Ahrefs SEO Aracı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Ahrefs SEO Aracı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Arama motoru optimizasyonu yani SEO işlemi, bazen web site sahiplerini zorlayabilen karmaşık bir alandır. Çünkü çok fazla veriyi, yalnızca tek web sitesi ile ilişkili değil, aynı zamanda rekabet edilen diğer sitelerle de ilişkili değerlendirmek gerekir. Ahrefs gibi SEO yazılımlarının yardımcı olabileceği yer burasıdır. Bu aracın nasıl yardımcı olacağını öğrenmek için Ahrefs SEO aracı nedir ve nasıl kullanılır?, bilmek gerekir.

Ahrefs SEO Aracı Nedir?

Ahrefs, piyasadaki önde gelen SEO yazılımlarından biridir. Araç, bir SEO işleminin ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri sağlar. Üstelik kişiselleştirilebilir özellikler sayesinde tüm veriler detaylı bir şekilde incelenebilmektedir. Bununla birlikte, bu kadar fazla verinin nasıl değerlendirileceği de önemli bir konudur.

Ahrefs‘in gerekli tüm verileri öğrenmek için kullandığı birçok farklı değişken aracı nasıl kullanacağını bilmeyenlerin kafasını karıştırabilir. Ancak bu araç, SEO işlemini çok daha etkili hale getirmek için çok faydalı olabileceğinden kullanmayı öğrenmek yararlı olacaktır. Ahrefs SEO aracığıyla şu verilerin tümü kontrol edilebilir hale gelir:

  • Anahtar Kelime Arama Hacmi
  • İade Oranı (RR)
  • Tıklamalar
  • Tıklama Başına Maliyet (TBM)
  • Anahtar Kelime Zorluğu (KD)
  • Organik Anahtar Kelimeler
  • Organik trafik
  • Trafik Değeri
  • URL Derecelendirmesi (UR)
  • Etki Alanı Derecelendirmesi (DR)
  • Ahrefs Sıralaması (AR)

Tüm bu verileri, Ahrefs SEO aracıyla tek yazılım üzerinden edinmek ve değerlendirmeye almak mümkündür. Ayrıca verilerin kullanım alanını bilmek, aracı da daha fonksiyonel biçimde kullanmaya yardımcı olacaktır.

Ahrefs Avantajları

Ahrefs, uzun süredir dijital pazarlamacıların doğru çevrimiçi pazarlama yapmasını kolaylaştıran SEO araçları geliştirmesiyle tanınmaktadır. Ancak aracın bunu, şirketin ölçümlerini dayandırabileceği muazzam bir bilgi veri tabanına sahip olmadan yapması beklenemez. Buna göre Ahrefs kendisini “önce veri” şirketi olarak görmektedir.

Bu, aşağıdaki nedenlere dayanmaktadır:

  • Ahrefs, petabaytlarca veri toplayarak 7/24 web’i tarar.
  • Araç, tüm bu verileri barındırmak için ısmarlama depolama çözümleri tasarlar.
  • Bu verileri verimli bir şekilde sorgulamanın ve bir saniyede geçerli bir analiz kazanmanın yollarını yaratır.

Web’de gezinen ve web sayfalarını sabit sürücünüze kaydeden bir bot oluşturmak, kulağa basit bir görev gibi geliyor. Bununla birlikte, web’i saatte 200 milyon sayfa hızında taramak oldukça önemli bir işlemdir ve ancak profesyonel bir yazılım aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir.  Ahrefs’in sunduğu profesyonel hizmeti, sürekli olarak sağlamak için tam olarak ihtiyaç duyduğu şey de budur.

Bu verileri depolamak da karmaşık bir işlemdir. Çünkü binlerce müşterinin bir veri tabanı oluşturmasına ve tüm grafiklerini ve raporlarını saniyeler içinde hazırlamasına olanak verecek şekilde yapılması gerekmektedir. Bu nedenle Ahrefs, 85 milyondan fazla kayıttan oluşan özel bir veri tabanına sahiptir. Birkaç yardımcı altyapı da sorunsuz bir süreç sağlar ve bu da hizmeti daha güvenilir hale getirir.

Ek olarak, yakın tarihli bir üçüncü taraf çalışmasına göre Ahrefs, Google’dan sonra en aktif ikinci tarayıcıya sahiptir. Günümüzde Bing, Yahoo, Yandex, Baidu ve diğerlerinden daha iyi performans gösterdiği bilinmektedir. Bu Ahrefs’in ne kadar kullanışlı bir araç olduğu hakkında bir fikir vermektedir. Bu sadece kullanıcılar için bazı sayılar sunan küçük bir program değildir. Aksine: yazılım, dikkatle yönetilen bir veritabanı temelinde, SEO çalışmalarında kullanıcıları gerçekten destekleyen bazı benzersiz metrikleri hesaplar.

Ahrefs SEO Aracıyla Yapılabilecekler

Ahrefs SEO aracı kullanılarak yapılabilecek pek çok SEO yardımcısı işlem vardır. Bunlar hakkında temel bir bilgiye sahip olmak aracın çalışma prensibini anlamak adına önemlidir.

Anahtar Kelime Arama Hacmi

Ahrefs, anahtar kelime arama hacmini hesaplamaktadır. Bu işlemi yaparken belirli bir ülkedeki kişileri özel olarak değerlendirmek mümkündür. Bu kullanıcıların, ayda ortalama kaç kez hedef anahtar kelimeyi arattığı da bu yöntemle öğrenilebilmektedir. Bu verilerin birincil kaynağı Google Anahtar Kelime Planlayıcı da aynı grafik, ortalama aylık aramalar olarak verilmektedir.

Ahrefs’in arama hacmi hakkında bilmeniz gereken ilk şey, “kişi” sayısını değil “arama” sayısını sunuyor olmasıdır. Bu, iki farklı kişinin her birinin hava durumu için iki yüz arama yapabileceği ve bu da toplam dört yüz arama hacmi oluşturabileceği anlamına gelir. Ancak, yüksek sayıya rağmen, bu sonuçtan sadece iki kişi sorumlu olacaktır.

Geri Dönüş Oranı (RR)

Geri dönüş oranı (RR), bir anahtar kelimenin 30 gün içerisinde aynı kullanıcı tarafından kaç kez tekrar arandığıyla ilgili bir orandır. 1’lik bir RR değeri, kullanıcıların genellikle belirlenen o anahtar kelimeyi 30 gün içinde tekrar aramadığı anlamına gelir. Bununla birlikte 2 ve 3 puanlar da anahtar kelimenin tekrar 2 veya 3 kez arandığı anlamına gelmemektedir. Bu puanlar sadece, ikinci anahtar kelimenin ilkinden daha fazla tekrar arama yapma eğiliminde olduğu anlamına gelir.

Örneğin, “dünya şampiyonası” ve “bitcoin fiyatı” anahtar kelimelerini ele alalım. Bu anahtar kelimelerin geri dönüş oranı (RR) sırasıyla 2,8 ve 2,7 olarak bildirilmektedir. Bu oranlar, potansiyel müşterilerin bu anahtar kelimelerle ilişkisini vermektedir. Oranlar, aşağı yukarı aynı sayıda tekrar arama gerçekleştireceği anlamını vermektedir.

Örneğin, her iki aramadan da son derece yüksek bir geri dönüş oranı olan 3,7 oranına baktığımızda farklı bir sonuçla karşılaşırız. Bu oran, “Facebook” anahtar kelimesinin geri dönüş oranıdır ve her iki anahtar kelimenin oranından da daha yüksektir. Bunun nedeni muhtemelen birçok kullanıcının URL’yi doğrudan arama çubuğuna yazmak yerine ” Facebook ” aramak için Google’ı aramaları kullanmış olmasıdır. Dolayısıyla 3.7 oranına rağmen “Facebook” anahtar kelimesi yanıltıcı olabilir. Bu durumda sonuçlar kadar değerlendirmenin de önemli olduğunu gözler önüne sermektedir.

Geri dönüş oranının yalnızca Ahrefs’te görebileceğiniz benzersiz bir metrik olduğunu da belirtmek gerekir. Yüksek bir geri dönüş oranı, potansiyel müşterilerin çok ilgilendiğini, geri dönen çok sayıda müşterinizin olduğunu veya okuyucuların içeriğinizi alakalı bulduğunu gösterebilir. Farklı alt sitelerin geri dönüş oranlarını karşılaştırarak hangisinin daha etkili olduğunu öğrenebilirsiniz.

Ortalama Bir Değer

Anahtar kelimelerle alakalı önemli ancak genellikle gözden kaçan bir gerçek, arama hacminin ortalama bir değerde olmasıdır. Farklı anahtar kelimeleri inceleyin ve arama sorgularının düzeyinin yıl boyunca sabit olmadığını keşfedeceksiniz. “Yılbaşı hediyeleri” anahtar kelimesi bunu göstermek için mükemmeldir. Bu anahtar kelime, her yıl aralık ayında büyük bir artış yaşar ve daha sonra ocak ayında geri düşer.

Çoğu SEO aracı size son 12 ila 24 ay için ortalama bir arama hacmi verecektir. Ancak, “Yılbaşı hediyeleri” gibi bir anahtar kelime için bu ölçümler yeteri kadar anlamlı değildir. Tam tersine çok yanıltıcı olabilir.

Siteye Özel Analitik

Lütfen arama hacimlerinin her zaman siteye özel olduğunu da unutmayın. Varsayılan olarak, çoğu anahtar kelime araştırma aracı, Amerika Birleşik Devletleri için arama hacimlerini gösterir. Bununla birlikte, Türkiye’de veya başka bir ülkede kaç arama yapıldığını bilmek isteyebilirsiniz. Veya küresel arama hacmini keşfetmek isteyebilirsiniz. Bunun için Ahrefs eşsiz bir SEO aracıdır.

Ahrefs Anahtar Kelime Arama Hacmi

Bu ölçüm, Google’ın ücretli Google Anahtar Kelime Planlayıcı‘dan alınan verilere dayanmaktadır. Bu her zaman %100 doğru olmasa da yıllar içinde güvenilir olduğu kanıtlanmıştır. Buna rağmen Ahrefs’in yazılımı başlangıç noktası olarak yalnızca Google’dan elde edilen verileri kullanır. Sonraki adımlarda, rafine edilmiş bir arama hacmini hesaplamak için kullanılan tıklama akışı verileri eklenir.

Daha kesin ve dolayısıyla daha güvenilir bir değer elde etmek için aylık olarak yeniden hesaplanır ve tüm yıl için sabit oran olarak verilmez. Bu, Ahrefs’in anahtar kelime arama hacminin Google’ın kullandığından farklı olmasının başka bir yoludur.

Tıklama Başına Maliyet

Tıklama başına maliyet metriği, belirli bir anahtar kelime için ücretli bir arama sonucuna yapılan tıklamanın ortalama maliyetini gösterir. Bu maliyetler, Google AdWords reklamları bağlamında her zaman reklam veren tarafından belirlenebilir. Ancak çok sayıda reklam yerleştirildiyse, reklamlar arasındaki sıralamayı etkiler.

Ahrefs tarafından hesaplanan TBM değerleri, AdWords reklamları için olan değerlere dayanmaktadır. Bu sayede düzenli güncellemeler alırlar ve her zaman güncel kalırlar. Yine de bu fiyatların sadece birer öneri olduğunu belirtmekte fayda var. Elbette fiyatı düşürebilirsiniz. Bununla birlikte, rekabet şiddetli olduğunda, istediğiniz görünürlüğü elde etmek için onlardan daha fazla teklif vermeniz gerekebilir.

Anahtar Kelime Zorluğu

Anahtar kelime zorluğu çok kafa karıştırıcı bir değer olabilir. Bununla birlikte, başarılı SEO önlemlerini kalibre ederken çok yardımcı olabilir. Bunun nedeni, bu ölçümün, seçtiğiniz anahtar kelime için ilk 10’da yer almak için kaç tane geri bağlantı gerektiğini göstermesidir.

Ahrefs anahtar kelime zorluğu, şu anda ilk 10’da yer alan sayfalara bağlantı alan adlarının ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanır. Bu sonuç daha sonra 0’dan 100’e kadar logaritmik bir ölçekte sunulur. Diğer değişkenler dikkate alınmaz.

Organik Anahtar Kelimeler

Herhangi bir web sitesini veya alt klasörü Ahrefs Site Explorer‘da aramak, anahtar kelimelerle alakalı o web sitesinin ilişkisini bildirmektedir. Bunun anlamı, sitenin, organik arama sonuçlarında sıraladığı toplam anahtar kelime sayısının ne olduğunu kullanıcılara bildirmek demektir. Bu sayı, web sitenizin, şirketin veri tabanındaki yaklaşık 605 milyon anahtar kelimeden biri veya daha fazlası için ilk 100 arama sonuçlarında olup olmadığı kontrol edilerek belirlenir.

Bu sayı kulağa çok büyük geliyor. Ancak, insanların Google’a yazdıkları gerçek benzersiz arama sayısından çok daha azdır. Bu, özellikle günlük Google aramalarının %16-20’sinin daha önce hiç görülmediğini düşündüğünüzde anlaşılır olmaktadır. Bu nedenle, Ahrefs’te gördüğünüz organik anahtar kelimelerin sayısı neredeyse her zaman hedefinizin sıralandığı gerçek anahtar kelime sayısından daha az olacaktır.

Organik Trafik

Bu ölçüm, açılış sayfasının, alt bölümün veya web sayfasının her ay ne kadar organik arama trafiği aldığını tahmin eder. Ahrefs, sıralamadaki tüm anahtar kelimeleri bulur. Yazılım, hedef web sitesinin bu anahtar kelimelerin her birinden ne kadar trafik aldığını tahmin eder. Daha sonra ise bütün bu sayılar toplanır.

Ahrefs Metriği ile Google Metriği Arasındaki Fark

Ahrefs’in elde ettiği organik trafik metriği söz konusu olduğunda sık sık ortaya çıkan bir soru, bunun neden Google’ın hesapladığından farklı olduğudur. Bu metriği hesaplamak için kullanılan her değişken %100 doğru olamayacağından, bunun birkaç nedeni vardır:

  • Aylık Arama Hacmi: Daha önce de belirtildiği gibi, bu ölçüm 30 aylık yuvarlak bir ortalamadır. Ahrefs tarafından hesaplanan arama hacmi de sadece ortalama. Ancak, farklı bir zaman dilimi için hesaplanır ve bu da farklılıklara yol açar.
  • Arama Sonuçlarındaki Konum: Kişiselleştirme ve konum gibi faktörler bir kenara bırakılsa bile, bir sayfanın Google’ın arama sonuçlarındaki konumu her an değişebilir. Bir web sayfası sabahın 5’i olabilir ve öğlen 8’e düşebilir. Ahrefs veri tabanında sadece en popüler anahtar kelimeler her saat güncellenmektedir. Daha az popüler olanlar günlük olarak güncellenir ve en az popüler olanlar yalnızca ayda bir güncellenebilir.
  • Organik Trafik: Ahrefs, hemen hemen her anahtar kelime için benzersiz bir organik trafik eğrisi oluşturan piyasadaki tek araç olabilir. Resmi bilgilere göre Google bunu yapmıyor, bu da değerlerde farklılıklara yol açıyor.

Ahrefs SEO Aracı Nasıl Kullanılır?

Ahrefs SEO Aracı’nın çok fazla veriyle işlem yaptığını ve dolayısıyla pek çok konuda web site sahiplerine yardımcı olduğunu artık biliyorsunuz. Bu ilk etapta karmaşık görünen aracı kullanmanın yolu ise her bir veriyi kendi başlığı ile birlikte değerlendirmekten geçmektedir. Başka bir web sitesini şekillendiren verileri öğrenmek, geleneksel olarak mümkün olan bir şey değildir. Ancak, bir seçenek olarak başvurulabilecek şey, bu web siteleri hakkında size büyük bir rekabet avantajı sağlayabilecek önemli verileri elde etmektir.

Ahrefs’in size sağladığı bilgilere dayanarak, SEO ve SEA çabalarınızı çok daha hassas bir şekilde hedefleyebilirsiniz. Web sitenizi daha başarılı hale getirmek için kaç tane geri bağlantıya ihtiyacınız olduğunu size söyleyecektir. Ayrıca hangi anahtar kelimeler altında ne kadar iyi ve nerede sıraladığınızı da öğreneceksiniz. Tüm bunlar, itinayla derlenmiş, güvenilebilecek güncel bilgilere dayanmaktadır.

Ahrefs’in kendi başına herhangi bir SEO önlemi almadığını bilmeniz önemlidir. Bunun yerine, yazılım yalnızca mevcut durumu analiz eder ve böylece iyileştirmeler yapmak için temel sağlar. Bu alanda uzman değilseniz, sadece analiz yapmak riskli olabilir. Çünkü hatalar yüksek maliyetlere neden olabilir. Özellikle SEO ile, çünkü web tasarımı ve metin yazarlığı gibi konular karmaşıktır. Başarı ancak bir süre sonra ortaya çıktığı için, hatalar bazen geç fark edilir.

SEO önlemlerinin kendileri bile, genellikle elverişsiz ellerde başarılı değildir. Ahrefs yazılımı gibi araçları kullanan bir ajans, web sitenizin kapsamlı bir analizini yapacak ve rekabette nasıl üstünlük kazanabileceğinizi belirleyecektir. Ardından, istişareden sonra ihtiyacınız olan tüm pazarlama önlemlerini uygulayacaktır. Bu nedenle, bir ajansla çalışmanın faydasını gördüğünüz uzman bilgisinden yararlanın. Böylece, kendinizi tamamen günlük işinize adayabilirken, satışlarınızın artmasını dört gözle bekleyebilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *