Google Adwords Anahtar Kelime Aracı Kullanımı (Detaylı)

Google Adwords Anahtar Kelime Aracı Kullanımı (Detaylı)

Dijital reklam ve SEO projeleri açısından anahtar kelimelerin son derece önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Hedef kitlenize ulaşmak büyük oranda doğru anahtar kelime planlamasına bağlıdır. Yazımızda Google Adwords anahtar kelime aracı kullanımı hakkında detaylı bir biçimde bilgi aktararak projelerinizi nasıl düzenleyebileceğinize yakından bakmaya çalışacağız. SEO dünyasında pek çok anahtar kelime aracı olsa da Google araçlarının bu konularda bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz.

Google Adwords Anahtar Kelime Aracı

Bu noktada anahtar kelime aracının ne olduğuna da kısaca değinmek faydalı olacaktır. Anahtar kelime temel olarak hedef kitlenize sunduğunuz ürün ya da hizmetleri en iyi tanımlayan arama terimleridir. Potansiyel ziyaretçileriniz benzer ürünleri aramak için Google’da bu anahtar kelimeleri kullanır. Bu noktada anahtar kelime aracı doğru anahtar kelimeleri bulmanız için size gerekli verileri sunar. Hangi kelime gruplarının kaç defa arandığını anahtar kelime araçlarıyla görmeniz mümkündür.

Arama motorları söz konusu olduğunda yüzde 90’ı aşan payıyla Google, tek başına bir devdir. Bu nedenle dijital reklam kampanyaları genellikle Google hedeflenerek yapılır. Çünkü hedef kitlenizin ezici bir çoğunluğu diğer arama motorlarını değil Google’ı kullanmaktadır. Bu doğrultuda Google, Adwords isimli uygulamasıyla kullanıcılara tıklama başı ödeme yaptıkları bir reklam sistemi sunmuştur. Google Adwords reklamları ise temel olarak anahtar kelimelere dayanmaktadır. Nitekim Google Adwords anahtar kelime aracı ile hedef kitlenize ulaşmak için etkili stratejiler belirlemeniz mümkündür.

Google Adwors Anahtar Kelime Aracı Hangi Bilgileri İçerir?

Yukarıda Google Adwords anahtar kelime aracının hangi bilgileri kullanıcılarına sunduğuna biraz değindik. Ancak kullanımına geçmeden bu noktayı biraz daha açmak faydalı olacaktır. Çünkü Google’ın bu anlamda son derece geniş bir veri tabanına sahip olduğunu söylemek gerekir. Bu sayede anahtar kelime aracıyla stratejinizin pek çok noktasını geliştirebilirsiniz. Bu doğrultuda Google Adwords anahtar kelime aracının içerdiği bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle anahtar kelime aracı, seçtiğiniz anahtar kelimelere benzer anahtar kelimeler önerir. Bu öneriler, hedef kitlenize yönelik eş anlamlı arama terimlerini bulmanız için son derece önemlidir. İçeriklerinizde bu kelimelere odaklanmasanız bile doğru bir hedefleme için yararlanmanız mümkündür.
  • Bir anahtar kelimenin etkisini büyük oranda aylık arama hacmi belirler. Elbette Google Adwords anahtar kelime aracı da bu veriyi içermektedir. Aylık arama ortalaması düşük olan bir anahtar kelime ziyaretçi sayınıza efektif bir katkı sağlamayacaktır.
  • Buna ek olarak anahtar kelimelerin cihazlara göre arama ortalamaları da önemli bir metriktir. Nitekim Google Adwords anahtar kelime aracında da bu bilgi yer alır. Böylelikle hedef kitlenizin masaüstü mü yoksa mobil cihazlarda mı daha aktif olduğunu görebilirsiniz. Bu da reklam stratejisi belirlerken ve hedefleme yaparken elinizi güçlendirir.
  • Tıklama başı ödeme sisteminde, bir tıklamanın ücreti anahtar kelimedeki rekabete göre belirlenir. Bu doğrultuda Google Adwords anahtar kelime aracı, rekabet durumu hakkında bilgi vermektedir.
  • Benzer şekilde tıklama başına ödemeniz gerekecek minimum ve maksimum değerler de araçta yer alır. Böylelikle reklam stratejinize başlamadan önce gerekli bütçe hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Google Adwords Anahtar Kelime Aracı Nasıl Kullanılır?

Başlarken itiraf etmek gerekir ki anahtar kelime aracını kullanmanın kesin bir tarifi yoktur. Elbette temel noktaları bilmek işinizi ciddi oranda kolaylaştırır. Nitekim biz de yazımızda bu noktaların üzerinde duracağız. Ancak gerçekten etkili ve düşük maliyetli bir anahtar kelime bulmak çoğu zaman sektöre dair sezgilerinize bağlıdır. Ve elbette Google aramalarındaki geçmiş tecrübeleriniz de reklam kampanyanızda size yol gösterecektir. Fakat bunların dışında Google Adwords anahtar kelime aracını kullanmak için aşağıda aktaracağımız adımları takip edebilirsiniz:

1. Google Adwords Anahtar Kelime Aracına Giriş

Aracı kullanmanız için öncelikle bir Google Adwords hesabına sahip olmalısınız. Eğer Google Adwords hesabınız yoksa kısa sürede açmanız mümkündür. Kayıt Ol ibaresine tıkladıktan sonra Google’ın önerdiği adımları takip etmeniz yeterlidir. Bunun akabinde karşınıza kampanya ekranı gelecektir. Ancak anahtar kelime aracını kullanmak için kampanya başlamanıza gerek yoktur.

Bunun yerine sayfanın sağ üst bölümünde yer alan Araçlar sekmesine tıklamalısınız. Akabinde karşınıza gelen menüde ise Anahtar Kelime Planlayıcı ibaresine tıklayarak araca giriş yapabilirsiniz. Burada Google, kullanıcılarına iki farklı alternatif sunmaktadır. İlk seçenek “Anahtar kelime bul” başlığını taşırken ikinci seçenek ise “Arama hacmi ve tahminleri alın” şeklindedir. Kapsamlı bir SEO çalışması için bile bu iki opsiyonun yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

2. Kullanmak İstediğiniz Seçeneği Tercih Edin

Yukarıda ifade ettiğimiz iki seçenekten birine tıklayarak çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Gelin biz şimdi iki seçeneğe de yakından bakalım:

  • Anahtar Kelime Bul: Karşınıza gelen kutucuğa işinizle ilgili kelime grupları yazın. Eğer elinizde örnek içerikler varsa URL adresini de girebilirsiniz. “Başla” ibaresine tıkladığınızda araç size çeşitli anahtar kelimeler önerecektir. Anahtar kelime sonuç sayfası dediğimiz bu sayfaya bir sonraki adımda göz atacağız.
  • Arama Hacmi ve Tahminleri Alın: Bu seçenekte ise zaten aklınızda olan anahtar kelimeler içindir. Aracın en faydalı yönlerinden biri, Google’ın tahmini bir tıklama oranı vermesidir. Reklamınızı gören kullanıcılarının yüzde kaçı tıklayacak bu sayede fikir sahibi olabilirsiniz.

3. Anahtar Kelime Sonuç Sayfasından Yararlanın

Az önce de belirttiğimiz gibi “Anahtar kelime bul” işlemi sizi sonuç sayfasına yönlendirecektir. Gelin şimdi bu sayfada yer alan ögeleri ele almaya başlayalım:

  • Sayfanın en üst kısmında üç farklı başlık göreceksiniz. Bu başlıklar; yerler, dil ve arama ağları şeklindedir. SEO dilinde bu üç başlığa biz kısaca hedefleme deriz. Bu üç başlık hangi arama motorunda, hangi dil ve lokasyonlar için strateji geliştireceğinizi belirlemenize yarar.
  • Bu bölümün altında ise arama kutucuğu vardır. Burada aramasını gerçekleştirdiğiniz kelime grupları yer alır.
  • Arama kutucuğunun hemen altında filtre ibaresi bulunur. Filtreler listelediğiniz anahtar kelimeleri farklı başlıklara göre görüntülemenize yardımcı olur.
  • İlk filtremiz olan anahtar kelime metni, belli bir kelime grubunu anahtar kelimelerde aramanızı sağlar.
  • Bunun ardından hesabınızdaki kelimeleri ve yetişkin içeriklerini dışarıda bırakmanıza yarayan iki filtre vardır.
  • Daha sonra ise ortalama aylık arama sayısı filtresi gelmektedir. Bu filtreyle ortalama aramanın düşük olduğu anahtar kelimeleri listenin dışında bırakabilirsiniz. Filtreyi seçtikten sonra yandaki kutucuğa istediğiniz arama hacmini yazmanız yeterlidir.
  • Bir diğer filtre ise rekabet filtresidir. Bu filtre sayesinde anahtar kelimeleri düşük, orta ya da yüksek rekabet üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
  • Bunun dışında kalan üç seçenek ise Adwords bütçenizle ilgilidir. Bu filtreler; reklam gösterim payı, sayfanın üstü düşük aralık ve yüksek aralık şeklindedir.

Anahtar kelime sonuç sayfasından yararlanarak arama terimi seçmek için farklı yöntemleri takip etmek mümkündür. Yazımızın başlarında söylediğimiz gibi başarılı bir anahtar kelime seçmek büyük oranda sektörel sezgilerinize dayanır. Bizim önerimiz öncelikle arama hacmine önem vermenizdir. Çünkü ziyaretçi trafiğinizi belirleyen öncelikli faktör arama hacmi olacaktır. Buna ek olarak reklam amacınızda seçeceğiniz anahtar kelimeler üzerinde doğrudan belirleyicidir. Bu doğrultuda listede yer alan anahtar kelimelerin istediğiniz etkileşimlere uygun olup olmadığına bakmalısınız. Son olarak Google’ın sunduğu tahmini tıklama oranının da stratejilerinize yardımcı olabileceğini hatırlatalım.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *