301 Yönlendirmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

301 Yönlendirmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

301 yönlendirmesi nedir? bir durum kodu olarak, yönlendirme trafiklerinde kullanılan bir kod yapısıdır. 301 Moved Permanently olarak da bilinen bu kod yapısı, site içi ve site dışı yönlendirmeler için kullanılmaktadır. Örneğin “Hakkımızda” sayfasına tıklayan bir kullanıcı, bu yönlendirme ile birlikte “İletişim” sayfasına ulaştırılabilmektedir. En çok kullanılanı ise A sitesinin B sitesine yönlendirilmesidir. Yani domain değişikliğidir. Bu durumun çeşitli formasyonları olmakla birlikte, sayfadan sayfaya yönlendirme de oluşturulabilmektedir.

301 Yönlendirmesi ve SEO Etkisi

301 yönlendirmesi; sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin, belirli yönlendirmelerle istediğiniz sayfalara ulaşmasına olanak sağlayan bir kod yapısıdır. Bu noktada SEO işleyişine de katkı sağlayacağı kaçınılmazdır. Bunu uygulamak için belirli zaman aralıklarında, bağlantı yapısını değiştirmek, SEO otoritesini değiştirmeden sitenize yeni sayfa yönlendirmeleri oluşturabilmenizde katkı sağlayacaktır. Olası “404 Not Found” gibi hatalarda da kullanabileceğiniz 301 yönlendirmesi sitenizin işleyişine katkı sağlayacaktır. 301 yönlendirmesi nasıl yapılır? içeriğin devamında bunu da işledik,

301 Yönlendirmesi Nerede Kullanılır?

301 yönlendirmesi, çeşitli site işleyişlerinde kullanılabilmektedir. Bu yönlendirme, site sahiplerinin SEO otoritesini sarsmadan doğru bir yapılandırma kurmasına yardım ettiği gibi, ziyaretçilerin sayfa içerisinde yaptığı işleyişlerde de sizin yönlendirmenizle hareket etmesine olanak sağlamaktadır. 301 yönlendirmesinin kullanım alanları:

  • HTTP üzerinden HTTPS’e Yönlendirme
  • Domain Yönlendirme
  • Sayfa Yönlendirme
  • Silinen Sayfaları Yönlendirme

301 Yönlendirmesi ile HTTP üzerinden HTTPS’e Yönlendirme

HTTPS, SSL sertifikası ile birlikte ortaya çıkan bir link yapısıdır. SEO yapılandırmalarında SSL sertifikası, sitenin kullanıcı vericilerini 3. Parti uygulamlarla ve kullanıcılarla paylaşmadığını beyan etmesine olanak sağlamaktadır.

301 Yönlendirmesi ile Domain Yönlendirme

Aynı alan adına sahip olan site sahipleri, farklı alan adı uzantılarıyla sitelerini açarak kullanıcılarına yönlendirme oluşturabilir. Örneğin Seofd.net sitesine ek olarak; seofd.orgveya seofd.com gibi adreslerden de doğrudan yönlendirme oluşturabilirsiniz.

301 Yönlendirmesi ile Sayfa Yönlendirme

301 yönlendirmesi ile en sık yapılan yönlendirmelerin başında sayfa yönlendirmesi gelmektedir. Siteniz üzerinde aktif olmayan ya da uzantısı değişen adresleri, istediğiniz adrese yönlendirmenize olanak sağlayan bu yapı, SEO otoritenize de katkı sağlamaktadır. Buna ek olarak site içerisinde de yönlendirmeler oluşturabilirsiniz.

301 Yönlendirmesi ile Silinen Sayfaları Yönlendirme

301 yönlendirmesi ile silinen sayfaları, 404 hata mesajına yönlendirmek yerine, arzu ettiğiniz sayfalara yönlendirme uygulayabilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar, bir hata mesajı ile yüzleşmek yerine, site akışında devam edebilirler.

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

301 Yönlendirmesi nasıl yapılır? genelde A domaininden B domaine yapılmaktadır. Öncelikle A sitesinin yedeğini oluşturup B sitesine kopyalamanız gerekmektedir. Çünkü var olan web sitenizin yeni domainde çalışması gerekmektedir. A sitesi B domaininde sorunsuz şekilde çalıştığı taktirde ana dizininizde yer alan .htaccess dosyasına aşağıdaki kodu, web sitenizin eski ve yeni adresini yazarak düzenledikten sonra, eklemeniz gerekmektedir.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.eskidomain\.com
RewriteRule (.*) http://www.yenidomain.com/$1 [R=301,L]

Artık eski A domaininizde bir linkle Google ve farklı bir platformdan tıklandığında direk olarak B sitesi çalışacaktır. Yeni domaininiz böylelikle aktif olmuştur. Webmaster Tools üzerine B yani yeni sitenizi eklediğiniz zaman yine Webmaster Tools üzerinden A eski sitenizin B sitesine ayarlardan adres değişikliğini istemeyi unutmayınız. Web sitenizin linkleri Google’da zamanla değişmeye başlayacaktır. Genel olarak 301 Yönlendirmesi bu şekilde yapılmaktadır.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *