Favicon Nedir? Siteye Favicon Nasıl Eklenir?

Favicon Nedir? Siteye Favicon Nasıl Eklenir?

Favicon nedir? işletmenizin logosunu ya da türevini kullanabileceğiniz marka işlevi göre 16×16 piksellik resimler olarak tanımlanmaktadır. Web sitenizi tanımlayan simgeler olarak bilinen faviconlar, etkileyici dolayısıyla akılda kalıcı tasarımlar arasından tercih edilmelidir. Çünkü arama motoru ziyaretçileri için, sayfanız isminden çok simgesi ile hatırlanmaktadır.

Favicon Nedir?

Faviconlar, SEO çalışmalarına doğrudan endeksli bir şekilde dahil edilmemektedir. Dolayısıyla optimizasyon uygulamaları içinde yer aldığı söylenemez. Fakat sayfalarınızın SERP’lerde üst sıralara çıkmasına dolaylı bir şekilde etkilidir. Bu nedenle siteniz adına gerçekleştirilecek çalışmalarda, sıralamanızın iyileştirilmesine yardımcı olabilmektedir. Favicon’un yardım sağlayabileceği konulardan aşağıda bahsedilmiştir.

Favicon SEO İçin Önemli midir?

  • Kullanıcı dostu ve efektif web tasarımı: Kullanıcı dostu, yalın ve sade bir arayüze sahip olmak her zaman sizin lehinize bir durum olacaktır. Çünkü bu konu arama motoru sonuçlarınızın anlamlı bir şekilde değişmesine yardımcı olacaktır. Tarayıcı sekmelerinde en çok göze çarpan favicon alanının bulunması, ziyaretçilerin sitenizi sorun yaşamadan bulabilmesini sağlayacaktır. Bu sayede sitenizin ulaşılabilirliği ile orantılı bir şekilde kullanılabilirliği artacaktır.
  • Tarayıcı yer imleri: Favicona sahip web siteleri, bulunmayanlara oranla çok daha avantajlı bir konumdadır. Çünkü Google’ın Chrome tarayıcısı yer imlerine eklenmiş siteler için, belli başlı sıralama sinyallerini faaliyete geçirmektedir. Yapılan istatistiklere göre, yer imlerine eklenmiş web siteleri ekleyen ziyaretçi tarafından belli periyotlarla ziyaret edilmektedir. Bu durumda web sitesinin favicona sahip olmaması yer imi ekleme özelliğinden dolayısı ile belli miktardaki organik site trafiğinden mahrum kalması anlamına gelecektir.
  • Markalaşma sürecine etkisi: Ürün ya da hizmet tanıtımı gerçekleştirdiğiniz web siteniz, dijital alanda kendinizi göstermeniz adına oldukça önemlidir. Bu noktada web sitenizin her detayı kullanıcılar tarafından enine boyuna incelenmektedir. Web sitenizin tasarımından tutun da blog içeriklerinize kadar birçok alanda inceleme gerçekleştirilmektedir. Çünkü ziyaretçiler talep edecekleri hizmet ve ürünler için, tercih edecekleri markada kurumsallık ve güvenilirlik aramaktadır. Sitenizin genel durumu kullanıcıların sizinle iletişime geçip geçmeyeceği noktasında belirleyici bir kıstastır. Markanızı net ve doğru bir şekilde ifade edebilecek bir favicon, işletmenizin olduğundan daha kurumsal görünmesine yardımcı olabilir.

Favicon Nasıl Oluşturulur?

Markanız için sitenizde oluşturacağınız favicon, her ne kadar küçük bir görselden ibaret olsa da büyük bir etki alanına sahip olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Bu nedenle tasarlayacağınız faviconun yüksek standartta olabilmesi için, dikkat etmeniz gereken unsurları göz ardı etmemelisiniz. Bunlar;

Alan kullanımı: Hemen hemen her marka ve işletme, favicon olarak logolarını kullanmayı tercih etmektedir. Bu noktada logonuzun kapsamını temel kullanıcı standartı olan 16×16 piksele entegre bir şekilde ayarlamalı, alan kullanımını en efektif şekilde sağlamalısınız.

Basitlik: Dijital alanda kendinize idol almak istediğiniz web sitelerin faviconlarının ne basit ve sade olduğunu hiç fark ettiniz mi? Markanızı en iyi şekilde yansıtabilecek bir simgeyi tercih etmelisiniz. Bu noktada az ve öz prensibine şartlanmak işinize yarayacaktır.

Marka kimliği: İşletmenizin hangi sektör içerisinde olduğunu faviconda rahat bir şekilde yansıtabilmeniz, potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmenize yardımcı olacaktır. Örneğin; WhatsApp uygulamasının simgesini ele alalım. Yeşil bir konuşma bulutunun içerisinde yer alan telefon simgesi, uygulamanın iletişime endeksli olduğunu fazlası ile yansıtabilmektedir.

Kısaltma: Favicon ya da logo bulma konusunda problem çekiyorsanız. İşletmenizin isminin kısaltmasını kullanmak en pratik ve etkili çözüm olabilir. Örneğin; Facebook’un “f” simgesi ya da Wikipedia’nin “W” simgesi size referans olabilir.

Renk kombinasyonu: Favicon için tercih edeceğiniz renk kombinasyonu potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekme konusunda altın anahtar niteliğinde olabilir. Çünkü her rengin insanda farklı duyguları tetiklediği bilimsel araştırmalar kapsamında kanıtlanmıştır. Örneğin; mavi otoriteyi ve verimliliği temsil etmektedir. Bu noktada markaların müşterileri üzerinde güven duygusunu aşılayabilmek için mavi tercih ettiği renklerden biridir. Facebook, Vimeo, Twitter gibi sosyal medya devleri faviconunda mavi rengi kullanmaktadırlar.

Favicon oluşturma araçlarından ücretsiz bir şekilde faydalanarak istediğiniz standartlarda markanızı en iyi şekilde yansıtabileceğiniz bir favicon oluşturabilirsiniz. Real Favicon Generator, bu araçlardan biridir.  https://realfavicongenerator.net/ bağlantısına tıklayıp; oluşturduğunuz faviconların sitenizdeki önizlenimlerini görebilir buna göre faviconunuzda değişiklik yapabilirsiniz.

Siteye Favicon Nasıl Eklenir?

Siteye Favicon Nasıl Eklenir? WordPress altyapılı sitenize, birkaç kısa işlem adımı ile pratik bir şekilde favicon ekleyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler şunlardır;

  1. WP admin paneliniz sol tarafta yer alan menüden Görünüm –> Özelleştir seçeneğini tercih ediniz.
  2. Karşınıza çıkacak ekranda Site Kimliği’ seçeneğine tıklayınız.
  3. Bu alanda medyayı ekleyerek faviconunuzu oluşturabilirsiniz.

Wix altyapılı sitenize favicon eklemek için aşağıdaki işlem adımlarını gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Web sitesinizin yönetim paneli üzerinden Favicon seçeneğine tıklayınız.
  2. Favicon Yükle seçeneğine tıklayarak belirlediğiniz görseli ekleyiniz.
  3. Sistemde kaydet seçeneği bulunmamaktadır fakat, faviconunuz otomatik olarak kaydetilmektedir.

Favicon’lar ne kadar küçük görünse de marka kimliği oluşturma sürecinde önemli bir paydaya sahiptir. Yazımızda bahsettiğimiz kıstaslara önem vererek, hayal gücünüzü en verimli şekilde kullanıp faviconlarınızı sitenize kolay bir şekilde ekleyebilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *