Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Web Sitesi Nasıl Kurulur? Dijitalleşmenin hat safhaya eriştiği bugünlerde, herkesin belli amaçlarla kolayca web sitesi açabildiği bir çağın içerisindeyiz. Tasarım, kodlama ya da web geliştirme konularında herhangi bir uzmanlığa sahip olmaya gerek kalmadan 1-2 saat içerisinde web sitesi açabilmek mümkün hale geldi.

Web Sitesi Kurma

İnsanlar işletmelerini tanıtmak ve geniş kitlelere hitap etmek için tanıtım siteleri, ürün ya da hizmet pazarlaması yapabilmek için e-ticaret siteleri ya da kişisel deneyimlerini başka insanlara aktarabilmek adına blog tarzında web siteleri açabilmektir. Bu noktada web siteleri her kesme ve her amaca hitap edebilecek düzeyde geniş bir kullanım alanı yaratmaktadır.

Web Sitesi Kurma Adımları

Web sitesi kurmak için ilk olarak ihtiyacınız olan şeylerin neler olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bunlar:

  • Alan adı (domain): Web sitesi için verilmesi gereken adı temsil etmektedir. Ev için adres ne anlama geliyorsa, web siteleri için domain de o anlama gelmektedir.
  • Hosting: Web sitesi için satın alınması gereken barındırma hizmetidir. Evin bulunduğu muhit ya da mahalle olarak düşünülebilir.
  • WordPress: Web sitelerinin içerik yönetim sistemlerini oluşturan platformlar. Mahalledeki yönetim birimi olan muhtarlıklar olarak düşünülebilir.

Domain ve hosting tedarik etmeden, web sitesi kurabilmenize imkan yoktur. Çünkü bu iki bileşen web sitesinin diğer insanlar tarafından erişilebilir bir konuma gelmesini sağlamaktadır. Domain ve hosting’e sahip olduktan sonra içerik yönetim sistemi olan WordPress’i kurmalısınız.

Alan Adı Seçin

Siteniz için tercih edeceğiniz bir alan adı sayesinde web tarayıcıları aracılığı ile sitenize erişim sağlamak isteyen ziyaretçiler tarafından kullanılır. Domain tercihi konusunda, kayıtlı olmayan isimleri seçmek durumundasınız. Öncesinde alınmış alan adlarını tekrar kullanmanız mümkün değildir. Bu noktada tercih etmek istediğiniz alan adının daha kayıtlı olup olmadığını tespit edebilmek için domain sorgulama araçlarından faydalanabilirsiniz.

Hangi amaçla web sitesi açmayı istediğiniz kıstasını göz önünde bulundurursanız, alan adı seçiminde daha pratik ve efektif düşünebilirsiniz.

  • Eğer işletmeniz için bir web sitesi açmak istiyorsanız, domainde işletmenizin adını doğrudan kullanabilirsiniz.
  • Kişisel bir web sitesi açmak istiyorsanız, adınız ve soyadınızın bulunduğu bir domaini tercih edebilirsiniz.
  • Domain uzantısında tercih yapabileceğiniz pek çok alternatifiniz vardır. .com, .org, .net ya da .xyz vb. Bunların arasından .com’u tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Tercih etmek istediğiniz alan adı kayıtlı ise de, farklı varyasyon ve olasılıklara yönelip inovatif fikirleri ön plana çıkarabilirsiniz.

Hosting Firması Bulun

Alan adına sahip olmanın yanı sıra ihtiyacınız olan bir diğer öğe ise, hosting yani web sitesi barındırma hizmetidir. Hosting, sitenizde yer alan içerikleri her zaman güncel ve güvenli bir şekilde barındırmanızı ve depolamanızı sağlayan bir hizmettir. Bu noktada bütçenize hitap eden uygun fiyatlı hosting firmalarına etkileşime geçebilirsiniz.

Hosting hizmeti almak istediğini firmada aşağıdaki özellikleri göz önünde bulundurmalısınız:

  • Sitenizin güvenliği adına SSL,
  • WordPress’e tek tıkla erişim sağlayabilme,
  • Özel e-posta adresleri,
  • 7/24 müşteri desteği

WordPress Kurulumu Yapın

Domain ve hosting hizmeti adımlarını tamamladıktan sonra yapmanız gereken, siteyi oluşturabilmek adına bir içerik yönetim sistemi kurmanız olacaktır. Bu noktada WordPress’i tercih etmenizi tavsiye ederiz. Ücretsiz olması, kullanıcı dostu ara yüzü ve eşsiz tema tasarımlarına sahip olması nedeni ile günümüzde en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir.

Ortalama bilgisayar kullanım bilgisine sahip olan herkes WordPress kurulumunu kolayca gerçekleştirebilmektedir. Hatta hizmet aldığınız hosting firmaları çoğunlukla bunu sizin yerinize de yapmaktadır. Cpanel’de yer alan WordPress yükleme sistemi ile sitenizi kısa bir süre içerisinde hazır hale getirebilirsiniz.

Web Sitesi Tasarımı Yapın

Web siteniz için konseptinize uygun ilgi çekici bir tema kullanarak, markanızı ön plana çıkaracak özelleştirmeler gerçekleştirebilirsiniz. WordPress temaları sitenizin menü, header, footer gibi her ayrıntısını baştan aşağıya değiştiren hazır tasarım paketleridir. Ücretli ya da ücretsiz olarak tercih edebileceğiniz pek çok tema arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. WordPres.org üzerinden binlerce popüler tema arasından istediğinizi seçebilirsiniz.

İstediğiniz Temayı Yükleyin

İstediğiniz temayı aşağıdaki işlem adımları ile kısa bir süre içerisinde gerçekleştirebilmeniz mümkündür.

  1. WordPress’in yönetici paneli üzerinden (alanadiniz.com/wp-admin) WordPress kurulumu esnasında belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyi giriniz.
  2. Sol tarafta yer alan Temalar -> Yeni Ekle’yi tercih ediniz.
  3. Temaları inceleyerek istediğiniz herhangi birini seçiniz.
  4. Kur butonuna tıklayınız, ardından görünecek olan Etkinleştir seçeneğine tıklayınız.
  5. Tema kurulumunun bitmesinin ardından, tarafınıza kurulumun başarılı bir şekilde sağlandığı ile ilgili bir bildirim gelecektir. İşte temanız da hazır!

İçerik ve Sayfalar Ekleyin

Sayfalar dolayısı ile içerikler sitenizi insanlara aktarma noktasında oldukça önemlidir. Sitenizi bir ev, içerik ve sayfalarınızı da evinizdeki eşyalar olarak düşünebilirsiniz. Ev eşyalarınız ne kadar kaliteli ve ilgi çekici olursa o kadar, rahat edersiniz ve misafirleriniz evinize gelmek isteyecektir. Bu noktada da içerikleriniz ne kadar kaliteli olursa o kadar fazla ziyaretçi çekebileceğiniz anlamına gelmektedir. Ziyaretçiniz arttıkça, site trafiğiniz artacak; site trafiğiniz arttıkça da Google sıralamalarında başarı elde edebileceksiniz.

İşletmenizin web sitesini ya da bloğunuzu insanlara tanıtabilecek standartlara sahip sayfalar oluşturmanız web sitesi nasıl kurulur? derken daha kurumsal ve profesyonel gösterecektir. Bu noktada ana sayfa, hakkında sayfası, iletişim sayfası, blog sayfası, hizmetler/ürünler sayfaları ve mağaza sayfası (e-ticaret sitesi kurmak isteyenler için) oluşturmalısınız.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *