Google Tag Manager Nedir?

Google Tag Manager Nedir?

Google Tag Manager hakkında yeterince bilgiye sahip değilseniz, bu ücretsiz araçla neler yapılacağını mutlaka öğrenmelisiniz! “Google Etiket Yöneticisi” olarak da bilinen araç, adından anlaşıldığı üzere web sitelerindeki etiketleri yönetmek için tercih ediliyor. Peki, Google Tag Manager tam olarak nedir?

Dünyanın en popüler arama motoru tarafından ücretsiz olarak sunulan bu araç, herhangi bir kod bilginiz olmadan da web sitelerinde “tag” yönetmenize imkan tanıyor. Üstelik sadece bununla sınırlı kalmıyor; etkileşimler, indirmeler, terk etme tıklamaları gibi analizleri de sunuyor. Web sitesinde organik trafiği artırmak için yapmanız gereken düzenlemeler hakkında eşsiz ipuçları veriyor.

Son derece faydalı bir araç olmasıyla birlikte maalesef kullanım aşamasında teknik bilgilere ihtiyaç duyacaksınız. Bu nedenle içeriğimizin bir kısmında teknik terimler üzerinden ilerledik ve temel bilgilendirmeleri yaptık. Aracın çalışma prensibine baktığınızda Google Analytics ile bağlantılı olduğunu göreceksiniz. Google’ın sunmuş olduğu bu iki araç arasındaki bağlantıları da bizimle birlikte çok iyi bir şekilde öğrenmeniz mümkün.

İçeriğimizde Google Etiket Yöneticisi hakkında kapsamlı bilgilere değineceğimiz gibi kullanımı, yararları, Google Analytics’ten farkları gibi merak edilen her soruya yanıt verdik. Aynı zamanda neleri takip edebileceğinize ve faydalı ipuçlarına değinmeyi de unutmadık.

Google Etiket Yöneticisi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Google Tag Manager, “GTM” olarak kısaltılır ve genellikle bu şekilde kullanılır. İçeriğimizde GTM kısaltması ile karşılaştığınızda, bu araçtan bahsettiğimizi belirterek konumuza geçelim.

GTM, kod değiştirmek zorunda kalmadan web siteleri ve mobil uygulamalarda, pazarlama etiketlerini yönetmeye yarayan sistemdir. Bu sistemle kod parçacıkları veya izleme pikselleri, yönetilebilir ve dağıtılabilir. Google, bu sistemi tamamen ücretsiz olarak sunuyor ve her web sitesinde kullanılmasına imkan tanıyor.

Google Tag Manager hakkında bilinmesi gereken önemli konulardan diğeri ise nasıl çalıştığıdır. Bunu basit bir şekilde şöyle açıklayabiliriz:

  • Web sitesinden gelen bilgiler, GTM aracılığıyla, diğer veri kaynağı olan Google Analytics ile paylaşılır. Böylece tüm kod, tek yerde toplanır ve tek kaynaktan yönetilebilir.

Bu sistem, çok sayıda etiketin yönetilmesi gereken web siteleri için son derece avantajlıdır. Ancak kullanımının kolay olduğuna dair yapılan yorumların, çok da doğru olmadığını belirtmeliyiz. GTM üzerine eğitim alınmadığı ve pratik yapılmadığı sürece kullanımı kolay değildir ve yanlış kullanımlar web sitelerine zarar verebilir.

GTM aracını kullanmak için Google Analytics bilmekle birlikte ana bölümleri ve işleyişi hakkında detaylı bilgilere sahip olmak gerekiyor. Şimdi bu aracın nasıl çalıştığına dair bilgileri, ayrı başlıklar altında inceleyeceğiz.

Google Tag Manager Bölümleri

GTM, üç ana bölümden oluşur ve her biri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

  • Etiketler: İzleme pikselleri ve javascript parçacıkları
  • Tetikleyiciler: Etiketin “ne zaman” , “nerede”, “nasıl” düzenleneceğini söyler.
  • Değişkenler: GTM’nin çalışma prensibini sağlaması için ihtiyaç duyduğu diğer ek bilgiler.

Etiket olarak adlandırılan terim; üçüncü taraf araçlardan gelen kodları ifade ediyor. Temel görevi ise GTM’ye ne yapacağını söylemesi.

Google Tag Manager Etiketleri

Burada değinebileceğimiz çok fazla etiket olsa da yaygın olarak kullanılanları şöyle sıralayabiliriz:

  • GA4 İzleme Kodu
  • Özel HTML Komut Dosyaları
  • Adwords Dönüşüm İzleme Kodu
  • Facebook Pikselleri
  • Adwords Yeniden Pazarlama Kodu

Veri gizliliği komut dosyaları da yaygın olarak kullanılanlar arasında sayılabilir.

Google Tag Manager Tetikleyiciler

Etiketlerin nasıl olmasını gerektiğini GTM’ye bildiren tetikleyicilerden en çok kullanılanları şunlardır:

  • Sayfa Görüntülemeleri
  • Özel Etkinlikler
  • Bağlantı Tıklamaları
  • Form Gönderimleri

Araç kullanırken “Choose Trigger Type” seçeneği ile tetikleyiciler görüntülenebilir ve yönetilebilir.

Google Tag Manager Değişkenler

GTM’nin çalışma prensibi “Tag” ve “Trigger” üzerinedir, diyebiliriz. Ancak bu başlıklarla birlikte yer verdiğimiz değişkenleri de bilmeniz gerekiyor. Etiketleri yönetmeye başlamak için “Veriable Configuration” sekmesine gelin ve Google Analytics UA numarasını (takip kimliği numarası) değiştirin.

Teknik anlamda bilmeniz gerekenler elbette bunlarla kısıtlı değil. Ancak GTM hakkında bilgi sahibi olmanız ve nasıl kullanmanız gerektiğine dair önemli detaylara yer verdik. Gelin, şimdi merak edilen diğer sorulara yanıt verelim.

Google Tag Manager Avantajları Nelerdir?

Bu aracı öğrendikten sonra kod bilmenize gerek kalmadan birçok işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Onlarca avantajı olduğundan bahsedebiliriz ancak sizi sıkmadan kısa bir liste hazırlamayı tercih ettik:

  • GTM ile Google Analytics’e gönderilen tüm verileri özelleştirmeniz mümkün.
  • Web sitenizdeki, PDF indirmeleri ve bağlantı tıklamalarını hem ayarlayabilir hem izleyebilirsiniz.
  • GTM, etiket sayısına göre sitenin hızını artırabilir.
  • Google dışında ürünlerle de çalışır.
  • İstediğiniz her şeyi test etme esnekliğine sahiptir.
  • Ön İzleme ve hata ayıklama modu vardır.

Bu avantajlar içerisinden site hızını artırması ve hata ayıklama modu, SEO çalışmaları için de büyük öneme sahip.

Google Tag Manager ile Neler İzlenebilir?

GTM; blog, e-ticaret, forum ve örneklerini artırabileceğimiz her web sitesi için çok avantajlı. Web sitenizde neler olup bittiğini görmek, nasıl ilerlemeler kaydedeceğinizi gözden geçirmek için eşsiz bir fırsat. Peki, Google Tag Manager bize neler sunuyor?

  • Bağlantı Tıklamaları
  • Tüm Çıkış Bağlantısı Tıklamaları
  • Video Görüntülemeleri
  • Form Terki
  • Kaydırma Takibi
  • Alışveriş Sepeti Terki
  • Sepetten Kaldırma Tıklaması
  • Sepete Ekleme Tıklaması
  • PDF İndirmeleri

Bu veriler, ziyaretçi deneyimlerini test etmek için harika ipuçları veriyor. Ürünlerinizi, içeriklerinizi, ilgi çeken videolarınızı ayırabilir, detaylı analizlerle sitenizi çok daha iyi hale getirebilirsiniz.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Google Tag Manager Hakkında Bilmeniz Gereken İpuçları

“Google Tag Manager nedir?” sorusuna teknik anlamda yanıt verdik ve neler yapabileceğinize değindik. Şimdi belki de hiç duymadığınız avantajlarından bahsedeceğiz ve nasıl daha etkili kullanabileceğiniz hakkında bilgileri sunacağız.

  • GTM ile birlikte Google Analytics’te içerik gruplandırması yapın. İçerik gruplarını tanımladığınızda, hangi ögelerin sitenizi yavaşlattığını ve terk çıkışlarına sebep olduğunu daha net göreceksiniz.
  • Sadece web siteleri için değil; sosyal medya etkileşimleri, telefon numarası tıklamaları, mobil uygulama izlemeleri için de kullanabilirsiniz. Son derece verimli sonuçlar alırken kullanıcı deneyimini en iyi hale getireceksiniz.
  • Clickvoyant gibi analitik otomasyonlardan da mutlaka yararlanın. Tüm tıklamaları meta verilerle zenginleştirebilir, analizlerinizi daha net hale getirebilirsiniz.

GTM, yapacaklarınızın neredeyse sınırı olmayan oldukça işlevsel bir araç. Gördüğünüz gibi entegrasyonlar kullanabilir, otomasyonlarla işlemlerinizi daha pratik hale getirebilirsiniz. Elbette bunları yapabilmeniz için teknik eğitimler almaya veya çeşitli araştırmalar yapmaya ihtiyacınız var.

Son olarak GTM’yi nasıl öğreneceğinize ve kendinizi nasıl daha fazla geliştirebileceğinize dair kısa bilgilendirmelere de değineceğiz.

Google Tag Manager Öğrenme Rehberi

İçeriğimizin belirli kısımlarında belirttiğimiz gibi GTM, kullanımı pek de kolay olmayan bir Google aracı. Sadece GTM aracı hakkında bilgi sahibi olmanız da yeterli değil. Google Analytics deneyimine sahip olmanız ve pratik yapmanız da gerekiyor.

Google Tag Manager öğrenmeye başlarken öncelikle Google’ın sunmuş olduğu rehberi tercih edin. Burada kullanımına dair detaylı bilgiler sunuluyor. Aynı zamanda Google Analytics için de bilgilendirici içerikleri olduğunu söylemeliyiz.

GTM kullanımına dair bilgiler vermeye devam edeceğimiz “SEOFD” adresimizi daha sık ziyaret etmeyi de unutmayın. Dilerseniz web sitenizi geliştirmek için bizden destek alabilir, Google’ın sunmuş olduğu araçlarla sitenizi daha iyi hale getirmemiz adına bizimle çalışmayı tercih edebilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *