İç Linkleme Nedir? Nasıl Yapılır?

İç Linkleme Nedir? Nasıl Yapılır?

Arama motoru optimizasyonu, bir diğer adıyla SEO, web sitelerinin daha başarılı olmalarını ve organik ziyaretçi çekebilmelerini sağlayan çalışmalara denmektedir. Bu çalışmalar, site içerisinde yer alan özelliklerin her biri için ayrı ayrı yöntemler ile yürütülmektedir. Çünkü web sitelerinin arama motorlarında görünür olmalarını sağlamak, ancak algoritmaların belirlediği kurallara uygun içerikler oluşturularak sağlanabilmektedir. Kullanıcı odaklı bir site olabilmek ve ziyaretçilerin kalıcı olmasını sağlamak da algoritmalar açısından oldukça önemlidir ve kullanıcı deneyimini arttırmaya yönelik çalışmaların göz ardı edilmemesi gerekir. Linkleme çalışmaları, içeriğin kalitesini arttıran ve kullanıcı deneyimini geliştiren uygulamaların başında gelmektedir. İç ve dış linkleme olmak üzere iki kategoride listelenen linkleme işlemlerinden dış linkler, içeriğin zenginleştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Fakat web sitelerinin gelişimine katkı sağlama noktasında iç linklemeler her zaman daha avantajlı olmaktadır.

İç linkleme, içeriğinizi oluştururken ya aynı içeriğin farklı bir bölümüne ya da aynı web sitesi içerisinde yer alan benzer konudaki bir içeriğe bağlantı oluşturma şeklinde yapılmaktadır. Böylece ziyaretçilerin içeriği okumaları kolaylaşırken kullanıcı deneyimi de üst düzeye çıkmaktadır. SEO kalitesini yükseltmek ve arama motorlarında görünür olabilmek açısından doğru bir şekilde uygulanması gereken iç linklemenin ne demek olduğu ve nasıl uygulanması gerektiği de bu sebeplerle merak konusu olmaktadır. Peki, iç linkleme nedir? Nasıl yapılır? İşte bu soruların yanıtları…

İç Linkleme Nedir?

İç linkleme, web siteniz için oluşturduğunuz içeriklerde yer alan kelimeler üzerinden farklı sayfalara bağlantı verilmesi anlamına gelmektedir. Bu bağlantılar iki şekilde kullanılabilmektedir. İlki aynı içerik içerisinde yer alan farklı bir bölüme linkleme yapılmasıdır. Bu sayede kullanıcıların içeriğin kendisini daha iyi okuyabilmesi ve kolaylıkla aradıkları bilgilere ulaşabilmeleri sağlanmaktadır.

İkincisi ise aynı web sitesi içerisinde yer alan ve benzer bir konuya sahip olduğunu düşündüğünüz bir içeriğe linkleme yapılmasıdır. Bu da web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını ve çektiği ziyaretçi sayılarını arttırmaya yönelik bir çalışmadır. Fakat dikkat etmeniz gereken, eğer içeriğiniz hakkında daha ayrıntılı bilgi vermek veya konunuzu zenginleştirmek için farklı web sitelerine linkleme yapıyorsanız bu dış linkleme olacaktır ve iç linkleme ile karıştırılmaması gerekir.

İç Linkleme Neden Önemlidir?

İç linkleme, doğru uygulandığı takdirde birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Web sitenizin optimize çalışmalarını yaparken bu avantajları göz önünde bulundurmalı ve neden iç linkleme yapmanız gerektiği konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmalısınız. İç linkleme çalışmalarının önemi şu şekilde sıralanabilir;

  • İçeriğinizin okunmasını kolaylaştırır.
  • Kullanıcı deneyimini arttırır.
  • Web sitenizde ziyaretçilerinizin kolaylıkla gezinmesini sağlar.
  • İçeriklerinizin okunma oranlarını arttırır.
  • Sitenizin otoritesini güçlendirir.
  • Ziyaretçi sayılarınızı arttırır.
  • Web sitenizin ziyaret edilme sürelerine katkıda bulunur.
  • Google’ın algoritmalarının sitelere verdiği değeri ifade eden PageRank’ınızı arttırır.

SEO ve İç Linkleme İlişkisi

Web sitenizin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla SEO çalışmalarına önem veriyorsanız kullanıcı odaklı içerik oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. SEO çalışmaları nihayetinde doğru bir şekilde uygulandığında kullanıcılara yönelik bir optimize sürecini ifade etmektedir. Bu sebeple iç linklemelerin arama motoru optimizasyonu çalışmalarında dikkate alınması web sitelerinin gelişimi açısından öncelikle bir sorumluluktur. Peki, iç linkleme çalışmaları SEO kriterleri açısından bakıldığında neden önemlidir?

  • SEO çalışmalarının esas amacı, web sitelerinin arama motorlarında görünürlüğü arttırmak ve üst sıralarda yer almasını sağlamaktır. İç linkleme çalışması sayesinde bu kriteri sağlayacak bir çalışmayı tamamlayabilir ve bağlantı verdiğiniz diğer içeriklerinizin hem görüntülenme sayılarını arttırır hem de arama motorlarında üst sıralara çıkmasına yardımcı olursunuz.
  • SEO ile iç linkleme ilişkisi incelendiğinde bu çalışmaların ziyaretçilerin kalıcı olmasını sağlamak için yürütüldüğünü görürüz. Çünkü iç linkleme ile artan kullanıcı deneyimi oranları sayesinde ziyaretçilerinizin diğer içeriklerinize ulaşması ve kalıcı olarak kitlenizi arttırmaları sağlanmaktadır.
  • Oluşturduğunuz iç linkleme stratejileri sayesinde sitenizde ziyaretçilerin dolaşma sürelerini arttırırsınız.
  • Site içi linklemeler sayesinde elde ettiğiniz ziyaretçi sayıları ile SEO puanınızı arttırarak arama motorlarında üst sıralara çıkmayı başarırsınız. Böylece iç linkleme çalışmalarının amacına ulaşmasını sağlayarak sitenizin kalitesini arttırmış olursunuz.

SEO ve iç linkleme ilişkisi, sitenizin yapısı açısından oldukça önemlidir. Fakat oluşturduğunuz tek bir içerikte yer vereceğiniz site içi linkler web sitenizin gelişimi açısından tek başına faydalı olamayacaktır. Çünkü SEO çalışmaları uzun vadede etkili olmakta ve ancak başarılı uygulamaları içeren bir sürecin sonunda amacına ulaşabilmektedir. Dikkat etmeniz gereken, web sitenizi sık sık optimize etmek ve linklerinizin kontrolünü düzenli bir şekilde yapmaktır. Çünkü optimize çalışmaları göz ardı edildiğinde uzun vadede iç linklemelerin herhangi bir etkisi olamayacak ve iyi bir konuma ulaşamayacaksınız.

İç Linkleme Nasıl Yapılır?

Site içi linkleme yapabilmek için öncesinde bir analiz ve hazırlık sürecini tamamlamak gerekmektedir. Hazırladığınız içeriklere rastgele linkleme yapmanız SEO kriterleri açısından pek de doğru olmayacaktır. Bu nedenle site içi linklemenin nasıl yapıldığına geçmeden önce neye göre yapılması gerektiğini anlatan birkaç noktadan bahsedelim. İlk olarak site içi linkleme yapmak istediğiniz içeriği belirleyerek anahtar kelime analizi yapmalısınız. Böylece link vereceğiniz kelimeyi seçmekte zorlanmaz ve ziyaretçi çekmenizi sağlayacak anahtar kelimelere ulaşmış olursunuz. Yaptığınız iç linklemenin hem içeriğiniz hem de sitenizde yer alan diğer içerikler açısından önemli olduğundan emin olarak yönlendirme yapın ki arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanız daha kolay bir şekilde gerçekleşsin.

Hiyerarşik bir yapı oluşturabilmeniz de iç linkleme açısından oldukça önemlidir. Bu yapının nasıl olması gerektiğini bilmeden iç linkleme yapmamalısınız. Çünkü arama motorları sayfanızı taradığı sırada bu hiyerarşiye dikkat etmekte ve yönlendirdiğiniz sayfaları da dikkate almaktadır. Sitenizde en fazla ziyaretçi çeken içerikleri belirleyerek iç linkler eklemeniz ve bunu alt sayfalar oluşturacak şekilde devam ettirmeniz algoritmalar açısından önemlidir. Böylelikle sitenizdeki içerikler birbirine bağlanmakta ve ziyaretçi trafiği sitenizde yer alan birçok içeriğe dağıtılmaktadır. Fakat bunu yaparken ilgili içeriklere yönlendirme yapmanız gerektiğini asla unutmamalısınız. Bir diğer önemli nokta da ilgili içeriklere eski içeriklerinizi de dahil ederek linkleme yapmanızdır. Bu sayede hem eski içeriklerinizi güncellemiş hem de eski ve yeni içerikler arasında bilgi alışverişi sağlayarak konunuzu zenginleştirmiş olursunuz.

WordPress ile İç Linkleme Adımları

İç linkleme nasıl yapılır? Bu soruya uygulamalı olarak cevap vermemiz gerekirse WordPress uygulaması ile yapacağınız iç linkleme işleminde hangi adımları takip etmeniz gerektiğini şu şekilde açıklayabiliriz;

  • Linkleme yapmak istediğiniz içerik sayfasına WordPress üzerinden giriş yaparak iç linkleme yapacağınız kelimeleri seçin. Bunun öncesinde anahtar kelime araştırması yapmayı da ihmal etmeyin.
  • Ataç şeklindeki simgeyi seçerek yönlendirmek istediğiniz sayfanın URL’sini açılan pencereye yapıştırın.
  • Pencerede URL kısmının altında yer alan “Title” alanına yazı içerinden yönlendirme yapmak istediğiniz kelimenin adını yazın ve bağlantınızın yeni pencerede açılması için pencerenin altındaki kutucuğu işaretleyin.
  • Böylelikle iç linkleme işlemini başarıyla tamamlamış olacaksınız.

İç Linkleme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İç linklemenin ne olduğu ve nasıl yapılması gerektiğinden bahsettikten sonra iç linklemenin tam olarak doğru bir şekilde uygulanması için ne yapılması gerektiğini görelim:

  • İç linkleme yaparken bilmeniz gereken bir nokta vardır ki içerik oluştururken de oldukça önemlidir. Anahtar kelime ile doldurma yapmamak. İç linklemelerde algoritmalar açısından anahtar kelimeler üzerinden çıkış yapılması doğrudur. Ama bu fazla abartıya kaçılmadan yapılmalı ve okuyucunun dikkati dağıtılmamalıdır.
  • İç linkleme oldukça önemli bir içerik unsurudur. Fakat bu kesinlikle kullanılması gerektiği anlamına gelmez. Eğer içeriğinizin kullanıcı deneyimi açısından gelişeceğini düşünüyorsanız iç linkleme yapabilirsiniz. Aksi halde linkleme yapmak gibi bir zorunluluğunuz yoktur.
  • Düzenli olarak optimizasyon yapmanız ve linkleri kontrol etmeniz de önemlidir. Çünkü iç linklemeler hatalı olabilir veya yönlendirdiğiniz sayfaya ulaşılamıyor olabilir. Bu arama motorları açısından olumsuz bir özelliktir ve dikkat edilmesi gerekir.
  • Ortalama olarak en fazla 7 adet iç linkleme yapın.
  • İçeriğin kalitesini göz önünde bulundurarak bağlantı verdiğiniz sayfanın gerçekten o konu ile ilgili olmasına dikkat edin. İçerikle alakası olmayan bir başka sayfaya linkleme yapmanız kullanıcı deneyimini de kötü etkileyecektir.
  • İç linklemeyi metinler aracılığıyla yapmaya özen gösterin. Genellikle resimler ile yapılan yönlendirmeler başarılı olamamaktadır. “Anchor Text” denilen yönlendirmeli metinler, ilgili kelimenin üzerine tıklandığında benzer içeriğe sahip olan ve iç linkleme yapılan sayfaya yönlendirme yapmaktadır. Bu SEO açısından oldukça önemlidir, çünkü Anchor Text’lerin HTML kodları sayesinde algoritmalar web sitesinde yer alan ilgili konuları saptayabilmektedir.
  • “Long Tail” olarak adlandırılan ve uzun kelime gruplarını ifade eden linklemeleri yapmaktan kaçının. Bu anahtar kelime kullanımı açısından doğru bir çalışma olmayacaktır.
  • Kullanıcı deneyimi açısından linklerin yeni bir pencerede açılmasına özen gösterin.
  • En fazla ziyaretçi çeken içeriklerinize iç linkleme yapın. Bu hem ziyaretçi trafiğiniz hem de web sitenizin hiyerarşisi açısından oldukça önemlidir.

İç Linklemeler Nasıl Kontrol Edilmelidir?

İç linklemeleri ayrıntıları ile açıkladığımız yazımızın sonuna gelirken bu linklerin kontrolünün nasıl yapılması gerektiğinden bahsetmekte de fayda vardır. Daha öncesinde düzenli olarak optimizasyon çalışmaları yapılması gerektiğinden bahsetmiştik. Bunun linklemeler açısından yapılması zorunlu bir uygulama olmasının nedeni kırık linklerdir. Kırık linkler, bağlantı verdiğiniz web sitesinin kullanılamıyor olduğu, yanlış etiketlendiği veya silinmiş olduğu durumları ifade etmektedir. İçeriğinizi oluştururken yaptığınız iç linklemeleri sık sık kontrol etmeli ve olası hata durumlarında yeniden düzenlemelisiniz. Aksi halde kırık linkler kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek ve ziyaretçilerinizin kalıcı olmasına engel olacaktır. Peki, iç linklemeleri nasıl kontrol etmelisiniz?

İç linklemeleri kontrol etmek için kullanılan SEO araçları bulunmaktadır. Nasıl ki anahtar kelime veya hedef kitle analizi yapmanıza yardımcı olan araçlar var ise kırık linkler için de kullanabileceğiniz uygulamalar bulunmaktadır. Bunun için ücretli veya ücretsiz seçenekleri bulunan SEO araçları arasından size en uygun olanı tercih edebilir ve linklerinizi kontrol edebilirsiniz. Üstelik aynı uygulama üzerinden önce anahtar kelime analizi yaparak link vereceğiniz kelimeleri belirlemenizin ardından linklerinizin de kontrolünü gerçekleştirebileceğiniz profesyonel SEO araçları ile işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *