlatın.
  • Sitenizin yalnızca http ya da https gibi bir sürümünün göz atılabilir olduğundan emin olun.
  • Site içi SEO kontrollerinizi yapın. Meta başlığının en az 60 karakter olduğunu, meta açıklamanın en az 160 karakter olduğunu, URL’nizin anahtar kelimeleri içerdiğini ve H1 etiketinin 70 karakter az olduğunu kontrol edin.
  • Web sitesi mimarisini kontrol ederek tıklama derinliğine tıklayın. Herhangi bir sayfada en fazla 3 tıklama derinliğini karşılayacak şekilde sitenizi yeniden yapılandırın.
  • Hatalı dahili ve harici bağlantıları kontrol etmek için teknik bir SEO optimizasyon aracı kullanın.
  • Web sitenizin yapılandırılmış verilere ihtiyacı olup olmadığını görmek için sitede yer alan her bir sayfayı kontrol edin.
  • Sitenizin hızını kontrol edin.
  • Dizin kapsamı raporunda yer alan herhangi bir tarama hatası için Google Search Console’dan yardım alın.
  • Son olarak, oluşabilecek herhangi bir trafik sorunu için sıklıkla Google Analytics’i kontrol edin.

Teknik SEO’ya Neler Dahildir?

Teknik SEO, işletmenizin daha da büyümesini sağlayacak en önemli faktörlerden biridir. Dışarıdan bakıldığında basit gibi görünse de teknik SEO; tarama, indeksleme oluşturma ve web sitesi mimarisi gibi önemli unsurları bünyesinde barındırır.

Tarama (Crawling)

Başta Google olmak üzere bütün arama motorlarının web sayfanızı tanımasını ve arama sonuçlarında göstermesini sağlamanın ilk basamağına tarama denir. Tarama, arama motorlarının internette yeni ve güncel içerik bulabilmesi için örümceklerin ya da robotların web’e gönderilmesi işlemidir.

Arama motoru örümcekleri bu web sayfalarını getirerek, bir web sitesinde ve internette yeni URL’ler bulmak amacı ile bu sayfalardaki bağlantıları taramaya başlar. Sıklıkla karşılaşılan teknik SEO tarama sorunları ise şunlardır:

  • txt dosyası tarafından engellenen URL’ler
  • Sunucu (5XX) hatası
  • Bulunamadı (400) hatası
  • Yanlış canonical URL’ler
  • Hiçbir dahili bağlantıya sahip olmayan sayfalar.

Oluşturma (Rendering)

Bir arama motorunun web sayfanızı aldığı, kodunu çalıştırdığı, düzenini ve yapısını anlamak için değerlendirdiği sürece oluşturma adı verilir. Taramadan sonra fakat dizine eklenmeden önce gerçekleşen oluşturma, bir arama motorunun içeriği daha fazla işleme ve indeksleme için gönderebilmesi amacıyla bir web sayfası oluşturmayı sağlar. Yaşanan yaygın teknik SEO oluşturma sorunları ise şunlardır:

  • Oluşturmayı engelleyen JavaScript
  • Oluşturmayı engelleyen CSS

İndeksleme (Indexing)

Bir arama motorunun, belirli bir sorguyu arayan kullanıcılar için geri alınabilmesi ve sunulabilmesi için web sitesi içeriğini indeksine ekleme sürecine indeksleme denir. Oluşturma işleminin hemen ardından gerçekleşen indeksleme sonrasında web sayfanızın taranmış olması dizine ekleneceği anlamını taşımaz. Yaygın teknik SEO indeksleme sorunları arasında ise şunlar bulunur:

  • Zayıf ya da düşük kaliteli içerikler
  • Eksik canonical URL
  • Yinelenen içerik
  • Bulunamadı (400) hatası
  • Noindex olarak işaretlenenler
  • txt tarafından engellenenler
  • Başka bir URL’ye yönlendirilenler
  • Tarama bütçesi

Web Sitesi Mimarisi

Sitenizdeki içeriği organize eden ve sunan hiyerarşik iç yapıya web sitesi mimarisi adı verilir. Düz ve derin mimari olmak üzere ikiye ayrılan web sitesi mimarisi, teknik SEO’da kullanılacaksa eğer bunun için düz web sitesi mimarisi tercih edilmelidir. Çünkü düz mimari, tarama bütçesini en üst seviyeye çıkartarak insanlara çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.

Düz mimari, kullanıcıların ve arama motorlarının sitenizde yer alan herhangi bir sayfaya maksimum iki ya da üç tıklamayla ulaşabileceği anlamına gelir. Bir web sitesinde düz mimariye sahip olmak, teknik SEO için en iyisidir. Çünkü bu sayede insanlar web sitenizdeki her sayfaya hızlı bir şekilde erişebilir.

Derin mimari ise sitenizde yer alan belirli sayfalara erişebilmek için uzun yollara ihtiyaç olduğunu ifade eder ve bu yolla iç sayfalara ulaşmak için dört ya da daha fazla tıklamanız gerekir. Bu durum da insanların ve arama motorlarının sitenizde yer alan sayfalara verimli bir şekilde ulaşmasını oldukça zorlaştırır.

Sayfa Hızı

Sitenizde yer alan sayfalardaki içeriklerin, kullanıcılar için ne kadar hızlı yüklendiğinin zaman ölçümüne sayfa hızı denir. Bu ölçüm, teknik SEO optimizasyonu için oldukça önemli bir unsurdur çünkü hızı yüksek olan sayfalar çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Hızı yüksek olan sayfaları da Google, daha yüksek sıralamalarla ödüllendirme eğilimi gösterir.

Ek olarak, uzun yükleme süresine sahip olan sayfaların genellikle hemen çıkma oranları daha yüksek ve sayfalarının ortalama süresi daha düşüktür. Bu durum da sayfaların aldığı web sitesi trafiğinin kalitesi büyük derecede etkiler. Ayrıca Google, sayfa hızı ve teknik SEO ile ilgili aşağıdaki kavramları içeren bir dizi temel web verisine ev sahipliği yapar:

  • En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP): Yükleme performansını ölçen LCP, iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sayfanın ilk yüklenmeye başlamasından itibaren 2,5 saniye içerisinde gerçekleşmelidir.
  • İlk Giriş Gecikmesi (FID): Etkileşimi ölçen FID, kullanıcı deneyiminde başarıyı yakalamak için 100 milisaniye ya da daha az olmalıdır.

Sayfa hızı için teknik SEO’nuzu geliştirmek için yararlanabileceğiniz stratejiler ise şunlardır:

  • Tarayıcı önbelleğinden yararlanmak
  • Sunucu yanıt süresini iyileştirmek
  • Bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullanmak
  • Sıkıştırmayı etkinleştirmek
  • CSS, JavaScript ve HTML boyutunu küçültmek
  • Yönlendirmeleri azaltmak
  • Oluşturmayı engelleyen JavaScpritleri kaldırmak
  • Daha düşük dosya boyutları için kullanılan görselleri optimize etmek

Verilen bu ipuçlarının hem mobil hem de masaüstü SEO için oldukça önemli olduğunu unutmamakta fayda vardır.

Broken Link (Kırık/Bozuk)

Bir web sitesinde silinmiş, taşınmış, kullanıcı ya da arama motoru tarayıcı tarafından açılamayan bir web sayfasına işaret eden köprülere broken link denir. “Ölü linkler” olarak da bilinen broken linkler, sitenizde birden çok olabilir. Bu durum, kısa vadede sitenize zarar vermese de Google tarafından içeriğinizin kalitesinin düşük olduğu şeklinde yorumlanabilir. Kalitesi düşük olan içerikler de sıralamanızın gerilemesine neden olabilir. Broken linkler genellikle şu sebeplerden dolayı oluşur:

  • Sayfa artık mevcut değil, çevrimdışı ya da kalıcı olarak taşındıysa,
  • Sitenizin ya da sitenizdeki bir web sayfasının URL yapısı değiştiyse, 301 yönlendirmesi yoksa ve 404 hatası çıkıyorsa,
  • Web sitesi sahibi köprüye eksik ya da yanlış URL yazdıysa,
  • Köprülerin HTML kodu bozuk, yanlış ya da hatalıysa.

301 ve 301 Yönlendirmeleri

Bir web sayfasının bir konumdan ötekine kalıcı olarak taşınmasını 301 yönlendirmesi gösterirken, 302 yönlendirmesi yalnızca geçici değişiklikleri temsil eder. 301 ve 301 yönlendirmeleri, kopuk bağlantılardan kaynaklanan pek çok teknik SEO optimizasyon sorununu çözmek için kullanılabilir. Bu yönlendirmeler, birden fazla sayıdaki sayfayı birleştirmek ve web sitesi geçişlerinin tarama ya sıralama sorunları ortaya çıkmadan daha iyi çalışmasını sağlamak için de işe yarar.

Sitenizi ziyaret eden insanlara ya da arama motorlarına bir sayfanın yeni bir konuma sahip olduğunu etkili bir şekilde bildirmek için 301 ve 302 yönlendirmeleri ayarlamanın pek çok yolu mevcuttur. Bunun için bir eklenti kullanabilir ya da bu iki yönlendirmeyi elle kodlayabilirsiniz.

404 Hataları

Bir 404 hatası, ulaşmaya çalıştığınız web sayfası bulunamadığı zaman ekranınızda beliren uyarıdır. Google’a göre 404 hataları genel olarak sitenizin arama performansını etkilememesinin yanı sıra bu URL’lerin sitenizde olmaması gerektiğini düşündüğünüz takdirde onları güvenle yok saymalısınız. Ancak, 404 hatası sitenizdeki bozuk dahili bağlantı nedeniyle oluşuyorsa, bu durumu teknik SEO’yu geliştirmek için düzeltmeniz gerekir.

Yapılandırılmış Veri

Herhangi bir internet sayfası hakkında bilgi toplamak ve sayfa içerisindeki içerikleri sınıflandırmak için standart haline getirilmiş formatlara yapılandırılmış veri adı verilmektedir. Arama motorlarının, sitelerin içeriğini anlamasına yardımcı olan yapılandırılmış veriler, teknik SEO kavramı ve site trafiği için oldukça önemlidir. Bu sayede site sayfaları içine yerleştirilmiş anahtar kelimeler daha ideal bir şekilde sıralanır.

Ek olarak bu veriler, arama motorlarındaki sonuç sayfalarının yani SERP’lerin iyileştirilmesine imkân sağlar. Google, kullanıcılarına her türlü istatistiği sağladığı için yapılandırılmış verilerin net sonuçları da görülmektedir. Bir e-ticaret internet sitesi, SEO yönetimini geliştirmek ve site trafiğini etkin hale getirmek istiyorsa yapılandırılmış verileri kullanmak zorundadır. Teknik SEO’lardaki yapılandırılmış verilerin içerikleri şu şekildedir:

  • Sayfa içerisindeki alakasız ve doğru olmayan bilgileri ayıklar
  • Yanlış yazılmış kelimeleri ayırır
  • Sitedeki içerik sayfasına özel biçimlendirme yapar
  • Kullanıcı alışkanlığını inceler ve buna göre bir algoritma sunar
  • Benzer ögeleri etiketler
  • Kullanıcıların görmediği ya da trafiği az olan içeriği işaretler

Mobil Optimizasyon

Ziyaretçilerin sitenize mobil cihazlardan da kolayca erişebilmesi için web sitesi içeriğinin sunulma sürecine mobil optimizasyon adı verilir. Bir mobil uyumlu web sitesi, duyarlı bir tasarıma, iyi bir site mimarisine ve yüksek sayfa hızı performansına sahiptir.

Günümüzde Google, ağırlıklı olarak mobil öncelikli dizin oluşturma seçeneğini kullanır. Ayrıca Google’ın, mobil arama sonuçlarında mobil uyumlu sayfaların sıralamasını yükselttiği ve algoritmasında yer alan mobil uyumlu bir güncellemeyi kullanıma sunduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle iyi bir teknik SEO stratejisi her zaman mobil optimizasyonu da dahil eder. Yaygın görülen mobil optimizasyon sorunları ise şunlardır:

  • HTML’de belirtilmeyen mobil görünüm
  • Duyarlı olmayan tasarım
  • Yavaş site hızı
  • Bülten kayıtları ya da açılır reklamlar gibi araya giren geçiş reklamları
  • Yalnızca mobilde görülen 404 hataları
  • Engellenen dosyalar
  • Oynatılamayan içerik
  • Kötü yönlendirmeler

HTTPS

Bir web tarayıcısı ile bir web sitesi arasında veri göndermek için kullanılan birincil protokol olan HTTP’nin güvenli sürümüne “Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü” (HTTPS) denir. Veri aktarımının güvenliğini arttırmak için şifrelenen HTTPS, Google tarafından oldukça önemli bulunur.

Hatta HTTPS, Google için yapılan aramalarda bir sıralama faktörü haline gelmiştir. Bunun sebebi ise güvenliğin Google gibi büyük arama motorlarının en önemli önceliği olmasıdır. Google da bu nedenle kullanıcılarının arama motoru üzerinden eriştiği web sitelerinin güvenli olup olmadığından emin olmak ister. Bu önemli teknik SEO faktöründen yararlanmak için web sitenizdeki aşağıdaki iki maddenin mutlaka gerçekleştirilmesi gerekir:

  • HTTPS site genelinde özenle dağıtılır.
  • Ardından bütün sayfalar sitenin HTTPS sürümüne göre çözümlenir.

Yinelenen İçerik

Bir internet sitesi içerisindeki iki ya da daha çok sayfada bulunan, tam anlamı ile kopya veya çok benzer içerikleri belirten tanıma yinelenen içerik adı verilmektedir. Arama motorlarında çelişkili sinyallerin pek çoğunu yinelenen içerikler oluşturur ve bu durum, SEO için oldukça kötü bir durum oluşturur.

Temelde Google, arama sonuçlarında aynı bilgileri göstermez ve algoritmasını buna göre yinelemeye devam eder. Google algoritması, taradığı bir sayfada benzer ya da aynı içerikler varsa hangisinin sıralanması gerektiğini bilmez ve bu sebeple arama motorlarında bu sonuçları çıkarmaz. Teknik SEO optimizasyonu ile internet sitesi içerisindeki yinelenen içeriği bulup kaldırmak gerekmektedir. Bu sayede dizinde daha direkt bilgiler çıkmaya ve sonuçlar oluşmaya başlar.

Hreflang

Bir web sayfasının dilini ve coğrafi hedeflemesini belirtmek için kullanılan HTML özelliğine hreflang adı verilir. Teknik SEO için hreflang hakkında bilmeniz gerek tek şey, eğer siteniz birden fazla ülkeyi ya da dilini hedefliyorsa hreflang özelliğini aktifleştirerek arama motorunun hangi sayfanın görüntüleneceğini bilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Olası bir yinelenen içerik sorununu çözdüğü için çok ülkeli ve çok dilli siteler için hreflang oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse siteniz, hem Türk hem de Meksikalı ziyaretçilere hizmet veriyorsa, fakat içerik küçük değişikliklerin yanı sıra çoğunlukla aynıysa, Google bunun farklı bir bölge için yazıldığını anlar. Ayrıca Google sitenizi bu duruma göre sıralayabilir.

Robots.txt Dosyası

Arama motoru tarayıcılarına, tarayıcının sitenizde hangi URL’lere erişebileceğini söylemek için kullanılan robots.txt dosyaları web sunucunda yer alan metin dosyalarıdır. Bir robots.txt dosyası yayın olarak, sayfalar ile bölümlerin taranmasına ve dizine eklenmesine izin vermek ya da vermemek için kullanılır.

Ek olarak robots.txt dosyalarını, belirli web tarayıcılarının sitenizin herhangi bir bölümüne erişmesini engellemek için de kullanabilirsiniz. Sıklıkla görülen robots.txt dosyası teknik SEO sorunları şunlardır:

  • Eksik robots.txt dosyası
  • Yanlış yerleştirilmiş robots.txt dosyası
  • Dizine eklenmesi gereken önemli sayfalara izin verilmemiş olması
  • Tüm site içeriğini engellemek için bir yönerge eklenmesi
  • Yanlış dosya biçiminin kullanılması

XML Site Haritası

Arama motorlarına mevcut tüm içeriğe genel bir bakış sağlamak için bir web sitesinde bulunan tüm sayfaları listeleyen ve web sunucunda yer alan dosyaya XML site haritası adı verilir. Buna ek olarak XML site haritaları, arama motorlarının web sitesinin yapısını doğru bir şekilde anlamasına ve çözmesine yardımcı olur.

Başta Google olmak üzere pek çok arama motoru, URL’lerini bulmak için dahili bağlantılar aracılığıyla web sitenizi tarayabilir. Ancak bu işlem pek güvenilir olmadığı için bir XML site haritası kullanılarak hiçbir sayfanın kaçırılmadığından emin olabilirsiniz.

Ek olarak, XML site haritaları her sayfa için son değiştirilme tarihi, değişiklik sıklığı ve öncelik düzeyi gibi önemli teknik SEO bilgilerine sahiptir. Bu bilgiler, içeriği tararken, dizine eklerken ve sıralarken Google’ın dikkatini çekebileceği ek faktörlerdir. İnsanların karşılaştığı yaygın XML site haritası teknik SEO sorunları ise şunlardır:

  • Dizine eklenmekte sorun yaşayan sayfaların listelenmesi
  • Google Search Console’e site haritasının gönderilememesi
  • Listelenen 50.000 fazla URL’nin site haritasında yer alması
  • Manuel bir şekilde XML site haritası oluştururken önemli sayfaların unutulması ya da haritada yazım yanlışları yapılması

Teknik SEO Araçları Nelerdir?

Elbette web sitenizde teknik SEO’dan yararlanmaya karar verdiyseniz bunun için internette yer alan teknik SEO araçlarından yardım almanız gerekir. Bu araçlar sayesinde teknik SEO’nuzu kuralına uygun yaparak sayfanızın sıralamasını daha da arttırabilirsiniz.

Screaming Frog

Web sitelerini taramaya yardımcı olan Screaming Frog, teknik SEO hatalarını bildiren bir araçtır. Screming Frog’un bildirdiği hatalar arasında yer alanlar şunlardır:

  • Eksik sayfa başlıkları
  • Meta açıklamalar
  • Hata yanıt kodları
  • URL’lerdeki hatalar
  • Standart hatalar

Deep Crawl

SEO’nuzda gelişen her türlü teknik sorunu tespit ederek bu sorunlar için iyileştirme önerileri sunan Deep Crawl, eksiksiz bir uçtan uca SEO platformudur.

Ahrefs

Temel olarak anahtar kelime ve backlink analizi için kullanılan Ahrefs, en çok öne çıkan SEO araçlarından biridir. Bunun yanı sıra aynı zamanda teknik SEO iyileştirmeleri için güçlü bir “Site Denetimi” özelliğine sahip olan Ahrefs sayesinde SEO’nuzda gelişen şu hataları tespit edebilirsiniz:

  • 404 hataları
  • Eksik olan etiketler
  • Uygun olmayan etiketler
  • İçerik kalitesinde oluşan sorunlar

SEMrush

SEMrush, sitenizde yapmanız gereken tüm denetimleri gerçekleştirmenize, sayfanızdaki SEO faktörlerini kontrol etmenize ve düzeltilmesi gereken sorunları bulmanıza olanak sağlar. Tüm bunları yapabilmek için SEMrush, günlük dosyaları analiz etmenize imkân tanıyan bir dizi teknik SEO aracına sahiptir.

WebPageTest

WebPageTest, ayrıntılı optimizasyon tavsiyeleri vererek tüketici bağlantı hızlarında gerçek tarayıcıları kullanır ve dünyanın her yerinden ücretsiz olarak bir web sitesi hız testi yapmanıza imkân tanır. Bu araç sayesinde yapabileceğiniz başlıca teknik SEO denetimleri şunlardır:

  • İlk bayta kadar geçen süre (TTFB)
  • Render süresini başlatma
  • Hız dizini
  • En büyük zengin içerikli boyama (LCP)

Ek olarak, WebPageTest yardımıyla sayfa hızı performans sorunlarını kolayca tespit edebilirsiniz.

GTMetrix Page Speed Report

Tıpkı WebPageTest’e benzeyen GTMetrix, bir web sitesinde yaşanan hız sorunlarını tespit etmenize yardımcı olan teknik bir web sitesi performans analiz aracı görevi görür.

W3C Validator

Web sitenizin doğru biçimlendirme standartlarına uyup uymadığını ölçmek için sitenizin kodunu kontrol etme işlemine W3C Validator adı verilir. Bu araç sayesinde teknik SEO denetimleri için çok uzun süre harcamanıza gerek kalmaz.

Google Web Developer Toolbar

Bir uzantı olan Google Web Developer Toolbar, sadece Chrome için kullanılabilir durumdadır. JavaScript ve CSS sorunlarını teşhis etmenize, bozuk görselleri tespit etmenize, meta etiket bilgilerini görüntülemenize ve daha pek çok konu hakkında size yardımcı olabilir.

Google Search Console

Web sitenizin arama sonuçlarındaki görünümünü izlemenize ve oluşabilecek herhangi bir sorunu gidermenize yardımcı olan Google Search Console, ücretsiz bir araçtır. Google Search Console’u şunlar için kullanabilirsiniz:

  • Teknik hataları bulmak ve düzeltmek
  • XML site haritalarını göndermek ve doğrulamak
  • Backlinleri görmek

Google Analytics

Sitenizin teknik yönlerini etkileyen; trafik, URL yapıları, sayfa yükleme süreleri, hemen çıkma oranları ve diğer sorunlar ile ilgili problemleri belirlemenize yardım eden bir araçtır.

Google Page Speed Insights

Bir web sayfasının içeriğini analiz ederek, o sayfanın daha hızlı hale gelmesi için kullanılabilecek öneriler üreten bir araçtır.

Google Mobile-Friendly Testing Tool

Herhangi bir web sayfasının mobil cihazlarda ne kadar kolay kullanıldığı konusunda size fikir veren bir araçtır.

Google Structured Data Testing Tool

Google tarafından desteklendiği bilinen Schema.org verilerine karşı yapılandırılmış veri işaretlemesini test etmenize yardımcı olan bir araçtır.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *