Bootstrap Nedir?

Bootstrap Nedir?

Bootstrap nedir?, açık kaynak kodlu tasarım aracı olup CSS framework’u bulunur. Sitenizin tema tasarımlarını bootstrap aracılığıyla kolayca yapabilirsiniz. Bu sayede sitenize; mobil, tablet ve bilgisayar boyutlarına uygun, erişilebilir temalar yaratırsınız.

Bootstrap Nedir?

Sitenizi tasarlarken, bootstrap ile ihtiyacınız olan her şeye ulaşabilirsiniz. İçerisinde her şeyin hazır kodları bulunarak yeni tasarım yapmanız kolaylaşır. Sitenizin stilleri, imajları ve JavaScript’leri bu kaynağın içine yüklenmiş vaziyettedir. Bootstrap 3 ise, çıkan son sürümdür ve tüm internet sunucularında rahatlıkla çalışmaktadır. Böylelikle “Bootstrap nedir?” sorusu kısaca cevaplanmıştır. Peki Bootstrap’ın faydaları nelerdir?

Bootstrap Faydaları

Bootstrap gelişmiş bir tasarım koleksiyonudur. Bu koleksiyona ulaştığınız taktirde yapmanız gereken istediğiniz kodları kendiniz için kullanmak. Sitenizde olmasını istediğiniz özelliklerin ne olduğunu belirleyin ve kodları kopyalayıp, yapıştırın. İşte bu kadar basit bir uygulama. Bootstrap’ı kullanıcılar, sağladığı çeşitli faydalar için tercih etmektedirler. Bu faydaları ise birkaç maddede toplayabiliriz.

Uyumlu Bir Temeli Vardır

Bootstrap size geldiğinde, kendisine ait grid sistemi bulunur. Yani grid sistemini yaratmak için vakit kaybetmenize gerek kalmaz. Bu temel sayesinde size uyumlu bir şekilde çalışır ve işlerinizi kolaylaştırır. Sizin yapmanız gereken tek şey, yaratıcılığınız kaybolmadan, istediğiniz tasarıma karar vermek. Böylelikle yalnızca tasarımınıza odaklanırsınız ve kısa sürede işlemlerinizi halledersiniz ve sitenizi hazır hale getirirsiniz.

Uyumlu Görseller Sağlar

Program sayesinde istediğiniz görseli kullanma şansı yakalarsınız. Üstelik boyutunun ne olduğuna bakmadan. Çünkü bootstrap bunu, sizin için kendisi halledir. Tercih ettiğiniz ekran boyutuna göre otomatik bir şekilde yeniden boyutlandırır. Bunu içerisindeki kendi kodları sayesinde başarır. Bu sayede sizler sadece görsellerinize .img uzantısı ekleyerek işinizi halledebilirsiniz. Bundan sonrasını Bootstrap tanımlanmış CSS kuralları sayesinde, kendisi halleder. Hatta resimlerinizin şekillerini bile değiştirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey img-circle ve img-round sınıflarını eklemek.

Yararlı Bileşenler Sağlar

Bootstrap’ın bir diğer güzelliği ise içerisinde faydalı bileşenleri bulundurmasıdır. Web sitenize eklemek istediğiniz birçok eklenti ve özellik için istediğini kodu, koleksiyonda bulabilirsiniz. Böylelikle hayalinizdeki tasarıma daha hızlı ulaşırsınız. Kullanıcılar bu yaratıcı tasarıma hayran kalacaktır. Peki bu kodlar hangi özellikleri barındırır?

  • Thumbnails
  • Dropdowns
  • Progress bars
  • Navigation bars
  • JavaScript Desteği Barındırır

Bootstrap birçok özel JQuery eklentisi ile birlikte gelir. Siz, bu sayede JQuerl eklentilerinden yararlanabilirsiniz. JQuery, en çok tercih edilen JavaScript kütüphanesidir. Üstelik bu kütüphane küçük boyutludur. Bu da şu demektir; siz bu kütüphaneden bir kod kullanmak isterseniz hız konusunda endişelenmeniz gerekmez. Bu teknoloji sayesinde istediğiniz animasyon ve geçişleri sağlayabileceksiniz.

Kaliteli Dökümantasyon Fırsatı Sunar

Bootstrap’ın içerdiği dökümantasyon aşırı başarılı ve kalitelidir. Kullanmak istediğiniz her kod için web sitesinde açıklama vardır. Bu sayede bilmediğiniz birçok özelliği öğrenebilirsiniz. Tanımlamalar ve açıklamalar gayet sade bir şekilde yapılmıştır. Açıklamalar, örnekler üzerinden anlatılarak, kullanım kolaylığı sağlar. Yeni başlayan biriyseniz size fazlaca faydalı olacaktır. Tüm yapmanız gerekenler böylelikle basitleşmiş olur.

İsteklerinize Göre Özelleştirebilirsiniz

Frameworkler ile çalışırken en çok dikkat edilen özellik performans olmaktadır. Framworkler uygulama üzerinde fazlalık yaratabilir ve bu uygulamanın ağır kullanılmasına sebep olabilir. Bootstrap sayesinde bu dezavantaja maruz kalmazsınız çünkü CSS dosyasının boyu yalnızca 119 KB’dir. Bahsedilenler gibi dezavantajlarla karşılaştığınızda frameworkleri bootstrap aracılığıyla özelleştirebilirsiniz. İstediğiniz özelliği ekleyerek, istemediklerinizi silebilirsiniz.

Tasarımcılar Oldukça Çeşitlidir

Fazla tasarımcının çalıştığı Bootstrap teknolojisiyle özgün bir çalışma yapabilirsiniz. Geliştiriciler ve tasarımcılar sayesinde, koleksiyon sürekli güncellenir. Böylelikle istediğiniz tasarımcıyla etkileşim kurma imkanınız bulunur. Bootstrap’ın twitter adresiniz, bloglarını ve Slack odalarını takip ederek devamlı haber akışından yararlanabilir ve hiçbir yenilikten geride kalmazsınız. Bu sayede teknik her türlü yardımı alabilirsiniz. Bu da işinizi inanılmaz kolaylaştırır.

Gelişmiş Tema Özellikleri

Gelişmiş temaları içinde barındıran Bootstrap, sizlere birçok özellik sunar. Bu sayede istediğiniz cihazdan sitenize erişim sağlattırabilirsiniz. Sitenizi ziyaret edenlerin ilk karşılaştıkları şey sizin temanızdır. Yani bir kullanıcının ilk deneyimi tema üzerinden olmaktadır. İlk deneyimin iyi olması, sizin yararınıza olacaktır. Yaratıcı, erişilebilir, kolay bir tema sizin her şeyinizdir. Böylelikle, oldukça fazla olan seçeneklerin içinden istediğiniz temayı seçebilirsiniz.

Bootstrap’ın bu saydığımız özellikleri kaliteli olduğunun kanıtıdır. Nitekim frameworkler içerisinde en başarılısı da yine bootstrap’tır. Siz de bu özelliklerden faydalanmak isterseniz, kullanmaya başlayabilirsiniz. Bootstrap Neden Kullanılır? sorusunu böylelikle cevaplamış olduk.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *