KPI (Anahtar Performans Göstergesi) Nedir?

KPI (Anahtar Performans Göstergesi) Nedir?

KPI (Anahtar Performans Göstergesi), şirketin veya kurumun belirlediği hedef kitle için zaman içinde gösterdiği performansın ölçülmesi ve bu performansın göstergesi anlamını taşır. Açılımı Key Performance Indicator olan KPI, şirketi ayakta tutan verilerin neredeyse tamamıyla ilgilidir. Bu kadar önem taşıması ise “KPI (Anahtar Performans Göstergesi) nedir?” sorusunu akıllara getirmektedir.

KPI; net kâr veya cari oranları dışında yaya trafiği, müşteri sadakati, çalışan verimi gibi anekdotları bünyesinde barındırır. Anahtar performans göstergesi, finans ve insan kaynakları departmanlarından, pazarlama ve satışa kadar işletmenin her alanının stratejik düzeyde ilerlemesi konusunda yol gösterici olur.

Anahtar performans göstergesi oluşturduğu göstergelerle hedefleri, ilerlemenin en kârlı yönlerini, ekiplerin ve kurucuların daha iyi kararlar almalarını sağlar. Yatırımcıların ve kurucuların bir şirketin stratejik, opsiyonel ve finansal başarılarını diğer sektörlerle kıyaslayarak belirlemelerini amaçlar.

Anahtar performans göstergesi, stratejik iş sonuçlarınız üzerinde en fazla etkiyi yaratmak için izlemeniz gereken temel hedeflerdir. Bu göstergeler, stratejinizi destekler ve ekiplerinizin neyin önemli olduğuna odaklanmasına yardımcı olur.

KPI (Anahtar Performans Göstergesi) Neden Önemlidir?

KPI, yapılan işlemlerin genel hedefleri desteklediğinden emin olunmasını açısından bir bakıma yol göstericidir. Doğru KPI verilerini ölçmek, şirketlerin sağlığı ve başarısı için önemlidir. Bu ölçümlerin doğru yapılması, ilerleme kaydedip kaydetmediğinizi gösterir. Yanlış ölçümler şirketinizin verimini ciddi bir şekilde etkiler.

Anahtar performans göstergeleri, haftalık olarak raporladığınız rakamlardan ve metriklerden daha fazlasıdır. İşletmenizin performansını, ilerleyişini ve sağlığını gözlemleyebilmek, stratejik planlamaları kolaylaştıracak ve doğru yapılmasını sağlayacaktır. Doğru KPI verilerini bilmek ve ölçmek, daha hızlı sonuçlara erişmenize olanak tanıyacaktır.

Bunun yanında KPI analizine ihtiyaç duyulmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirket gidişatını belirlemek
  • Zaman- verim ilişkisini çözebilmek
  • İlerleyişi sağlamak
  • Ayarlamaları doğru şekilde planlamak
  • Sorunları hızlı bir şekilde çözmek
  • Fırsatları göz önünde bulundurmak

Uzun vadede bu tarz işlemlerin ilerleyişini ve analizini kolaylaştırdığı için KPI verileri, şirketler için önemli bir noktadır.

KPI (Anahtar Performans Göstergesi) Türleri

KPI (Anahtar Performans Göstergesi) türleri, hedeflere yönelik aylık veriler veya daha uzun vadeli hedeflere yönelir. Kullanım amaçlarına ve vade sürelerine başlı olarak değişkenlik gösteren KPI türlerinin ortak noktası, stratejilere bağlı olmasıdır. Bu türler 4 farklı başlıkta işlenebilir:

Strateji

Strateji, büyük resmi temel performans göstergeleri, kurumsal hedefleri izler. Yöneticiler, kuruluşun herhangi bir zamanda nasıl çalıştığını öğrenmek için genellikle bir veya iki stratejik KPI (Anahtar Performans Göstergesi)’a bakar.

Operasyonel

Operasyonel anahtar performans göstergeleri, genellikle performansı daha kısa bir zaman diliminde ölçer ve kurumsal süreçlere ve verimliliğe odaklanır.

İşlevsel Birim

İşlevsel birim anahtar performans göstergeleri, finansal işlevlere bağlı olarak ilerler. Finans anahtar performans göstergeleri, brüt kâr marjını veya varlıkların getirisini takip eder. Bu işlevsel KPI verileri, ayrıca stratejik veya operasyonel olarak sınıflandırılabilir.

Öncü ve Gecikme

Öncü ve gecikme arasında belirli farklılıklar vardır. Öncü anahtar performans göstergeleri, sonuçları tahmin etmeye yardımcı olabilirken, gecikmeli anahtar performans göstergeleri, zaten olanları takip eder. Şirketler, hangisinin en önemli olduğunu takip ettiklerinden emin olmak için her ikisini de kullanır.

KPI (Anahtar Performans Göstergesi) Nasıl Geliştirilir?

Anahtar performans göstergelerini doğru bir şekilde geliştirmek önemli bir noktadır. KPI verilerinin nasıl kullanılacağını tanımlamak ilk adım olacaktır. Şirketin elde etmek istediği ne ve bunu ne yollarla elde edeceği bilinmelidir.

Hedeflere ulaşmak için çizilen yollar strateji ile bağdaştırılmalıdır. Anahtar performans göstergeleriniz işinizde elde etmeye çalıştığınız şeyle ilgili değilse, zaman kaybediyorsunuz. İK veya pazarlama gibi belirli bir iş işleviyle ilgili olsalar da her önemli performans göstergesi, doğrudan genel iş hedeflerinizle bağlantılı olmalıdır.

Aynı zamanda SMART anahtar performans göstergeleri oluşturulmalıdır. KPI verilerinin spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamana bağlı olarak belirlendiğinden emin olunması gerekir. Ulaşılabilir hedeflerin belirlenmiş olması şirket verimin arttıracaktır.

Yinelemelerin planlanması şirketleri uzun vadede ciddi bir yükten kurtaracaktır.  İşletmeniz ve müşterileriniz değiştikçe, temel performans göstergelerinizi gözden geçirmeniz gerekebilir. Belki bazıları artık alakalı değildir veya performansa göre ayarlamanız gerekir. Gerektiğinde anahtar performans göstergelerini değerlendirmek ve değiştirmek için bir planınız olduğundan emin olun.

Şirketler için Doğru Anahtar Performans Göstergesi Nasıl Seçilir?

Şirketler ilk olarak KPI (Anahtar Performans Göstergesi) analizlerini ne amaçla geliştirmeleri gerektiğini belirlemelidir. Neye ihtiyaç olduğunu veya neyin gereksiz olduğunu tanımladıktan sonra işler daha kolay bir hal alacaktır. Şirkeler, rakiplerinden belirgin şekilde farklı veya daha iyi yaptığı şeyin ne olduğunu anlayarak veriler oluşturmalıdır.

Yönetim kadrolarının iki adımla süreçleri değerlendirmesi önerilir:

  • Başarılı olan durumlara eleştirel gözle bakmak
  • Hata yapılan işlemlerin sebebini anlamak

Başarı ile sonuçlanan projelerin bir listesi göz önünde bulundurulmalıdır. Bu listede bulunan proje başarılarının sebepleri belirlenmelidir. Başarısız olan projelerden fazlası ne veya farklı olan ne bunun belirlenmesi düzenleme çalışmalarında bir yol çizer.

Daha sonra en objektif bakış açısıyla hataların neler olduğu belirlenmelidir. Başarıyla sonuçlanan projelerin listesine benzer olarak başarısız proje listesi de çıkarılabilir. Bu verilerin daha rahat görünmesini sağlayacaktır. Projenin neden başarısız olduğu ve eksiklikleri belirlenmelidir. Bu keşif gerçekleştikten sonra, başarısızlıkların tekrarlanmasından kaçınılırken bu başarıların üzerine inşa etmek ve çoğaltmak için anahtar performans göstergeleri oluşturulabilir.

Şirketler için oluşturulan KPI verilerinin konuları öncelik sırasına göre;

  • Finansal,
  • Dahili iş,
  • Müşteri,
  • Çalışan perspektifi şekline sıralanır.

Finansal perspektifte, net kazanç ve kar aralığı başta olmak üzere şirket hasılatı göz önünde bulundurulur. Dahili İş perspektifi ise opsiyonel KPI verilerini oluşturur. Çalışan başına gelir ve kapasite kullanımı belirlenir ve somutlaştırılır.

Müşteri perspektifi, net destekleyici puanı ve müşteri sadakat oranını belirler. Son olarak çalışan perspektifi ise çalışanın net destekleyici puanının ve devir hızının göz önünde bulundurulmasını sağlar.

Dilerseniz Google Pasaj İndex Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edin.

KPI (Anahtar Performans Göstergesi) ile İlgili İpuçları Nelerdir?

KPI (Anahtar Performans Göstergesi) analizleri şirket verimliliği için gerekli olsa da bazı ayrıntılar göz önünde bulundurularak ilerlenmelidir.

Yeni bir anahtar performans göstergesinin değerini belirlemedeki en önemli faktör, belirli bir şirket ve durumla olan ilgisidir. Bu sebeple şirket alaka durumunu analiz etmeniz gerekir.

Anahtar performans göstergelerini yavaş bir şekilde belirlemelisiniz. Aynı anda çok fazla yeni KPI’I takip etmeye ve analiz etmeye çalışmayın. Veri toplama ve izleme, zaman alan ve pahalı bir iştir. Çok fazla eklemeden önce, çabanızın makul ve hedeflerinizle uyumlu olduğundan emin olun.

Şu anda izlenmekte olan faydalı göstergelerin izini kaybetmeyin. Verilerin doğru, zamanında ve güvenli olduğundan emin olun. Verilere güvenmek, doğru KPI verilerini belirlemenin önemli bir parçasıdır.

Yeni bilgilere açık olun. Potansiyel bir KPI ile ilgili ilk incelemenizdeki her gösterge, operasyonların değişmesi gerektiğini gösteriyorsa, o zaman değişime açık olun. Belirli bir anahtar performans göstergesi sizin için doğru olmadığını gösterebilir, ancak aynı zamanda dikkat etmeniz gereken bir uyarı bayrağı da oluşturabilir.

Yeni anahtar performans göstergeleriyle ortaya çıkan eğilimleri, önceden belirlenmiş bir beklenti veya inanca uymadıkları için görmezden gelmek veya reddetmek, felakete giden bir yol haritasıdır.

Doğru anahtar performans göstergesi verileri oluşturmak şirketinizin uzun vadede geleceğini etkiler. Bu sebeple analizleri şansa bırakmadan uzman ekiplerle çalışmanız şirketinizin ciddi anlamda yararına olacaktır. SEOFD doğru KPI analizi oluşturma konusunda profesyonel kadrosuyla size rehberlik eder.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *