Podcast Nedir? Nasıl Yapılır?

Podcast Nedir? Nasıl Yapılır?

Podcast Nedir? Her alanda dijitalleşmenin makbul olduğu günümüz çağında, cep telefonlarımızdan bilgisayarlarımıza değin sosyal medya önemli bir konumda yer almaya başlamıştır. Son yıllarda artan sosyal medya ve internet kullanımı, farklı platformlar üzerinden bizlere sınırsız içerikler sunmaktadır. Bunlardan biri olan podcastler, özellikle son yıllarda oldukça adından söz ettiren bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aslında çok da yeni olmayan podcastler, 2000’li yıllarda Apple markasının da öncülüğüyle iPod ve broadcast kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Bu anlamda iPod için geliştirilen yeni bir yayıncılık içeriği olarak sunulmuştur. Radyo programlarına alternatif olarak sunulan bu içerik, o zamandan bu zamana oldukça yaygınlaşarak, sadece iPod ile sınırlı kalmamış, birçok müzik yayını uygulamalarında da popüler bir içerik türü haline gelmiştir. Yazımızın alt başlıklarında podcast nedir? nasıl yapılır? konusuna daha detaylı bir şekilde değineceğiz.

Podcastler Neden Popüler?

Dünyada fazla kullanılan podcastler, ülkemizde de son dönemlerde yaygınlaştırmıştır. Podcast, dijital içerik olan video, radyo programı veya ses yayınlarının sesli şekilde belirli bölümler halinde online ortama sunulduğu ve çoğunlukla seri halinde yayınlanması ile oluşturulan online yayıncılıktır.

Ses kayıtları şeklinde sunulan podcastler, içeriklerin cep telefonları, müzik çalar veya tabet gibi elektronik aletlere indirilmesiyle her yerde dinlenme imkânı sunmaktadır. Sanat, kültür, eğlence, eğitim, sohbet gibi aklınıza gelen tüm kategorilerde oluşturulan podcastler, ilgi alanlarına göre kişilere sunulmakta, içeriğe abone olunmasıyla yeni içerikler yüklendikçe dinleyici kitlesine otomatik olarak indirilmektedir. Bir yerde, özgürce oluşturulan sesli bloglar olarak düşünebileceğiniz podcastler, sunduğu şu avantajlar ile tercih edilmektedir:

  • Podcast, sunduğu indirme seçeneği ile içerikleri istenilen zamanda ve yerde dinleme imkânı sunmaktadır.
  • İndirilmesi ile kayıt altına alına Podcastler, tekrar tekrar dinlenme özelliğine sahiptir.
  • Birçok alanda oluşturulan Podcastler, ücretli ve ücretsiz abonelik seçeneği ile güncel takip edilebilme imkânı sunmaktadır.

Podcast Yayını Nasıl Yapılır?

Yazımızda bahsettiğimiz birçok nokta genel olarak podcast içeriği ve işleyişi ile ilgili bilgiler içermekteydi. Peki sadece dinleyici olarak değil de üretici olarak podcast yayını oluşturmak istersek hangi yolu izlemeliyiz? Podcast yayını nasıl yapılır? Şimdi bu sorunun cevabı üzerinde duracağız.

Podcast yayınları, farklı formlarda ve içeriklerde oluşturulabilen, sesli bloglar şeklinde tamamen kendi istek ve görüşlerimizi paylaşabileceğimiz bir internet yayıncılığıdır. Belirli aşamalar ile gerçekleştirilen podcast yayıncılığı, doğru yöntem ve içerik seçimi ile birçok dinleyici kitlesine ulaşabilmektedir. Bu noktada podcast yayıncılığı için yapmanız gereken başlıca aşamalar şunlardır:

  • İlk olarak ilginizin olduğu ve severek içerik üreteceğiniz bir konu seçimi yapmanız gerekmektedir. Yüzlerce içeriğin bulunduğu platformda seçeceğiniz konu, diğer içeriklerden farklılaşmalı ve devamlılığın sağlanacağı bir içerik seçimi olmalıdır.
  • Kendinize uygun konu seçim yaptıktan sonra yayınlayacağınız içerikle alakalı bir planlama yapmak, sizlerin bu yolda sağlam adımlarla yürümenizi sağlayacaktır. Oluşturacağınız içeriğin formatını, bölümlerini, akışını, müziğini, ismini ve işleyişini detaylıca planlamak, Podcast yayıncılık sürecinde hitap edeceğiniz kitlenin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
  • Son olarak tüm kararlarınızı alarak bu yolda hedeflerinizi belirledikten sonra gerekli olan tek şey kayıt yapacağınız ekipmanları temin etmek olacaktır. Başlangıç aşamasında ihtiyacınızı karşılayacak daha ekonomik ekipmanlar tercih etmek doğru bir seçim olmaktadır. Gelişme ve ilerlemenize bağlı olarak profesyonel bir Podcast ekipman kurulumu sağlayacağınız bu işte, en önemli nokta ses kalitesidir. Bu noktada ihtiyacınız olan temel ekipmanlar, iyi bir mikrofon ve kulaklık olmaktadır. Özellikle mikrofon seçiminde üzerinde duracağınız kriter, iyi bir ses kalitesi sunması ve sesi berrak şekilde yansıtmasıdır.

Podcast Oluşturma ve Düzenleme

Podcast kaydı oluşturmak için gerekli tüm planlama ve ekipmanlara sahip olduktan sonra sıra, en önemli kısım olan kaydı oluşturmak ve düzenlemeye gelmektedir. Süresini, içeriğini, konseptini belirlediğiniz podcastinizin, oluşturduğunuz planlama çerçevesinde ekipmanlarınız ile kaydı gerçekleştirilmektedir. Sunduğunuz içeriğin akıcı olması ve ses kalitesi bu noktada önem taşımaktadır.

Podcast yayıncılığında kayıt almak genel işleyiş içerisinde en kolay gerçekleştirilen işlemdir. Çok daha uğraş ve emek verilen kısım, podcastinizin düzenlenme aşamasıdır. Kayıt aldığınız podcastinizi seçtiğiniz uygulama üzerinden düzenleme işlemi uygulayabilirsiniz. Bu aşamada programlar aracılığıyla yapacağınız, ses kaydı üzerinde temizleme ve iyileştirme işlemi, sesin kalitesini arttıracaktır. Farklı birçok yazılım ve programlarla gerçekleştireceğiniz düzenleme işlemi ücretli ve ücretsiz şekillerde sizlere sunulmaktadır. Bu noktada genellikle tercih edilen uygulamalar sahip olduğunuz bilgisayarınızın işletim programına göre şu şekilde başlıca kategorize edilebilmektedir:

Windows işletim sistemi kullanan kullanıcılar için başlıca ücretli ve ücretsiz olmak üzere uygun podcast düzenleme programları şunlardır:

  • Audacity (Ücretsiz Kullanım)
  • Hindenburg Journalist (Ücretli Kullanım)
  • Adobe Audition (Ücretli Kullanım)

Mac kullanan kullanıcılar için başlıca ücretli ve ücretsiz podcast düzenleme programları ise:

  • GarageBand (Her bir Mac kullanıcısı için ücretsiz)
  • Audacity (Ücretsiz Kullanım)
  • Adobe Audition (Ücretli Kullanım)

Podcast Medya Hosting Servisleri

Podcast kaydı oluşturduktan sonra artık son aşama olan dinleyici kitlesine ulaştırma kısmına gelmekteyiz. Bunun için birçok alternatif söz konusudur. Bu noktada tercih etmeniz gereken ana iki alternatif şunlardır:

  • Kişisel web sayfası üzerinde paylaşmayı tercih ettiğiniz podcastlerinizi, kendiniz bir RSS linki oluşturularak dinleyicilere ulaştırabilirsiniz. Bu seçenek, kontrol anlamında oldukça avantaj sunan ama aynı zamanda sitenize vakit ayırmanız gerektiren daha profesyonel olan yöntemdir.
  • Diğeri ise; podcastlerinizi bir podcast medya servisi aracılığı ile paylaşarak, oluşturulan RSS linki ile dinleyicilere ulaştırabilirsiniz. Seçeceğiniz medya hosting servislerinden birine üye olarak gerçekleştireceğiniz bu işlem, oluşturulan RSS linkinizi iTunes, Spotify, Stitcher, Google Podcast, Blubrry gibi farklı servislere kaydederek podcast paylaşım işleminiz gerçekleştirebilirsiniz.

Geniş bir kitleye hitap eden ve birçok kişi tarafından dinlenen podcastler, her geçen gün kullanımını arttırmaktadır. Bu anlamda hem dinleyici hem de yayıncı kitlesini arttıran bu uygulama, sunduğu avantajlı kullanımla birçok kullanıcının dikkatini çekmektedir. Yer ve zaman kısıtlaması olmadan dijital olarak tüm cihazlardan erişebildiğimiz geniş podcast dünyası, gelecek yıllarda hayatımızın içerisinde daha da fazla gelişeceği ve yaygınlaşacağı sinyallerini şimdiden vermektedir.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *