Google Sıralama Faktörleri

Google sıralama faktörleri web sitelerine mutlaka uygulanmalıdır. 21. Yüzyılda Dünya’da en çok kullanılan arama motoru Google’dır. Hal böyle olunca web siteleri SEO konusunda Google sıralama faktörlerine uygun olarak web sitelerini yayına almalıdırlar.

İçeriğimize başlamadan önce bilmeniz gereken bir kaç konuya değinmek istiyoruz. Google’da hayatımızda olduğu gibi insanlara en doğru şekilde hizmet vermeyi amaç ediniyor. Bunu yaparken ziyaretçiyi düşünerek oluşturduğu kuralları web sitemize uyguladığımız taktirde başarıya giden yolda bir adım daha atmış oluyoruz. Kısacası, siz bir web sitesi sahibi iseniz ” Gerçekten ziyaretçiye ben bunu verdim ” diyebilmeniz gerekmektedir. Bu, E-ticaret sitesinde sattığınız ürün olabilirken, blog sayfanızda doğru bilgiyi ziyaretçi aktardım diyebilmeniz demektir.

Google Sıralama Faktörleri

Google, açık olarak 200 sıralama faktörünü bizlere açıkladı. Ama bu 200 faktörün tamamını akılda tutmak biraz mantıksız olacaktır. Çünkü SEO yaparken adeta bir yapbozun parçalarını birleştiriyor gibi hissetmeniz gerekmektedir. Bu içeriğimizde bunu çok iyi anlattığımıza inanıyoruz. O Halde okumaya devam edebilirsiniz.

1. Domain Seçimi ve Tarihi

Domain sizin gece yatağa uzandığınızda aklınıza gelecek markanızdır. Çünkü iyi bir domain seçimi yaparken uzun soluklu belki de hayatınız boyunca kullanacağınız bir domain olabileceğine dikkat edin. Eğer bir web siteniz var ise, mutlaka sitenize sürekli içerik, görsel veya video girerek güncel tutmaya çalışın.

Domain yaşı Google için çok önemlidir. Çünkü yeni kurulmuş bir web sitesini Google direk olarak ziyaretçilerin önünde sergilemeyecektir. Kimi seo uzmanına göre bir web sitesi kuruluşundan itibaren, minimum 6 ay sonra sizlere verim getirecektir. Tabi sosyal medyadan gelecek ziyaretçiler için aynı şey söz konusu değil.

2. Mobil Uyumlu Responsive Siteler

Siteniz mobil uyumlu ise responsive siteler arasına girmektedir. Responsive mobil, masaüstü, tablet vs. gibi cihazlar ile otomatik uyum sağlayan siteler anlamına gelmektedir. Dolayısıyla mobil uyumlu web siteleri Google tarafından net bir şekilde sevilmektedir.

3. Sayfa Hızı Hayat Kurtarır

” Nedir yahu bu site hızından çektiğimiz? ” dediğinizi duyar gibiyim. SEO yaparken altın kural, site hızıdır. Google sıralama faktörünün önemli bir maddesidir. Google verilerine göre 3 saniyeden daha uzun süreli açılan web sitelerini ziyaretçiler tercih etmemektedir. Hal böyle olunca direkt olarak geri gelerek, web sitenizden çıkmaktadırlar. Google amcanın ziyaretçi hareketlerini çok iyi izlediğini biliyoruz. Kötü bir kullanıcı deneyimi sonucunda direk olarak sıralamanız diğer hızlı sitelere oranlara aşağıda kalacaktır.

4. Şema İşaretlemesi

Şema işaretlemesi Google tarafından web sitelerine uygulanmasını istenen, yine ziyaretçiye daha kapsamlı bilgi vermek için tasarlanmış kod yapılarıdır. Aşağıdaki örnekte gördüğünüz gibi bir kitap adı arattım. Puanlanmış ve kullanıcı oy sayısını görebiliyoruz. Google arama motoruna basit kod parçacıkları ile bunları arama sonuç, SERP sayfasına yansıtmasını isteyebiliyoruz.

5. İçerik Uzunluğu ve Kalitesi

İçerik uzunluğu Google tarafından minimum 300 kelime olarak belirlenmiştir. Ama biz bunun tüm sektörler için geçerli olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü ” Su motoru tamiri ” sorgusunu aratan bir ziyaretçi uzun uzun içeriklere ihtiyaç duymaz. Sadece bir videoya ihtiyaç duyar. Durum bu şekilde olunca, içeriğin uzunluğu mantıksız oluyor. Başlığınız size ne kadar bilgi sunuyor ise, o kadarını ziyaretçiye aktarmanızı öneririz. Gereksiz, tekrarlayan başlıklardan kaçmaya özen gösterin.

İçerik kalitesinde durum değişiyor. İçerik kalitesi denilince başlık, açıklama, H kullanımı ciddi önem taşımaktadır. Okunabilirliği iyi, özgün içerikler Google tarafından sevilirken ziyaretçiye de iyi bir deneyim yaşatacaktır.

Seo uyumlu içerik üretmek adında bir içerik yayınlamıştık. Okumadıysanız, içerik üretirken SEO konusunda nelere dikkat etmelisiniz bahsettik.

5. Backlink ve Sosyal Sinyaller

Eğer backlink ağınız ne kadar temiz ve kaliteli olursa, web sitenizin yükselmesi de bir o kadar iyi olur. Çünkü backlink SEO’nun sağ kolu diyebiliriz. Tabi ki backlinksiz SEO olur ama zaman olarak biraz daha beklemeniz gerecektir.

Backlink Nedir? bilmeyenler için geçtiğimiz günlerde bir içerik yayınlamıştık. Buna da göz atmak isteyebilirsiniz.

Sosyal sinyaller dediğimiz ise, sosyal paylaşım anlamına gelmektedir. Günümüzde artık 7’den 70’e herkes sosyal medyada bir şekilde var oluyor. Dolayısıyla Facebook, İnstagram, Twitter, Pinterest, Linkedin gibi sosyal paylaşım sitelerinde muhakkak yer almalı, içeriklerinizi paylaşmalı ve ziyaretçiye ulaşmalısınız. Google sosyal medyayı oldukça sevmektedir unutmayın.

6. Görsel Kullanımının Önemi

Google CEO’su Sundar Pichai, geçtiğimiz günlerde Donald Trump adına Google’da ” Salak ” olarak aratıldığında görsellerin çıkması hakkında açıklama yaptı. Bu açıklamada kesinlikle manuel olarak yapılmadığını, Google botları taraması sonucunda böyle bir şeyin olduğunu açıkladı.

Yani sizin başlığınız ne ise resimlerinize de, başlığınız ile alakalı isim verdiğiniz zaman Google taraflı ve ziyaretçi taraflı olumlu dönüşler alıyorsunuz. Direk olarak bir sıralama faktörü olduğu söylenebilir.

7. URL Yapısı

Url Yapısı yine başlığınız ile alakalı en basit şekilde olmalıdır. Karışık URL yapılarını sevmeyen Google, bunun bir sıralama faktörü olduğunu bizlere söylüyor. Kısacası URL yapınızı en basit haliyle oluşturmanızda fayda var. Aşağıda örnek bir başlık ve o başlığın URL’sini nasıl yapılandırdığımız hakkında örnek verdik.

“Canonical URL Nedir ve Kullanım Yöntemi 10 Adımda” başlığımız olsun. Bu başlığımız ilgi çekici bir başlık. Ama Google tarafından sevilmeyen bir URL yapısı oluşturacaktır.

Dolayısı ile ” https://seofd.net/canonical-url-nedir/ ” en basit haliyle kullandım ve çok daha anlaşılabilir oldu.

8. Başlık ve Açıklama (Çok Önemli)

Gelelim kilit noktaya. Siz başlığınızı ne kadar ilgi çekici ve hedef odaklı yaparsanız o kadar iyi sonuçlar elde edeceksiniz. Yukarıda URL yapısından bahsetmiştik. Başlığınız 60 karaktere kadar çıkabilir. Yani başlığınız ilgi çekici olması gerekirken, Google taraflı olarak URL’de anlaşılabilir olmalıdır.

Açıklamanız ise maksimum 160 karakter olmalıdır. Biz genelde 130-140 karakter arasında kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Açıklamanız için muhakkak anahtar kelimeniz geçmeli, yine aynı şekilde ilgi çekici ve özgün olmalıdır. Başlık ve açıklama SEO da direk olarak sıralama faktörüdür. Özenle hazırladığınız içeriklerinizde, mutlaka başlık ve açıklamaya da özen göstermenizi tavsiye ediyoruz.

9. Tema Seçimi Önemlidir

İyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak istiyorsanız, iyi bir temaya sahip olmanız gerekmektedir. Bunun dışında tema kodları temiz kodlanmış olmalıdır. Sonuç olarak Google her ne kadar kullanıcı deneyimini önemsese de, bu önemsemenin yolu kodlardan geçiyor. Yani Google botları kod parçacıklarını okumaktadır.

Google Sıralama Faktörleri Bitti mi?

Google hiç beklemediğimiz anlarda büyük güncellemeler getiren bir arama motorudur. Lakin ana maddeler şuana denk fazla etkilenmedi. Google her ne kadar güncelleme getirse de, bu ziyaretçi tarafında yapılan güncellemeler olmuyor. Yani Google sizler gibi, ziyaretçilerinize önem vermektedir. Google sıralama faktörlerinde net olarak baz alınan başlıklar bu şekilde. Bunlara dikkat ettiğiniz taktirde, kazanan siz olacaksınız ! Biz sizlere inanıyoruz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *