Looker Studio Nedir?

Looker Studio Nedir?

Analitik, pazarlamacıların en çok zaman harcadığı veri modelidir. Veri analizlerinin bu denli zor ve kafa karıştırıcı olması, birçok işletmenin rapor sunmak istememesine de neden olabiliyor. Ancak rapor hazırlamamak, hem iş yönetimi hem müşteri deneyimi açısından doğru bir tercih değildir. Bu noktada Looker Studio kullanmayı mutlaka düşünmelisiniz. Analiz aracı, görselleştirme yoluyla, elinizde bulunan verileri rapor haline getirmenizi sağlayacaktır. Peki, Looker Studio nedir? İçeriğimizde konuyu tüm detaylarıyla inceliyoruz.

Eskiden “Google Data Studio” olarak bilinen Looker Studio, verileri görselleştirmeyi sağlayan bir platformdur. Burada hazırlanan raporlar, kolaylıkla anlaşılabilir. Çeşitli yerlerden veri kümeleri, tek konuma getirilir. Böylece bilgilerin kolaylıkla anlaşıldığı bir rapor hazırlanır. Ücretsiz sunulan platformda, aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz:

  • Grafikler, tablolar ve çubuk grafikler kullanmanız mümkündür.
  • Hangi verileri paylaşacağınıza karar verebilirsiniz.
  • Veri noktalarını ve raporda görünenleri açıklamak için metin ekleyebilirsiniz.
  • Yazı tipi ve renklerini değiştirme şansınız vardır.
  • Açıklama yapmak için video ekleyebilirsiniz.

Hazırlanan raporların okunması, paylaşılması ve müşterilere özel hale getirilmesi kolaydır. En güzel yanlarından biri, Google verilerinden fazlasını çekebilmenizdir. LinkedIn veya Facebook reklamları gibi üçüncü mecralardan verileri, içe aktarabilirsiniz.

Raporlar, sürekli dinamiktir ve güncelleme geldiğinde yeni bilgilerin hepsi raporda gösterilir. Raporları paylaşmak isterseniz, sadece görüntülemeye veya düzenlemeye izin verebilirsiniz.

Looker Studio Nasıl Kullanılır?

Looker Studio’da rapor hazırlama düşünceniz varsa öncelikle https://cloud.google.com/looker-studio adresine gitmelisiniz. Buradan Google Analytics bilgilerinizi kullanarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Eğer ilk defa kullanacaksanız, konum ve şirket adı gibi bazı bilgiler istenir. Bu bilgileri doldurmanız ardından aşağıdaki aşamalar gerçekleştirilir:

  • Bir bağlayıcı seçmeniz istenir. Bağlayıcı, Google Analytics raporlarında gösterilmek istenen metriklerdir.
  • Bağlayıcıyı aktif hale getirmek için oturum açmanız ve ardından yetkilendirmeniz gerekir.
  • Yetki verdikten sonra karşınıza boş bir rapor çıkar. Böylece örnek şablonları görebilirsiniz.
  • Görselleştirme araçlarıyla birlikte verilerinizi eklemeniz mümkündür.
  • Verileri ekledikten sonra görseller, tablo ve grafikler ile rapor oluşturabilirsiniz. Hazırlanan raporlar; filtreleme, sıralama ve daha birçok işlemle analiz edilir.
  • Hazırlanan raporları, şirketiniz ve ekibiniz için paylaşmanız mümkündür. Raporlar, Google Drive e-tablolarla benzerlik gösterir. Görüntüleyen veya düzenleyen olarak paylaşabilirsiniz.

Google Looker Studio, son derece kullanışlı bir arayüze sahiptir. Panellerin daha rahat anlaşılması için çeşitli opsiyonlar ve direktifler sunulur. Proje yönetimi, ekip yönetimi, iş takibi gibi birçok süreci takip etmenizi kolaylaştıracak özelliklerin tamamını, bu platformda kullanabilirsiniz.

Looker Studio Özellikleri

Hızlı raporlar hazırlamanızı sağlayan Looker Studio, birçok özelliğe sahiptir. Bu özellikler, faaliyetlerinizi daha hızlı, sistematik ve pratik bir şekilde çözümlemenizi sağlar.

Veri Bağlantıları

Looker Studio, +10 Google ve +90 iş ortaklarıyla veri bağlantısı gerçekleştirebilen bir platformdur. Google Analytics, MySQL, YouTube gibi birçok kanal başta olmak üzere çeşitli kanallara erişebilir.

Verileri Dönüştürme

Veriler, Looker Studio üzerinden boyut, metrik ve hesaplamalara göre temizlenebilir, dönüştürülebilir. Bu esnada verilerde kalıcı bir değişim oluşturmaz. Ancak veri dönüştürme işlevleri, daha kullanışlı metrikler elde etmenize yardımcı olacaktır.

Verileri Görselleştirme

Daha anlamlı ve kolay okunabilir veriler için Looker Studio; görselleştirme, grafik ve diyagram gibi konularda geniş bir alana sahiptir. Zaman serisi, haritalar ve alan grafikleri gibi farklı görselleştirme özellikleri mevcuttur. Yapılan görselleştirme sayesinde veriler, daha önceki haliyle rahatlıkla karşılaştırılabilir.

Rapor Özelleştirme

Şirketiniz açısından raporların özelleştirilmesi, pek çok yönden avantajlıdır. Yazı tiplerinden renklere kadar birçok alanda özgün raporlar elde edilir. Daha sonra verileri, ortaklarınızla aynı formda paylaşabilirsiniz. Bu sayede raporu anlık olarak görebilirler ve veriler, eş zamanlı olarak değerlendirilir.

Rapor Paylaşımı

Hazırlanan raporu kiminle paylaşacağınızı, oldukça rahat bir şekilde belirleyebilirsiniz. Tek bir kişiyle paylaşabileceğiniz gibi birden fazla ortakla, raporun anlık değerlendirmesini yapmanız mümkündür.

Rapor Şablonu

Şablon kullanarak veri kaynaklarının düzenlenmesi, raporun tamamlanması açısından yeterlidir. Kimlerle paylaşılacağını belirledikten sonra raporu müşterilerinize sunabilirsiniz.

Yeni Sosyal Medya Platformu Threads‘i incelediğimiz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Looker Studio Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Şimdiye kadar Looker Studio ile neler yapabileceğinizi anlattık. Bununla birlikte platformu kullanmanın sağlayacağı avantajlara da değinmek gerekiyor. Aşağıdaki listeden Looker Studio kullanmanın faydalarını görebilirsiniz:

  • Verilerin kolayca filtrelenmesini, sıralanmasını, yönetilmesini ve takip edilmesini sağlar.
  • Raporlar, herhangi bir zaman diliminde güncel verilerle yenilenebilir.
  • İş ortaklarınız ve müşterilerinizle, iş akışına uygun ve güvenli biçimde verileri paylaşabilirsiniz.
  • Sadece Google hesabınızla platformu kullanmaya başlamanız mümkündür.
  • Size sunulan hazır şablonlarla, verilerin görselleşmesini kolay şekilde yapabilirsiniz.
  • Raporlarınızı görselleştirmek veya filtrelemek için kolay bir arayüze sahiptir. İşlemlerinizi birkaç dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz.
  • Raporları paylaşmak istediğinizde, zaman ayarı yapabilirsiniz. Böylece ekibinizle veya müşterinizle, raporu belirlediğiniz tarihte incelemeniz mümkündür.

Yukarıdakilerden anlayacağınız üzere Looker Studio, işletme yönetiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Hazırladığınız raporlar sayesinde, yönetim süreci daha iyi sonuçlar verecektir. Aynı zamanda bu avantajlardan, ekip yönetimi ve toplantılar için de yararlanabilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *