XML Nedir? Ne işe Yarar?

XML Nedir? Ne işe Yarar?

İnternet artık hayatımızın değişmez bir parçası haline geldi. Bu nedenle çoğumuz internetsiz bir hayatı düşünmekte bile zorlanıyoruz. Zaten internet ile bu kadar iç içe geçmişken, bir tık hareketi yaparak istediğimiz her bilgiye ulaşabileceğimiz, istediğimiz her alışverişi yapabileceğimiz bir platforma sahipken, onsuz bir hayat düşünmek kimse için kolay değildir. Peki böylesine iç içe geçtiğimiz, hemen her işimizi gerçekleştirdiğimiz internet, bizim kullandığımız kadar basit şekilde mi çalışıyor? Yani bizim bir tık hareketi ile istediğimiz şeyi yaparken arka planında neler oluyor? Bizim verilerimiz karşı tarafa nasıl ulaşıyor? İşte bu soruların cevapları XML teknolojisinde mevcut.

XML teknolojisi kısaca anlatmak gerekirse bir işaretleme dilini ifade eder. Yani başka bir deyişle verileri karşılıklı iletmek için kullanılan bir ortak dili ifade ediyor. Bu bakımdan internet için en önemli teknolojilerden biridir desek yanılmış olmayız.

XML, İngilizcesi Extensible Markum Language ifadesinin harflerinin kısaltılmasıyla oluşturulmuş bir ifadedir. Tam bir Türkçe karşılığı olmasa da Türk Dil Kurumu bu konuda ‘’Genişletilebilir İşaretleme Dili’’ ifadesini öneriyor. Yine de birçok kişinin XML kısaltmasını kullandığını belirtmekte fayda var.

XML Ne İşe Yarar?

XML, veri alışverişlerinde kullanılan bir ortak dili ifade eder. Bu bakımdan internette veri alışverişi sağlamak için oldukça önemli bir yeri vardır. Çünkü veri alışverişi, internet teknolojisi için hayati öneme sahiptir. Bir dil kullanmadan veri alışverişi yapmak imkansıza yakındır. Peki XML tam olarak ne işe yarıyor?

XML’nin işlevini kısaca anlatmaya çalışalım. XML, birbirinden çok farklı kategorideki iki veriyi, verilerin formatlarını bozmadan bir arada tutmamızı sağlayan teknolojidir. Bu bakımdan internette verilere ulaşmamızı ve veri transferleri yapmamızda hayati rol oynar.

XML’ye Neden İhtiyaç Duyarız?

XML teknolojisi, internet ortamındaki veri alışverişlerindeki sorunlara yönelik çözümler sunan bir sistemdir. Bu sorunların başında da verilerin alışveriş sırasında özelliklerini koruyamamasıdır. Yani bir veri, bulunduğu yerden bir başka yere transfer edilirken formatı dışına çıkarsa özelliklerini kaybeder. XML teknolojisi de burada devreye girerek verilerin özelliklerini kaybetmesini önler. Bu konu ilk başta tam anlaşılmasa da internet kullanımında ve veri transferinde hayati bir önem taşıyor.

Basit bir örnekle açıklarsak daha kolay anlaşılabilir. Örneğin bir PDF dosyası başka bir formata çevrilerek gönderilirse özelliklerini kaybedebilir. Fakat XML teknolojisi sayesinde özelliklerini kaybetmeden PDF dosyasının dönüştürme ve transfer işlemlerini tamamlayabiliriz.

Tabi ki XML teknolojisi sadece bu kadar basit işleri halletmeye yaramıyor. Programcıların, yazılımcıların ve diğer tüm internet ortamında işlemler yapan insanların birçok sorununa çözüm üretiyor.

XML Teknolojisi’nin Özellikleri

XML teknolojisi başlarında Tim Berners Lee’nin olduğu bir ekip tarafından geliştirildi. Tim Berners Lee aynı zamanda HTML teknolojisinin de yaratıcısı. Bu ekip World Wide Web Consortium isimli bir oluşum ile XML teknolojisini geliştirdi ve kullanıcılara sundu. Bununla birlikte kullanım ve geliştirme haklarını serbest bıraktılar. Bu da XML’nin herkesçe kullanılmasına ve geliştirilmesine olanak sağladı. Tabi ki kullanıcılar XML teknolojisinde bir kısıtlama yapamıyor. Fakat bunun dışındaki geliştirmeleri yapabiliyorlar. Bu sayede insanlar XML teknolojisini kullanarak çok daha rahat şekilde programlama yapabiliyorlar.

XML ile HTML Arasındaki Farklar Nedir?

Bilindiği gibi HTML de en yaygın işaret dili yönteminden biridir. Tabii ki yaygın olmasının sağladığı belli avantajlar da vardır. Bu nedenle pek çok kişi işaretleme dili olarak HTML kullanmaktadır. Peki XML ile HTML farkları nelerdir? Birbirlerine ne gibi avantajları bulunur?

  • HTML tasarlanırken verilerin sunum özelliklerinin vurgulanması ön plana alınmıştır. XML ise verilere özel tasarlanmıştır.
  • HTML’de sözdizimi çok önemsenmezken XML bu konuya çok önem verir.
  • HTML dil konusunda büyük/küçük harfe duyarlı değildir. XML ise duyarlıdır.
  • XML kodlarında küçük de olsa hatalara izin verilmez. HTML yapısında ise küçük bazı hatalar ihmale konu olabilir.
  • XML biçimlendirme dili olarak metin tabanlıdır ve kendi kendini tanımlar. HTML ise önceden tanımlanmış bir dildir ve bu nedenle yetenekleri sınırlıdır.

XML Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

XML’nin diğer dillerden farkları ve avantajları olduğunu söylemiştik. Bu avantajlardan kısaca bahsetmek gerekirse şu faktörlerden bahsedebiliriz;

XML’de veri alışverişleri daha basit hale getirilir

Veri tabanları ve bilgisayar sistemlerinin içerdiği bilgiler uyumsuz formatlarda olabilir. XML bu aşamada verileri düz metin olarak saklar. Bu şekilde verileri depolama imkânımız olur. Bu sayede farklı uygulamalar ile paylaşabileceğimiz verileri daha kolayca oluşturabiliriz.

XML verileri gönderip almayı kolay hale getirir

XML sayesinde verileri gönderirken ve alırken yaşanan zorlukların çoğu yaşanmaz. Çünkü uyumsuz sistemlerde de XML verileri okunabilir.

XML Dosyaları Nasıl Açılır?

XML teknolojisinin böyle geniş alanlarda kullanımı olduğu gibi günlük hayatımızda da kullanıldığı alanlar vardır. Örneğin bazı dosyaların XML uzantılı olduğunu görürüz. Bu dosyaların nasıl açılacağı ile ilgili sorunlar da yaşayabiliriz. Bu sorunları gidermek için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz.

  • Öncelikle XML uzantılı belgeye sağ tıklayın
  • “Birlikte Aç’’ seçeneğine tıklayın
  • Bu ekrandan Notepad gibi bir metin düzenleyici uygulamayı seçin
  • Notepad gibi bir uygulama seçeneklerde görünmüyorsa arama seçeneğinden arama yapın.
  • Bilgisayarınızda böyle bir uygulama yoksa internetten indirerek açabilirsiniz.
Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *