SEO’da SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SEO’da SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT analizi; birçok kişinin, girişimcinin ya da işletmecinin başarısını arttırmak için kullandığı bir yöntem olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hem kişisel hem de daha iyi bir kariyer elde etmek için oldukça etkili bir yöntemdir. Bu açıdan SEO’da SWOT analizi de işletmenin tanıtımı, bilinirliğinin arttırmak için oldukça önemlidir.

Hemen her işletme, kişinin veya girişimcinin güçlü ve zayıf yönlerine bağlı olarak önüne fırsat ya da tehditler çıkabilmektedir. SWOT analizi, kişinin ya da işletmenin güçlü ya da zayıf yönlerini görmeye, gelecekteki fırsatları öngörebilmeye ya da karşılaşılabilecek herhangi bir tehdide karşı önlem alınmasında etkilidir. Bu sayede başarı için doğru temeller atılabilir.

SWOT Analizi Nedir?

SWOT analizi, hem iç hem de dış faktörlerin kapsadığı ve şirketin, girişimcinin başarı kazanmasını kolaylaştıracak analizler anlamına gelir. Bu analizin yapılmaması durumunda mutlak bir başarısızlıkla karşılaşılabilir. SWOT analizi, ismini analiz başlıklarının baş harflerinden alır:

  • Strengths
  • Weaknesses
  • Opportunities
  • Threats

Sırasıyla güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler anlamına gelen bu dört alan, şirketi başarıya ulaştıracak analiz konularıdır. Bu konuda SWOT analizinin temel amacı, kişinin ya da işletmenin herhangi bir konu hakkında karar verirken güçlü, zayıf, avantajlı ve dezavantajlı gibi noktaları bütün olarak ele alınmasıdır. Böylece şirketin bir sonraki adımlarının başarıya yönelik atılması konusunda etkili olacaktır.

SWOT analizi güçlü yönleri destekleyerek kişiyi ya da işletmeyi başarıya taşırken zayıf yönleri ortaya çıkararak da bu yönleri ortadan kaldırmayı kolaylaştırabilir. Böylece kişi ya da işletme için gelecek planları daha sağlıklı şekilde yapılabilir ve uygulanabilir.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT analizi yapımı ise 4 sütunlu tablo ve analitik düzlem şeklindedir. SWOT kelimesini oluşturan kelimeler bu tablo üzerinde sorgulanır. Yani zayıf yönler ayrı ve tek tek belirlenirken, bu zayıf yönlere ait sütunda belirtilir. Diğer sütunlarla karışmayacak olması da analizin ne net ve belirleyiciliğini ortaya koyar.

SWOT analizi yaparken dikkat edilmesi gereken en ana nokta, kişiye veya işletmeye yönelik sorulan bütün sorulara dürüst ve objektif cevaplar verilmesidir. Böylece daha doğru veriler ile daha sağlıklı gelecek planı yapılması mümkün hale gelir. Örneğin, güçlü yönler sütunu için “Rakiplerinize göre hangi alanlarda daha başarılısınız?” gibi bir soruya “Her konuda başarılıyım/başarılıyız.” Tarzında bir cevap objektif olmayabilir. Bu nedenle sadece gerçekten başarılı olunan konulara değinilmesi gereklidir.

SEO’da SWOT Analizi Aşamaları

SEO’da SWOT analizi için öncelikle güçlü yönlerin belirlenmesi gerekir. Kişinin ya da işletmenin mevcut durumuna katkı sağlayan durumlar listelenir. Bu durumlar gerekirse açıklanır ve bunları nasıl avantaja çevrilebileceği konusunda yorumlar yapılabilir.

Güçlü yönlerden sonra zayıf yönler tespit edilir. Zayıf yönleri tespit etmek kişinin ya da işletmenin başarıya ulaşması için oldukça önemlidir. Çünkü zayıflıklarının önüne geçilmediği süreçte, başarı yolunda ayağa takılan taş olarak sık sık yola çıkacaktır. İşletmenin hassas olduğu bölümler belirlenir ve bu hassas bölümleri nasıl daha güçlü hale getirilebileceği konusunda çalışmalar yapılabilir.

Üçüncü adımda, fırsatlar tespit edilir. Fırsatlar, kişinin ya da işletmenin, mevcut durumda aksiyon alması veya kaçırmaması gereken konulardır. Bu tespitler oldukça önemlidir. Çünkü fırsatları kaçırmak, söz konusu fırsatların rakipler tarafından değerlendirilmesine yol açabilir. Bu durum kişiye ya da ona ait olan işletmeye yönelik tehditleri ortaya çıkarabilir.

Google Admob Nedir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Son olarak, tehditler belirlenir. Tehditlerin tespit edilmesi ile kişi ya da işletme tarafından önlem alınması kritik bir durumdur. Fakat söz konusu tehditlere tek bir bakış açısı ile yaklaşmak yanlış olacaktır. Bu nedenle her bir tehdidi farklı açılardan ele almak gereklidir. Böylece birçok tehdidin sadece rakiplerden oluşmadığını, ekonomik, coğrafik, şans gibi daha birçok nedeni kapsadığının farkında olmak gerekir. Böylece gelecek olan tehditlere karşı doğru önlemler alınabilir.

SEO’da SWOT analizi ise kişi ya da işletmenin güçlü yönlerini SEO çalışmaları doğrultusunda topluma daha kaliteli bir şekilde tanıtmanız mümkün. Bu şekilde işletmenizin dijitalde görünümünü en iyi hale getirerek kitlenizi arttırmanız mümkündür. SWOT analizini kullanarak SEO çalışmalarında rakiplerinize farkınızı bu şekilde gösterebilirsiniz. Bu şekilde işletmenizin karşısına yepyeni fırsatlar da çıkarmak mümkündür.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *