Responsive Tasarım Nedir?

Responsive Tasarım Nedir?

Responsive Tasarım nedir? kısaltılmış hali ile de bilinen RWD; Uygun Web Tasarımı olarak dijital alanda, kullanıcı deneyimini geliştirmek için kullanılmaktadır. Temel olarak RWD, teknolojik cihazların türüne göre görüntü alanı büyüdükçe veya küçüldükçe erişim sağlanılan web sayfalarını yeniden boyutlandırarak iyi görünmesini sağlayan bir web geliştirme şeklidir.

Responsive Tasarım Nedir?

Günümüzde teknolojiyi etkin bir şekilde kullananların çoğunun sabah kalkar kalkmaz yaptığı ilk eylem telefonuna bakmaktır. Aynı şekilde gün içerisinde de yoğun olarak internet ağında vakit geçirilmektedir. İnternet erişilebilirliğinin mobil üzerinden yoğunluklu olarak kullanıldığı düşünüldüğünde webmasterlar için sitelerin mobil uyumlu hale getirilmesi bir opsiyondan çok zorunluluk halini almıştır.  Bunun sonucunda ise birçok kullanıcı RWD’nin ne olduğunu bilmese de RWD kullanılmış bir web sitesi ile kullanılmamış olanı ayırt edebilmektedir.

Responsive Tasarım Ne İşe Yarar?

İlk olarak 2010 yılında ortaya çıkan ve hem internete erişimin hem de mobil cihaz kullanımının artmasıyla da popüler hale gelen RWD, kullanıcılara web sitelerin mobil versiyonunu sunmaktadır. Diğer bir deyişle, web sitesine mobil, tablet vb. farklı cihazlardan girildiğinde site içindeki resim, yazı gibi içeriklerin ekran genişliğine göre yeniden boyutlandırılıp ekrana tam oturtularak kullanıcının tercihlerine otomatik olarak cevap vermesidir. Böylece görüntüleme çözünürlükleri sorunsuz olan web sitelerin okunaklı şekilde görüntülenmesi kullanıcı deneyimi açısından da yüksek memnuniyet sağlar.

Sonuç olarak responsive web tasarımı, akıllı cihazlardan web sitenize hızlı ulaşımı kolaylaştıran bir tasarımdır. Masaüstünde kolayca ve net bir şekilde görüntülenen web sitesi, RWD ile diğer akıllı cihazlara da masaüstüne de ki kaliteyi taşır.

Responsive Tasarım Nasıl Yapılır?

Responsive web tasarım, web sayfanın nasıl görüntüleneceğini yani masaüstü ekran genişliğini belirlemek için HTML (Hyper Text Markup Language) ve CSS (Cascading Style Sheets) özelliği olan display:flex veya display:grid kullanılarak yapılabilmektedir. Çoğunlukla sayfayı sütunlara bölme tekniği olan grid sistemi tercih edilmektedir. Bu sistem kullanıldığında toplam genişliği %100 olan ve 12 sütun oluşturulur. Böylece göreceli genişlik sayesinde farklı ekran boyutlarında da siteye esneklik sağlar

Bunun dışında farklı ekran boyutlarında oluşturulmak istenen tam çözünürlülük için ayrı ayrı CSS kodları oluşturulabileceği gibi, kolay yoldan responsive oluşturmak için bootstrap gibi framework yapıları da kullanılabilmektedir.

Kodlamayı yapmanın ardından bütün düşük ve yüksek çözünürlükler de web sayfasının test edilerek doğru görüntülendiği ve sitede kullanılan öğelerin genişliğinin uygunluğu teyit edilmelidir. Diğer yandan göreceli genişlik değeri kullanılmalı ve genişlik sınırı vermek için CSS min ve max ön ekleri kullanılmalıdır.

Eğer kod oluşturmayı bilmiyorsanız web tasarımı sitelerine başvurabilirsiniz. Eğer fiyat konusunda anlaşabilirseniz web sitenizin mobil uyumlu olabilmesi için ilk adımı atmış olacaksınız.

Responsive Tasarımın Avantajları Nelerdir?

Bir web sitesinde kullanıcının memnuniyeti ve arama motorları botları için olmazsa olmaz bir durum haline gelmiştir. Bu noktada RWD’nin de kullanıcı deneyimini kolaylaştıracak birçok faydası olduğundan bahsedebiliriz:

  • Kolay kullanım sağlar: Web sitelerini bilgisayar, tablet ya da telefon gibi farklı ekran boyutlarında kolay bir şekilde ziyaret edilebilir. Fakat kullanım rahatlığı olmadığı noktada ziyaretçi siteden kısa sürede ayrılabilmekte, bu da trafik kaybına yol açabilmektedir.
  • Sosyal paylaşımları artarır: Sosyal paylaşım butonlarıyla geniş bir kitlenin ilgisini çekerek sosyal paylaşım oranlarını arttırabilmektedir.
  • Kolay bakım sağlar: Responsive tasarımı sayesinde, tek bir domain adı altında tüm cihaz çözünürlülüklerine uygun hale getirilmiş olur.
  • Mobil yeniliklere entegre sağlar: RWD ile ziyaretçilerinize güncel bir web site sağlamış olursunuz.
  • Arama motoru optimizasyonu sağlar: Responsive tasarım ile web site URL yapısı aynı kalacağından web sitenin arama motorları tarafından bulunması kolaylaştırılmaktadır. Bu sayede web sitelerinin SERP’lerdeki sırası artmaktadır.
  • Düşük maaliyet ve vakit kazanımı sunması: Birden fazla web site oluşturmak için harcayacağınız maaliyet ve vakitten kazanım sağlamak için responsive ile web sitenizi tasarlayabilirsiniz. Böylelikle ekstra mobil tasarım satın almanıza gerek kalmaz.

Responsive Tasarımın Dezavantajları Nelerdir?

Tüm yeni web tasarım tekniklerinde olduğu gibi RWD’nin de zamanla aşılacak bazı eksiklikleri mevcuttur. Bu eksiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bazı web sitesi öğeleri tüm cihaz türlerinde iyi görüntülenemeyebilir. Örneğin, geniş ekranda iyi görüntülenen bir video, bir cep telefonu ekranında küçük ve düşük çözünürlüklü görüntülenebilmektedir.
  • RWD kullanılmış web siteleri, kullanıcıların farklı cihazlarda farklı davranış eğiliminde olmasına rağmen, kullanıcıları aynı yolculuğuna çıkarmaktadır.
  • Web sitesi, RWD ile mobil cihazlara uygun hale getirilse de, web sitesindeki öğelerin mobil cihaza yüklenmesi daha yavaş olabilir.

SEO İçin Neden Önemlidir?

Web siteleri için ayrı bir mobil site oluşturmak yerine tek bir site üzerinden devam edilmesi webmasterlar arasında bir tartışma konusu olsa da, RWD bir sitenin gelişmesi için en iyi yol olarak kabul görmektedir. Buradan hareketle RDW’nin SEO anlamında büyük etki sahibi  olduğunu söylemek de mümkündür. Çünkü SEO açısında bakıldığında, mobil bir web sitesi oluşturmanın en büyük zorluklarından biri, bu site için en baştan yapılan yetkilendirme işlemleridir. Bu nedenle RDW, webmasterlara büyük kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Diğer taraftan web sitesnizi RWD’ye göre düzenlemek, başka sitelerdeki bağlantılarınızı da (backlink) korumanızı sağlar. Böylece SEO stratejinize tek bir site üzerinden odaklanabilmeniz ve tüm bağlantılarınızı tek bir domain adresine yönlendirmeniz, SEO anlamında web sitenizi olumlu sonuçlara götürecektir. Son olarak eğer RDW’li bir siteye sahipseniz, sosyal paylaşımlarınızı da tek bir URL’den gerçekleştirme imkanı bulursunuz. Web siteniz paylaşıldığında, bağlantı hangi cihazda olursa olsun görüntülenebilir ve web sitesinde gezinti kolaylaşır.

Sonuç olarak responsive tasarım, SEO için de oldukça önemlidir. Çünkü tek bir site üzerinden ziyaretçilerini karşılayan web siteleri, ayrı ayrı açılan sitelere göre mobil cihazlardaki kullanıcı deneyiminin gelişmesine katkıda bulunur.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *