Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Analytics nedir? sitenizin organik ziyaretçi trafiğini tespit etmenizi, verileri ölçmenizi ve analizlerinizi raporlamanızı sağlayan ücretsiz bir Google hizmetidir. Google Analytics kısaca kolay bir şekilde web analizi yapabileceğiniz bir araçtır. Dünya çapında 50 milyon aktif kullanıcıya sahip uygulamanın webmasterlar ve pazarlamacılara sağladığı pek çok fayda olduğu tartışılmaz bir gerçektir. İçeriğimizin ilerleyen kısımlarında Google Analytics nasıl kullanılır? cevapladık.

Google Analytics Nedir?

Siteniz adına hedef kitlesi araştırmaları yapmanız, kaliteli içerik stokları oluşturmanız ya da doğrudan dijital kampanyalar yaratmanız işinize yaramayacaktır. Web sitenizin potansiyelini bir araç yardımı ile tespit etmeniz emek, para ve zaman yatırımlarınızın kazanca dönüşmesine yardımcı olacaktır. Bu anlamda taleplerinize cevap verebilecek en önemli araç elbette ki Google Analytics’tir. Yaptığınız web analizleri size siteniz ve ziyaretçileriniz ile ilgili çok değerli bilgileri sunacaktır.

Google Analytics Özellikleri

  • Sitenizin trafik kaynağı
  • Ziyaretçi kitlenizin site içerisindeki yönelimleri
  • En çok etkileşime girilen alanları
  • Ziyaretçilerin siteden nasıl çıktığı
  • Ziyaretçilerin demografik bilgileri (Yaş, cinsiyet, ilgi alanları vb.)

Dijital pazarlama faaliyetlerinizi Google Analytics sayesinde adım adım izleyebilir, yapmanız gereken hamleleri doğru zamanda tespit edebilirsiniz.

Google Analytics’i Neden Kullanmalıyız?

Sitenizde anlamlı yükselişleri bir anda yakalayabilmeniz ne yazık ki mümkün değildir. Bu nedenle Google Analytics veri analizi ve raporlama kıstasında önemli bir yardımcıdır.

İşte Google Analytics kullanmak için 3 neden:

Veriye entegre karar alabilme mekanizması: Dijital pazarlama alanında bilinen bir gerçek, sitenin mevcut verileri referans alınarak iyileştirme ve optimizasyon çalışmaları yapılmaktadır. Sitenin güçlü ve zayıf taraflarını veriler eşliğinde tespit ederek, site adına rasyonel kararlar alabilirsiniz.

Kolay raporlama imkanı: Web analizi adına gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınızı (site performansı, kullanıcı endeksi vb. bilgileri) raporlayarak diğer paydaşlara geri bildirimde bulunmalarını sağlayabilirsiniz.

Verilerin ne anlama geldiğini çözümleyebilme: Sitenize dair oluşan verilerin ne anlama geldiğini çözümleyebildiğiniz noktada mutlak başarı sizin için kaçınılmaz olacaktır. Veri çözümleme kısmında müşterilerinize doğrudan empati kurabilecek ve taleplerini anlayabileceksiniz. Müşterilerin neyden hoşlanıp hoşlanmadıklarını öğrenebilecek bu doğrultuda dönüşüm oranlarınızı arttırabilecek adımlar atabileceksiniz.

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

Google Analytics’in hangi konularda işinize yarayacağını anladıktan sonra kurulum aşamasına geçerek, yapmak istediklerinizi gerçekleştirmeniz için hiçbir engeliniz yok. Yapacağınız birkaç işlem adım sonucunda Google Analytics’i aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Sitenize giren ziyaretçilerin sitenizde ne kadar süre geçirdiğini, hangi zaman diliminde, ne kadarlık bir ziyaretçi almışsınız vs. gibi başlıca başlıklarla kolayca ziyaretçilerinizi ölçebilirsiniz.

Google Analytics Hesabı Oluşturma

Google Analytics kullanmak için yapmanız gereken ilk eylem, bir hesap oluşturmaktadır.

  1. https://www.google.com/analytics/web/ linki üzerinden hesap açma adımlarına erişim sağlayabilirsiniz.
  2. Sol tarafta yer alan Yönetici sekmesine tıklayın.
  3. Hesap sütunundan Hesap Oluştur’u tercih edin.
  4. Talebinize göre Web sitesi ya da Mobil uygulama’yı tercih edin.
  5. Hesap adı ve Hesap verilerinin paylaşım ayarları’nı gerektiği şekilde ayarlayın.
  6. Mülk oluşturma kısmından Mülk bilgilerinizi doldurun.
  7. İşletmeniz hakkında’daki bilgileri de doldurarak tamamlayın.
  8. İzleme Kimliği edinin seçeneğine tıklayın.

Google Analytics İzleme Kimliği ve Global Site Etiketi Bulma

Hesap oluşturma adımının ardından izleme kimliği ve global site etiketinizi bularak, veri ölçümünü gerçekleştirmek istediğiniz sayfalarda kullanabilirsiniz.

  1. Yönetici alanında yer alan Hesap sütunundan bir hesap, Mülk sütunundan bir mülk seçiniz.
  2. Mülk sekmesinde bulunan İzleme Bilgileri -> İzleme Kodu’na tıklayın.
  3. Sayfanın üzerinde UA-000000-2 şeklinde yer alan izleme kimliğini görebilirsiniz.
  4. Global site etiketi ise sayfanın alt kısımlarında Web Sitesi İzleme –> Global Site Etiketi (gtrag.js) bölümündeki metin kutusuna gönderilir.

<!– Global Site Tag (gtag.js) – Google Analytics –>

… (birkaç satırlık kod) …

</script>

Global site etiketini istediğiniz sayfalara eklemek için;

  1. Yukarıda yer alan içeriği kopyalayın.
  2. Eklemek istediğiniz sayfaların hepsinde <head> etiketinin hemen altına yapıştırabilirsiniz.

Google Analyitcs ile Diğer Araçlara Bağlanma

Google Analytics’in en çok yarar sağlayan özelliklerinden biri hiç kuşkusuz ki, diğer Google hizmetlerine bağlanarak koordineli bir şekilde çalışmasıdır. Bu sayede Analytics üzerinden oluşturduğunuz raporlara ek bilgiler katabilirsiniz. Google Ads, Google Search Console ve Search Ads 360’ı bu noktada efektif bir şekilde bağlayarak kullanabilirsiniz.

Diğer hizmetlerle bağlantı kurmak için sol tarafta menüde yer alan Yönetici -> Mülk sütunu -> Ürün bağlantısı kısmına gelerek gerekli ayarlamaları sağlayabilirsiniz.

Google Analytics nedir? nasıl kullanılır? başlıklı yazımız üzerinden aracın genel dinamikleri hakkında bilgi sahibi oldunuz. Gecikmeden siteniz adına bir hesap oluşturarak analizlere başlayın. Dijital kampanyalarınız ve reklam fikirleriniz için rasyonel bir öngörü fazlasıyla işinize yarayacaktır.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *