Search Console: Sayfa Deneyimi Özelliği Geldi!

Search Console: Sayfa Deneyimi Özelliği Geldi!

Google’ın gerek kendi algoritmalarını gerekse de kullanıcılarına sunduğu verileri her geçen gün geliştirdiğini söylemek gerekir. Nitekim Google Search Console, sitenizi geliştirmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlardan biridir. Buna ek olarak geçtiğimiz günlerden Search Console sayfa deneyimi isminde yeni bir özellikle daha tanıştı. Geçmişte, 2021 Haziranın’da çıkacağı söylenen sayfa deneyiminin kullanıcılarla buluşması beklenenden biraz daha erken oldu.

Bu noktada Google’ın kullanıcı deneyimine önem verdiğini yeniden vurgulamamız anlamlı olacaktır. Neredeyse SEO’yla ilgili her açıklamasında Google yetkilileri, kullanıcılarının bir site içerisinde daha nitelikli vakit geçirmesi gerektiğine yönelik ifadeler kullanmaktadır. Böylelikle bir arama motoru olarak kendi performansını da maksimize edecektir. Çünkü Google aracılığıyla gittiğiniz bir siteden istediğinizi almanız, Google’ın işini iyi yaptığını gösterir.

Peki sayfa deneyimi raporu adındaki yeni özellik bu işin neresinde kalmaktadır? Sayfa deneyimi raporu genel olarak ziyaretçilerinizin deneyimini özetler. Bunun için pek çok faktör olduğunu vurgulamak gerekir. Mobil kullanımdan web verilerine, güvenlik sorunlarından HTTPS kullanımına kadar birçok nokta sayfa deneyimi üzerinde etki sahibidir. Yazımızın devamında sayfa deneyimi raporuna daha yakından bakarak tüm bu noktaları gözden geçireceğiz.

Sayfa Deneyimi Raporu Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sayfa deneyimi raporu sitenizdeki sayfaları kullanıcı deneyimi açısından size özetler. Raporun hemen üst kısmında “Yetersiz”, “İyileştirme Gerektiriyor” ve “İyi” başlıklı bölümler yer alır. Search Console sitenizdeki sayfayı URL üzerinden değerlendirir. Ve daha sonra sayfanızın durumu bu başlıklar altında listeler. Bu sayede sitenizdeki her bir sayfanın performansını rahatlıkla görebilirsiniz.

Yazımızın başında sayfa deneyimi özelliğinin Haziran 2021 tarihinde çıkmasının beklendiğini söylemiştik. Ancak Google, bu konuda biraz davrandı. Yine de raporun şu an için yalnızca mobil cihazlara yönelik olduğunu hatırlatalım. Dolayısıyla Search Console raporu düzenlerken yalnızca mobil kullanıcıların deneyimini esas almaktadır. Google’ın mobil kullanımın önemini ne kadar vurguladığını göz önüne alırsak mobil cihazlarla işe başlanması hiç de şaşırtıcı değildir.

Sayfa deneyimi raporunun genel olarak sitenizin kullanıcılara sunduğu tüm deneyimi değerlendirdiğini söyleyebiliriz. Sitenizdeki sayfaları ayrı ayrı ele alan araç, sizin için performanslarını listeler. Bu sayede sitenizdeki sayfaların performansını iyileştirmeniz için çok daha net bir strateji belirleyebilirsiniz. Bu anlamda Search Console’un yararlandığı verileri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Core Web Vitals,
  • Mobil kullanım,
  • Güvenlik sorunları,
  • HTTPS kullanımı,
  • Reklam deneyimi.

Şimdi tek tek bu başlıklara göz atarak ne anlama geldiklerini açıklamaya çalışacağız.

1. Core Web Vitals

Yine Google’ın hayatımıza soktuğu kavramlardan biri olan Core Web Vitals teriminin Türkçe’de kesin bir karşılığı yoktur. Çeşitli SEO uzmanlarının önemli web verileri olarak çevirdiğini gözlemlemek mümkündür. Ancak bu kullanımın yaygınlık kazandığını söyleyemeyiz. Bu yüzden biz, orijinal ismini kullanmaya devam edeceğiz. Core Web Vitals, temel olarak kullanıcı deneyimin üç yönüne odaklanmaktadır. Bunlar; yükleme, etkileşim ve görsel kararlılık şeklinde sıralanabilir. Gelin şimdi bu özelliklerin nasıl ölçüldüğüne bir göz atalım:

  • Largest Contentful Paint (LCP): Temel olarak bu metrik, bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiğini ölçer Bunun için ise sayfadaki en büyük resmin ya da metin blogunun yükleme süresini esas alır. Google, kullanıcılarına sunduğu sitelerin hızlı açılmasını ister. Bu nedenle, ideal bir LCP süresinin en fazla 2.5 saniye olduğunu söyleyebiliriz.
  • First Input Delay (FID): Hız ölçümlerine katkısı olmakla beraber FID’nin asıl özelliği etkileşimi ölçmektir. Bir kullanıcının sayfanız üzerinde bir etkileşime girdiğini varsayalım. FID, bu etkileşimden sonra tarayıcının gerçekten tepki verdiği süredir. İdeal bir FID süresinin 100 ms’den az olması gerekir.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Görsel kararlılığı ölçmek için ise Google, CLS metriğinden yararlanır. Hİçbir kullanıcı girdiği bir sitede içeriklerin bir kısmının görünmediği ya da bozuk göründüğü bir deneyim istemez. Bu doğrultuda CLS değerinin 0.1’den düşük olması gerekir.

Sayfa deneyimi raporu, Core Web Vitals değerlendirmesi üzerinden sayfalarınızı sınıflandırır. Yukarıda da söylediğimiz gibi buna göre “İyi”, “Yavaş” ya da “İyileştirme Gerekiyor” başlıklarının biri altında listeler. Sayfa deneyiminizin optimizasyonu için Core Web Vitals’ın “İyi” olması önemlidir. Bu noktada şunu da hatırlatmak gerekir. Sayfa deneyimi raporuna işlenen veriler şu an için birkaç gün geriden gelmektedir. Dolayısıyla Core Web Vitals’ı iyileştirmek için değişiklikler yaptıysanız bir süre beklemeniz gerekebilir.

2. Mobil Kullanım

Yazımızın içerisinde de pek çok yinelediğimiz gibi Google, mobil kullanıma son derece önem vermektedir. Nitekim, günümüzde internet deneyiminin büyük bir çoğunluğu mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmektedir. Bu nedenle sitenizin yalnızca masaüstü cihazlara yönelik olması ciddi bir problemdir. Bu doğrultuda sayfa deneyimi raporu, mobil kullanılabilirliği de her sayfa için aynı şekilde değerlendirerek size sunar.

3. Güvenlik Sorunları

Sitenizin majör güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalması son derece endişe verici bir durumdur. Nitekim bu tür sorunlar sitenize zarar verebileceği gibi ziyaretçilerinizin cihazlarına da zarar verebilir. Bu doğrultuda Google’ın güvenlik sorunlarını üç başlıkta ele aldığını söyleyebiliriz:

  • Hack’li İçerik: Saldırıya uğramış ya da hack’lenmiş bir içerik sitenizin performansı için büyük bir sorundur. Google, bu tür içerikleri arama sonuçlarının dışında tutmaya çalışır.
  • Kötü Amaçlı Yazılım: Kısaca virüs dediğimiz kötü amaçlı yazılımlar, internet erişimini gerçekleştirdiğimiz cihazlara zarar verme potansiyelini barındırmaktadır.
  • Sosyal Mühendislik: Genel olarak gizli ya da lisanslı verileri ziyaretçilerine sunan siteler için sosyal mühendislik tabirini kullanmaktayız. Google, bu tür sitelerinde kullanıcı deneyimini baltalamasının önüne geçmek istemektedir.

Bu noktada son olarak şunu da hatırlatmak isteriz. Eğer sitenizin herhangi bir sayfasında güvenlik sorunu varsa sayfa deneyimi raporu tüm sayfalarınıza yetersiz olarak değerlendirir.

4. HTTPS Kullanımı

Basit olarak, bir sayfanın “İyi” başlığında listelenmesi için HTTPS kullanması gerektiğini söyleyebiliriz. Ancak sayfa deneyimi raporunun burada siteyi ve sayfaları birbirinden ayırdığını söyleyebiliriz. Buna göre, raporda URL adresleri listelenirken HTTPS metriği kullanılmamaktadır. Bunun yerine Search Console, site geneli için “Başarısız” uyarısını verir. HTTPS, gerek güvenlik gerekse de yükleme hızı açısından sitenizin performansında son derece etkilidir.

5. Reklam Deneyimi

İlk olarak reklam deneyimi testinin henüz sayfa deneyimi raporuna dahil olmadığını belirtelim. Ancak Google, araca bu özelliği de eklemeyi düşünmektedir. Nitekim Google’ın reklam deneyimi raporu isminde ayrı bir aracı daha mevcuttur. Bu aracı kullanarak sitenizin halihazırdaki reklam deneyimi durumunu görebilirsiniz. Güvenlik sorunlarıyla benzer bir uygulama reklam deneyimleri için de geçerlidir. Sitenizde herhangi bir sayfanın reklam deneyimi kötüyse tüm siteniz aynı şekilde etiketlenir.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *