Rank Math SEO Eklentisi ve Kurulumu

Rank Math SEO Eklentisi ve Kurulumu

Günümüzde pek çok şahsi ve ticari web sitesinin WordPress tabanlı olduğunu biliyorsunuzdur. Durumun böyle olmasında kolay ara yüzü ve birbirinden faydalı eklentileri de büyük bir rol oynuyor. Üstelik çoğu eklenti de ücretsiz olarak tüm kullanıcılara sunuluyor. İşte son yılın en gözde eklentisi olan Rank Math SEO çalışması yapmak isteyen herkese hitap ediyor. Gerek kişisel bloglar gerekse de ticari işletmelerin büyük faydalar sağlayabileceği bu Rank Math SEO eklentisi hakkında merak edilen tüm detayları sizler için bir araya topladık. Böylece kolayca kurulum yapabilir ve site optimizasyonunuzu kısa sürelerde tamamlayabilirsiniz.

Rank Math SEO Eklentisi Nedir?

Son aylarca adından sıkça bahsettiren Rank Math eklentisi SEO ile ilgilenen çoğu kişinin gözdesi durumundadır. Kullanışlı, kolay ve en önemlisi de ücretsiz olarak sunulan Rank Math SEO eklentisi içerik kalitesinin yükseltilmesinde kullanılır. Özetle var olan sitenizin SEO dostu olmasında bu faydalı eklenti kullanılıyor. Bugüne kadar All in SEO Pack ve Yoast gibi eklentileri kullanan çoğu SEO Uzmanı Rank Math eklentisinin bunlardan daha başarılı olduğunu vurgulayarak bir an önce kullanılması gerektiğini de tavsiye ediyor.

Ücretsiz olarak anında indirebileceğiniz bu eklentinin kurulumu ve gerekli ayarlarını yaptıktan sonra sitenizin SEO dostu olarak çalışmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Rank Math SEO Eklentisinin Özellikleri

Organik trafik elde etmek isteyen çoğu WordPress tabanlı site belli eklentileri kullanmadan maalesef yeterli başarıya ulaşamıyor. Bugüne kadar farklı SEO eklentileriyle sitenizin arama motorlarındaki optimizasyonunu sağlamaya çalışmış olabilirsiniz. Ancak Rank Math SEO eklentisi ile tanıştıktan sonra aradığınız tüm faydalı destekleri bulduğunuzu anlayacaksınız. Bu nedenle eklentiyi daha iyi tanıyabilmek için hali hazırda sunduğu faydaları listelersek;

  • Kolay ve anlaşılır kurulum sihirbazı,
  • 404 izleme monitörü,
  • Yönlendirme kolaylığı,
  • Google web stories,
  • Gelişmiş SEO analiz imkanı,
  • Sosyal ağlarda paylaşım özelliği,
  • Kullanıcılar için son derece önemli olan site hızını artırmaya yönelik çalışmalar,
  • Zengin spinnet oluşumu için basit adımlar,
  • Site haritası oluşturma özelliği,
  • Shema ayarlarını kolayca oluşturma,

Burada listelediğimiz faydalar Rank Math SEO eklentisini kurarak elde edebileceğiniz basit özelliklerdir. Ancak eklentinin Pro sürümünü alarak kullanmak isterseniz şu özellikleri de edinebiliyorsunuz:

  • Resim SEO desteği,
  • Video ve New Sitemap,
  • Yapısal veriler,
  • Yerel SEO desteği,
  • Google bilgi akışı desteği,
  • bbPress,
  • İstatistiksel veriler

Rank Math SEO Eklentisi Kurulumu

Kolay ve ücretsiz kurulumuyla dikkat çeken Rank Math SEO eklentisi hali hazırda kullanan çoğu kişi tarafından tam puan alan eklentiler arasında yer alır. Kısa bir sürede aktifleştirebileceğiniz eklenti için iki farklı kurulum önerisi bulunuyor. Size hangi kurulum önerisi daha kolay gelecekse onu tercih ederek WordPress tabanlı sitenizde kullanabilirsiniz. Şimdi sırasıyla kurulum önerilerine bir göz atacak olursak;

1.Yöntem: WordPress eklentiler sayfasına geçiş yaparak Rank Math SEO eklentisini bulun. Eklentiyi anında indirin ve wp – content / plugins adımlarını izleyerek dosyayı yükleyin. Son adım olarak WordPress panelinizde yer alan eklentiler bölümüne gelerek SEO eklentinizi aktif hale getirin.

  1. Yöntem: Daha sık tercih edilen bu yöntem için sırasıyla WordPress eklentiler ve yeni ekle adımlarını takip edin. Arama kısmına Rank Math yazarak eklentiyi bulup yükleyin ve etkinleştir butonuna tıklayın.

Rank Math SEO Eklenti Ayarları

Basit iki yöntemle kolayca kurulumunu gerçekleştirebileceğiniz Rank Math SEO eklentisi için bazı adımları izleyerek en ideal ayarlara kavuşabiliyorsunuz. Çok beğenilen bu eklenti bu ayarlamalar aşamasında da size basit bir kurulum sihirbazı desteği sunuyor. Eğer bu yöntemi tercih ederseniz eklentinin tüm ayarları varsayılan olarak otomatik gerçekleşir. Ancak detaylı ayarlamalar yapmak istiyorsanız aşağıdaki ana kurulum ayarlarına bir göz atabilirsiniz.

1. Genel Ayarlar

WordPress panelinizin sol kısmında yer alan gösterge panosuna geçiş yapın ve bu alanda görebileceğiniz Rank Math eklentisinin altındaki Genel Ayarlar seçeneğine tıklayın. Detaylı bir ayarlama yapabileceğiniz bu sekmede şu ayarları aktif edebilirsiniz:

  • Bağlantı (Links) Ayarları

Strip Category Base: Kategori Yolu’ da denilen bu alanda URL yapısı üzerinde etkinleştirme yapılır. Çok uzun olan ya da kategori isimlerini içeren URL’ler kabul görmediği için bu ayarı “açık” yapabilirsiniz.

Redirect Attachments: Site trafiğine büyük etkileri olan bu ayarı “açık” tutmalısınız. Keza bu ayar sayesinde görsel bir içeriğinize bağlantı ekleyebiliyorsunuz. Yüklediğiniz fotoğraf vs. sayesinde kullanıcılar sitenize yönlendiriliyor.

Nofollow External Links: Harici bağlantıların hepsini nofollow yapabilen bir ayardır. Ancak bu ayarı açık tutarsanız SEO içerikleriniz olumsuz etkilenir. Bu sebeple “kapalı” olacak şekilde ayarlayın.

Nofollow Image File Links: Harici linklerde olduğu gibi bu ayarlamada da görselleriniz nofollow edilir. “Kapalı” olarak kullanılabilir.

Open External Links in New Tab/Window: “Açık” olarak kullanılması gereken bu ayar, sitedeki harici bağlantıları yeni sayfada açmak için kullanılır.

  • Görüntü (Images) Ayarları

Add missing ALT attributes: Görsellere eklenen alt etiketi otomatik dolduran bir ayardır. Ama içeriklerinizde birden daha fazla görsel kullanmayı planlıyorsanız bu özelliği kapalı tutmalısınız. Tek görsel şeklinde yapacaksanız “açık” kullanılabilir.

Add missing TITLE attributes: Yine görseller için kullanılan title etiketleri için otomatik doldurma görevi görür. “Açık” olarak ayarlamalısınız.

  • Webmaster Tools

Bu alanı kullanabilmek için ilk önce Google, Yandex ve Bing gibi çeşitli arama motorlarından talep edilen doğrulama kodu kullanılır. Bu konu aldıktan sonra “Content” kısmına bu kodu girerek aktifleştirebilirsiniz.

  • txt Dosya Ayarları

Arama botlarının sitenizi izlemesini sağlayan bu ayar açılıp kapatılabilir. Eğer botların sitenize ya da bağlantılarınıza ulaşmasını istemiyorsanız bu ayarı aktif edebilirsiniz.

2. SEO Başlıkları ve Meta Ayarları

“Titles & Meta” bölümünden ulaşabileceğiniz başlıca ayarlar; Global Meta, Local SEO, Social Meta, Anasayfa, Post Formats, Authors, Mics Pages, Yazılar ve Sayfalar olarak karşınıza çıkacaktır.

  • Global Meta

Robots Meta: Siteniz için hazırladığınız içeriklerin arama botları tarafından izlenmesini sağlar. Bu ayarı boş olarak kullanmalısınız.

Advanced Robots Meta: Gelişmiş robot ayarları sırasıyla şu ayarlar ile kaydedilmelidir: -1 , -1, Large

Noindex Empty Category ang Tag Archives: “Açık” olarak tutulması gereken bu ayar boş olan kategori ve etiketleri otomatik olarak doldurur.

Separator Character: Site başlığı ve yazı başlıkları arasında yer alan özel karakterler bu alandan düzenlenir.

Capitalize Titles: Başlıkları büyük olarak ayarlar. Kapalı olarak tutabilirsiniz.

OpenGraph Thumbnail: Siteniz için sayfa ya da içerikler için görsel ayarlamazsanız küçük bir resim ayarlama yeridir. Bu alana genellikle firma logosu eklenebiliyor.

Twitter Card Type: Standart ya da büyük boy seçimi yapılması gereken bu ayar Twitter paylaşımlarında kart tipini belirler.

  • Local SEO

Person or Company: Kişisel ya da şirket kullanımını seçmeniz için kullanılır.

Name: Şirketinizin ya da sitenizin ismini girebileceğiniz bir alandır.

Logo: İşletmenize ya da markanıza ait logonuzu yükleyebildiğiniz bir yerdir.

URL: Ana sayfayı gösteren tam URL’nin girilebildiği bir ayardır.

  • Social Meta

Aktif olarak kullanmakta olduğunuz sosyal medya ağlarının aktif edildiği alandır. Bu alanda sık tercih edilen sosyal medya ağları; Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest vb.

  • Homepage

Var olan web sitenizin ana sayfa başlığı ve meta açıklamalarını bu alandan yapabilirsiniz. Bu ayar aynı zamanda Facebook sayfanızın ana başlığı ve meta açıklamalarının da yazılabildiği alandır.

  • Authors

SEO ayarları için önemli bir kısım olan Authors alanı içeriklerinizin tek yazar mı yoksa çoklu yazar seçeneğiyle mi çalıştığını belirler. Eğer sadece siz içerik yazıyorsanız yani tek yazar varsa “Authors Archives” alanını “disabled” yapabilirsiniz.

  • Misc Pages

Oldukça önemli ayarlamaların yapıldığı bu alanda aşağıdaki yönergeleri izlemelisiniz.

Date Archives: Off

Search Result Title: Arama sayfası için tercih edilen başlığı ekleyin.

404 Title: Sayfa Bulunamadı uyarısının ayarlandığı alandır. “Seokaos” yazan yere site ismi eklenir.

Noindex Search: On

Noindex Paginated: On

Noindex Archive: On

Noindex Pasword: On

  • Yazılar ve Sayfalar

Bu iki ayrı alanın tüm ayarları birebir olduğu için tek başlık altında açıkladık. Sırasıyla izleyerek kendi sitenizin Rank Math kurulum ayarlarını yapabilirsiniz.

Single Yazı Title: Yazıların başlık alanıdır. %title% – site ismi şeklinde belirlenir.

Single Yazı Description: Yazılarınızın meta açıklamalarını içerikten çeken alandır. Varsayılan kod ile yapılmalıdır. %excerpt% olarak ayarlanabilir.

Schema Type: Google Spinnet şemalarından herhangi biri seçilebilir.

Headline / Description: İki ayarda “varsayılan” olarak kalmalıdır.

Article Type: Siteniz blog ise “Article”, haber içerikli bir site ise “News Article” yapılabilir.

Post Robots Meta: Default

Link Suggestions: On

Primary Taxonomy: Kategoriler

Add SEO Meta Box: On

Bulk Editing: Enabled

3. SEO Analizi

SEO Analizi sayfası site sitenizin SEO açısından puanlamalarını gösteren bir alandır. Buradaki puanınız ne kadar %100’e yakınsa çalışmalarınız o kadar verimlidir. Ancak puanınız düşükse bir yerde hata yapıyorsunuz demektir. Böyle bir durumla karşılaşıyorsanız tüm SEO çalışmalarınızı gözden geçirmelisiniz. Ya da profesyonel bir SEO Uzmanından destek almalısınız.

4. AMP Ayarları

Rank Math AMP kurulumu yaparak kullanabileceğiniz bir ayardır ve mobil sayfalar için hızlandırıcı görevi görür. Bu kurulumu yaparak ayarlarınızı aktif edebilirsiniz.

5. Kırık Bağlantı

Bu ayarı aktif ederek kullanırsanız siteniz belli aralıklarla otomatik kontrol edilir. Bu kontrollerin aması linklerde var olan kırık bağlantıların tespit edilmesi içindir. Eğer böyle bir bağlantınız varsa anında size bildirim gelir. Bu ayarı aktif etmek için sırasıyla şu aşamaları izleyin:

Rank Math SEO Eklentisi – Dashboard – Link Counter “Aktif” seçeneğini seçin.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *