No Index Nedir? Nasıl Kullanılır?

No Index Nedir? Nasıl Kullanılır?

Son zamanlarda birbirine tıpatıp benzeyen internet siteleri hızla çoğalmaya başladı. Bu artış, özgünlük konusunda büyük problemlerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Durum böyleyken en çok kullanılan arama motorları, web sitelerinin özgünlüğü ve kalitesi konusunda artık çok daha dikkatli davranmak zorunda kalıyorlar. Siteleri ziyaret eden ziyaretçiler gibi ayrıntılara da son yıllarda daha hassas yaklaşılıyor. Özellikle web sitelerinin özgünlüklerinin sağlanması ve denetlenmesi amacıyla kendi yöntemlerini geliştirmektedirler. Noindex bu amaçla geliştirilmiş bir yöntem olup SEO’ya yöneliktir. Peki, detaylı olarak açıklamak gerekirse no index nedir? Nasıl kullanılır? Yazımızda bu soruları detayları bir şekilde cevaplamaya çalıştık.

No Index Nedir?

SEO çalışmalarında kullanılan birçok terim bulunmaktadır. Index ve noindex de bu terimlerdendir. Noindex teriminden önce index’in açıklamasını yaparsak daha anlaşılır olacaktır. Arama motorlarının web sitelerinin tamamını tarayarak bu sitelerdeki sayfaları dizine eklemesine, index denir. Bu işlemin yapılması ile ziyaretçilerin arama motorunda belirttikleri kriterlere göre web siteleri sonuç olarak gösterilir. Bu işlemin tersi olarak karşımıza çıkan yöntem ise noindex’tir.

Arama motorlarında web sitenizin içeriğinde bulunan bazı sayfaların gözükmemesini isteyebilirsiniz. Bunun için, görünmesini istemediğiniz sayfalara noindex etiketi ekleyebilirsiniz. Böylece, arama motorları tarafından taranmamasını sağlayabilirsiniz.

No Index Etiketi Nedir?

Noindex yöntemi kapsamında meta kodları kullanarak bu kodları kullandığınız sayfalarınız arama motorlarında gözükmeyecektir. Özellikle Robots.txt dosyası üzerine ekleyeceğiniz noindex etiketi sayesinde bunu yapabilmeniz mümkündür. Sayfanıza ekleyeceğiniz noindex için <meta name=“robots” content=”noindex”> şeklinde örnek verilebilir.

No Index Nasıl Uygulanır?

İnternet sitenizdeki bir içeriğin arama motorlarında gözükmeyecekse o içeriği üretmenin ve yayınlamanın ne faydası var diye düşünebilirsiniz. Ancak bunun açıklamasını yaptığımız zaman hak vereceksiniz. Katma değeri düşük içerikler arama motoru sonuç sayfasında kullanıcıya direk sunulmamalıdır. Bu içeriklerin sonuçlarda yer alması sitenizin içerik kalitesini düşürecektir. Dahası sitenizdeki trafiği de olumsuz etkileyecektir. SEO ajansları tam da bunun engellenmesi amacıyla çalışmalarını yürütür. Bu kapsamda siz de web sitenizin işletme aşamasında bir SEO ajansından destek alabilirsiniz.

Görünmesini istemediğiniz sayfaların arama motorlarının dizinlerine eklenmesini engellemenin birden fazla yöntemi vardır. Bu yöntemler arasında en kullanışlı olanları sizler için derledik.

1- Robots.txt Meta Etiketlerinden Yardım Alma

Robots.txt dosyası ile sitenizin arama motorlarının dizinlerinde gözükmemesi gereken kısımları üzerinde kontrol sağlayabilirsiniz. Belirli sayfa ya da sayfaları arama motoru dizininin dışında bırakabilirsiniz. Robots.txt eklentisini sadece sayfalar için değil tüm web sitesi ya da sadece resimler için de kullanabilirsiniz. Bunların haricinde Google AdSense reklamlarının izni konusunda da seçenek sağlamış olursunuz. Bu yöntemde profesyonel destek alma ihtiyacı duyabilirsiniz.

Robots.txt dosyalarını hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • txt dosyası ile sitenin URL yapısı aynı olması gerekir.
  • İnternet sitenizin Ronots.txt dosyası UTF-8 karakter kodlamasına uymalıdır.
  • No index kodu kullanacağınız Robots.txt dosyası web sitenizin kök dizininde bulunmalıdır.

Yani Robots.txt dosyasının herhangi bir alt klasörde veya sayfa altında yerleştirilmemiş olması gerekir.

2- Nofollow Kodları ile Noindex Yöntemi

Apache destekli sunucularda nofollow kodlarının yardımı ile sayfanızın dizine eklenmesini ve link takibinin önüne geçebilirsiniz. http isteği ile bu mümkün olur. Web sitenizdeki herhangi bir içeriğin arama motor sonuçlarında gözükmesini istemiyor olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken; komutları .htaccess dosyasına eklemektir.

Header set X-Robosts-Tag noindex kodu ile deindex edebileceğiniz dosyalar şunlardır:

  • JPG,
  • PNG,
  • GIF,
  • PDF

Nofollow kodlarınız çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için HTTPS Headers kullanabilirsiniz.

3- Metta No Index Kodları ile Sayfanızı Deindex Hale Getirme

Diğerlerine kıyasla kullanımı çok daha kolay olan bir yöntemdir. Bu yöntemde meta taglerden yardım alabilirsiniz. Bu yöntemle istediğiniz kısmı çıkarıp kodlar yardımı ile tamamen bir sayfayı deindex hale getirebilirsiniz. Bunun için gerekli olan tek şey doğru çalışan kodları edinmeniz ve kullanmanızdır.

4- Kodları Metatag Olarak Eklemek

Sadece kopyala yapıştır yaparak bu yöntemi kullanabilirsiniz. Aşağıda verdiğimiz kodu <head> kısmına ekleyerek kodları aktifleştirebilirsiniz.

<meta name=”robots” CONTENT=” eklemek istediğiniz kod “>

İki kod birden kullanmak istediğiniz takdirde “no index, no follow” şeklinde yazmanız gerekmektedir.

No Index Kullanımında Ayarlarda Nelere Dikkat Edilmelidir?

No index etiketlerinin kullanılması sonucu web sayfanızın tamamının ya da belirli sayfaların ara motorları tarafından görülmeyeceğini biliyoruz. Bu yüzden no index vermeye karar verdiğiniz sayfaları büyük bir özenle seçmelisiniz. Bu özeni göstermediğiniz takdirde arama motorlarındaki organik sıralamanız olumsuz etkilenecektir. Bunun sonucunda SEO değerinizde de düşüş gözlenir.

Hangi Durumlarda No Index Kullanılmalıdır?

Web sitenizin kalitesini ve arama motorlarındaki doğal sıralamasını korumak adına şu durumlarda no index yöntemlerine başvurmanız gerekmektedir:

  • Online ticaret sayfaları için stokta olmayan ürünlerin sayfalarının arama motorlarında gözükmesi site sahipleri için kalitesiz içerik değeri taşır.
  • Teşekkür sayfaları kullanıcıların direkt ulaşmaması gereken içeriklerdir. Bu durum sitenizin organik sıralamasını kötü yönde etkileyecektir.
  • Sürekli tekrara düşen içeriklerin arama motoru sonuçların gözükmemesi gerekir. Çünkü bu tür tekrarlayan içerikler katma değeri düşük ince içerikler kategorisine girmektedir.

Bu durumlar haricinde no index uygulanması gereken sayfalar da şunlardır:

  • Yönetici ve giriş sayfalarında,
  • Reklam sayfalarında,
  • Admin sayfalarında,
  • Hassas bilgiler bulunan sayfalarda,
  • Hazırlık aşamasında olan sayfalarda,
  • Gizlilik sözleşmesi sayfalarında

Web sitenizin marka değerini düşürmemek ve potansiyel ziyaretçi sayınızı artırabilmek için no index etiketlerini kullanmanız gereklidir.

No Index SEO Çalışmalarında Faydalı mıdır?

No index’in SEO çalışmalarında kullanılan bir terim olduğundan bahsetmiştik. No index etiketi ile web siteniz çok daha kaliteli bir hale getirilebilir. Ancak, no index etiketi kullanımında dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. O da kullanırken tutarlı olunmasıdır. Aynı sayfa için sürekli no index verip sonrasında tekrar index verilmesi zamanla arama motorları ile sorun yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle tutarlı olmak bu konuda önemli bir etmendir. Bu nedenle SEO’nun noindex ya da index verilmesi gereken sayfaların seçiminde önemli katkısı olur.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *