Plesk Panel Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Plesk Panel Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Plesk Panel, hosting işlemlerini kendi uygulamak isteyen kullanıcılar için zaman kazandırır ve büyük kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca, internet sitelerinin yönetiminde oldukça pratik bir araçtır. Windows ya da Linux işletim sistemleri ile uyumlu olan programı kendiniz kurabilirsiniz. Bunun yanı sıra servis sağlayıcınızdan aldığınız hizmet paketi dahilinde kurulu olarak da temin edebilirsiniz. Peki, Pleks Panel nedir? Özellikleri nelerdir? Bu soruların cevaplarını yazımızda detayları ile anlattık.

Plesk Panel Özellikleri Nelerdir?

Dinamik bir site yönetiyor, içeriklerinizi sıkça güncelliyor, erişim sayınız yüksek ve hosting açısında da sık işlem yapmanız gerekiyor olabilir. O halde Plesk Panel sizin için ideal seçim olacaktır. Bu program sayesinde bütün dosyalar yedeklenerek beklenmedik veri kayıpları önlenebilir.

Plesk Panel sisteminin belli aralıklarla hata kayıtlarını raporlama yapması, olası risklerin öngörülmesini sağlamaktadır. Dünyada en çok tercih edilen kontrol paneli olan Plesk Panel’in pratik çözümlerinden biri de sitenize özel eşsiz güvenlik altyapısı oluşturmasıdır.

Plesk Panel’in en önemli özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Domain (Alan Adı) Yönetimi: Domain silme, yenileme, ek olarak alan adı alma gibi birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • E-Mail Yönetimi: Hosting servisi alırken belirlenen sayıda e-posta hesabını Plesk Panel üzerinden açabilir, yönetebilir ve silebilirsiniz.
  • FTP Yönetimi: Panel üzerinden RTP değiştirme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Trafik Yönetimi: Program site trafiğinin durumunu otomatik olarak analiz ederek raporlama yapar. Bu raporlar sayesinde performansı değerlendirebilir, yeni stratejiler geliştirebilirsiniz.
  • Veri Tabanı Yönetimi: Veritabanı olarak MySQL kullanabilir, girişi PHPMyAdmin fonksiyonuyla yapabilirsiniz.

Program, bunların yanı sıra daha birçok kullanışlı özelliğe sahiptir. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde rahatlıkla kontrol edilen sistem üzerinde bulunan sekmeler arasında ve tuşlar ile çalışabilirsiniz. Verilerinizi kaydederken her aşamada bir önceki ayarlarınızı saklama imkanınız bulunuyor. 3 ayda bir yapılan güncelleme ile kurumsal web hosting işlemlerindeki yenilikleri takip edebilir ve güvenlik altyapınızı sağlamlaştırabilirsiniz.

Dilerseniz Hosting nedir? SEO için önemine değindiğimiz içeriğimizi de ziyaret edin.

Plesk Panelin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde yoğun bir dinamikte çalışan internet sitelerinin güncellenmesi, kod yazılımı gerektirir ve bu meşakkatli bir iştir. Plesk Panel gibi programlar, kod yazmayı bilmeyen çalışan ve yöneticiler için gerektiğinde sayfalara müdahale etmeyi kolaylaştırır.

Kolay arayüzü, uzman olmayan kişilerin dahi rahatlıkla programa hakim olmasına olanak sağlar. Özellikle e-ticaret siteleri için son derece pratik bir çözümdür. Çeşitli dijital platformların hızlı bir şekilde yönetilmesine olanak tanır. Paylaşımlı server üzerinde de kolaylıkla işlem yapılabilir.

WordPress temelli web siteleri ile uyumlu çalışan Plesk Panel, test ve ön izleme seçenekleri ile fonksiyonel özelliklere sahiptir. Sitenin senkronizasyonu ve kopyalanmasını sağlayan panel ile güvenli bir şekilde yönetim yapabilirsiniz.

Plesk Panel, web sitesi kurucularına “yetkilendirme” özelliği sunmaktadır. Bu özellik, kurucuların veya site yöneticilerinin diğer kullanıcılara farklı alanlara dair yetkilendirme yapmasına olanak tanır. Bölyece web sayfaların “admin” denilen yetkilendirilmiş kullanıcı hesapları oluşturulabilir. Böylece sitenin yönetimi çok daha düzenli ve planlı bir şekilde gerçekleştirilir.

Plesk Panel Versiyonları

İlk olarak Plesk Inc. firması tarafından tasarlanmış olan Plesk, 2003 senesinde Swsoft firmasının Plesk Inc. bünyesine katması ile bu firmanın bünyesinde hizmet vermeye başlamıştır. 2008’de Parallels ve Sowdoft firmalarının birleşmesi ile Plesk, Parallels yönetimi altında hosting işlemleri üzerine faaliyet göstermiştir. Günümüzde hala bu firma bünyesinde hizmet vermektedir.

Dünya genelinde çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılan Plesk Panel, 140 ülkeye satılmaktadır. 32 dil seçeneği ile hizmet vermektedir.

Plesk Panel, geliştirildiği ilk günden bu yana kullanıcılara daha iyi hizmet vermek adına kendini güncellemektedir. Bu bağlamda piyasaya sürülen en son versiyon “Plesk 12 Installer” versiyonudur. Son versiyon bir önceki Plesk 11.5 sürümüne göre bazı iyileştirmelere sahiptir. Bunlar genel olarak site güvenliği ve kullanımı ile ilgilidir. 3. Parti eklentiler ile güvenlik artırılmıştır. Bu güncellemeler sayesinde FTP, SSH, mail, web hizmetlerine olası saldırılar tespit edilerek önlenir.

Son versiyondaki bir diğer güncelleme de hesap yöneticilerine sunucu yönetimi imkanı verilmesidir. Ayrıca, spam mailler ile ilgili de geliştirme yapılmıştır. Spam mail çıkışının önlenmesi için saatlik mail gönderim sınırı koyulmuştur. Kullanım ile ilgili de güncellemeler bulunmaktadır. Bu güncelleme ile kullanıcıların çok daha rahat bir şekilde site oluşturabilmesi amaçlanmıştır.

Windows Sunucu Plesk Panel Nasıl Kurulur?

Aşağıdaki adımları takip ederek sunucunuz üzerinden Plesk Panel kurulumunu yapabilirsiniz:

  • Uzak masaüstü sunucunuz ile bağlantı kurun.
  • Sunucunuz üzerinden linkte yer alan dosyayı indirin: https://installer-win.plesk.com/plesk-installer.exe
  • İndirdiğiniz dosyayı açın ve “http://localhost:8447/” yazısını görene dek bekleyin.
  • Yazı çıktıktan sonra sanal sunucunuzun tarayıcısı üstünden http://localhost:8447/ adresini açın ve VDS şifrenizi girin.
  • Karşınıza çıkan sayfada “Ürünü Kur veya Yükselt” butonuna tıklayın.
  • Plesk kurulum tikini işaretleyerek “Devam” butonuna tıklayın.
  • Güncelleme ekranı sırasında işlem yapmadan bekleyin.
  • Kurulum tipleri seçiminde “Recommended (önerilen)” seçip devam edebilirsiniz.
  • Yeni ekranda bulunan ayarları değiştirmeden “Devam” butonuna basın.
  • Açılan ekranda işlemler bittikten sonra çıkan “OK” tuşuna basın.
  • adımda açtığımız installer.exe’yi kapatın.

Sonrasında IP adresiniz ile ilk girişinizi yaparak, admin ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *