Yerel SEO Nedir? (Local SEO) Nasıl Yapılır?

Yerel SEO nedir? diğer bilinen adı ile local seo’dur, yerel arama motoru optimizasyonu olarak bilinen ve web sitenizin SERP’lerdeki görünürlüğünü etkileyen bir faktördür. Lokal ölçekli küçük işletmeler adına yapılan başarılı yerel SEO hamlelerinin sonucunda, organik site trafiği kolayca elde edilebilmektedir. Bu anlamda yerel SEO uygulamaları genel SEO uygulamaları ile benzer süreçler içermekte ve birbiri ile koordineli şekilde ilerlemektedir.

Yerel SEO Nedir?

Örneğin; ” İstanbul Oto Çekici ” diye arattığınız zaman Google size en yakın işletmeleri karşınıza çıkaracaktır. Yerel SEO genelde şehirler için yapılmaktadır. Site mimarisi de bu şekilde yapılandırılmaktadır.

2003’ten bu yana geliştirilerek kullanılmaya devam eden yerel SEO işlemlerinin amacı, herhangi bir işletme çevresinde yer alan potansiyel müşterilere işletme ile ilgili bilgiler vererek (açılış kapanış saati, adres ve iletişim bilgileri vb.) bu sayede organik ziyaretçi çekmektir.

Yerel SEO Nasıl Yapılır?

Yerel SEO’nun nasıl yapıldığına geçmeden önce arama sonuçlarının nasıl oluştuğu hakkında ufak bir bilgilendirme yapalım. Google üzerinden herhangi bir lokasyona bağlı işletme araması yaptığınızda karşınıza iki farklı arama sonucu türü çıkacaktır. Bunlar:

  • Snack Pack: Yazdığınız kelimelerle en çok uyum sağlayan 3 yerel işletmeyi bilgileri ile birlikte görebilirsiniz. Bunu Featured Snippet olarak düşünebilirsiniz.
  • Organik Sonuçlar: Snack Pack’in altında yer alan diğer sonuçları nitelendirmektedir.

Lokal bazlı arama kişiden kişiye değişmekte olup sesli, yazılı ya da haritalar üzerinden yapılmaktadır. Elle tutulur bir başarı elde etmek isterseniz bu arama kombinasyonlarını geniş bir perspektifte değerlendirmelisiniz. Google hizmetlerinden yararlanarak, yerel SEO işlemlerinizi buna entegre şekilde yürütmelisiniz.

Google My Business Optimizasyonu

Google My Business, Google’ın ücretsiz olarak işletme sahiplerine sunduğu bir hizmet olup, işletmelerin arama motoru içerisinde online olarak varlıklarını yönetebilmelerine katkı sağlayan bir uygulamadır. Buradan hareketle yerel SEO içerisindeki amacı da arama sonuçları ile ilintili işletmelerin bilgilerinin yer aldığı listeyi kullanıcılara sunmaktır. Optimizasyon sağlamak adına yapmanız gereken işlem adımları:

  • Google My Business listesi oluşturmanız gerekir.
  • Mevcut bir Google My Business hesabınız var ise (1-2 yıldan daha önce oluşturulmuş bir hesap) otomatik olarak oluşmuş bir liste olması muhtemeldir. Hesabınız yok ise, GMB hesabı oluşturup liste talep etmelisiniz.
  • Google İşletme sayfasından işletmenize dair bilgileri detaylı ve eksiksiz bir şekilde doldurunuz.
  • E-mail üzerinden tarafınıza gelecek kodu girmeniz halinde işletmenizin bilgilerini Google My Business kısmına eklemiş olacaksınız.

Local Reviews Optimizasyonu

Arama motoru içerisinde yer alan Local Reviews kısımlarının düzenlenmesi, yerel SEO adına oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Local Reviews’in temel amacı, hedef kitlesinizinle etkileşim kurarak işletmenize ait siteyi incelemeye teşvik etmektir. Yapılan araştırmalara göre aşağıdaki sonuçlar çıkartılmıştır.

  • Google arama motorlarındaki tıklama oranını en çok etkileyen faktör işletmeye gelen müşteri yorumları olmuştur. Yorumlara ek olarak kullanıcıların işletme için yaptığı puanlama da müşterileri etkilemektedir.
  • Önemli kaynaklar üzerinden backlink alan siteler potansiyel müşteriler için güven unsuru haline gelmektedir.
  • Herhangi bir arama sonucunun ardından Snack Pack (İlk 3 sonuç) diye nitelendirdiğimiz alanda yer almayan fakat harita özelliği bulunan sitelerinde dikkat çektiği görülmüştür.

Site İçi Yerel SEO

Site içi yerel SEO, genel SEO’da olduğu gibi arama sonuçlarında anlamlı fark yaratmayı sağlayan eylemlerdendir. Site İçi Yerel SEO yaparken dikkat etmeniz gereken kriterleri sizler için teker teker sıraladık.

  • İşletmenizin içerisinde bulunduğu lokasyonu tasvir edecek anahtar kelimeyi açılış sayfasındaki başlık etiketinde, H1 ve H2, H3 gibi alt başlıklarda, URL’de ve görsel etiketlerinde kullanmaya özen gösterin.
  • Genel SEO şartlarında olduğu gibi içeriğinizin kullanıcıyı tatmin edecek nitelikte, kaliteli ve eğitici standartlarda olmasını sağlayın.
  • İşletmeniz adına müşteri yorumları, referans, harita ve konum bilgisi eklemeye özen gösterin.
  • Sitenizin açılış sayfasında yer alan footer (sitenin en alt bölümü) adres ve iletişim bilgilerini eklemeyi unutmayın.
  • Sitenizin içerisinde işletmenizin bulunduğu konumu gösteren bir Google Haritalar sayfası ekleyin.

Yerel SEO Avantajları Nelerdir?

Yerel SEO uygulamaları tercihe bağlı bir durum olmaktan çıkıp yapılması zorunlu bir hal almıştır. Çünkü doğru bir yerel SEO uygulaması sonucunda somut anlamda büyük avantaj sağladığı bilinmektedir.

  • Arama sonuçları içerisinde başarı elde etmeniz halinde erişilebilirliğinizi arttırabilir, bu sayede de hedef müşteri kitlenizi genişletebilirsiniz.
  • Yerel SEO çalışmaları standart reklam ve pazarlama uygulamalarına kıyasla daha düşük maliyetli ve etkilidir.
  • Yerel SEO çalışmaları adı altında yapılan çalışmaların analiz ve raporlarına erişim sağlayabilirsiniz.
  • Müşterilerinize konum olarak nerede olduğunuzu, hangi hizmetleri ve ürünleri sağladığınızı kısaca işletmenizi kolay bir şekilde tanıtabilir, ulaşılabilirliğinizi arttırabilirsiniz.

Sadece bölgesel seo istiyor iseniz, yerel seo tam sizlere göre. İşletmenize göre kendi şehrinizde yer alan müşterilere direk olarak ulaşabilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *