VDS Nedir? (Sunucu)

VDS Nedir? (Sunucu)

Sitenizin kaliteli bir hizmet sunması bakımından tercih edeceğiniz sunucu büyük taşır. Bu doğrultuda çalışma şekillerine göre farklı sunucular olduğunu vurgulamak gerekir. Yazımızda VDS nedir? sorusuna detaylı bir biçimde yanıt vererek kullanımı en yaygın sunucu tiplerinden birini detaylı bir biçimde açıklamaya çalışacağız. Ancak gelin öncelikle sunucuların neye göre ayrıldığını ele alalım.

Bir internet sitesinin kesintisiz bir biçimde çalışması bağlı olduğu bilgisayar yani sunucuyla ilgilidir. Bu doğrultuda sunucuları temel olarak fiziksel ve sanal sunucu olarak ikiye ayırmak mümkündür. Fiziksel ya da atanmış (dedicated) sunucular isminden anlayabileceğiniz üzere doğrudan siteniz için kullandığınız bir bilgisayara bağlıdır. Buna karşılık sanal sunucular VDS, VPS ve bulut sunucuları gibi farklı çözümlere ayrılmaktadır.

Yukarıda fiziksel sunucu yerine İngilizce’de dedicated tabirinin kullanıldığını özellikle vurguladık. Çünkü VDS kısaltmasının açılımı da Virtual Dedicated Server şeklindedir. Bu ifadeyi dilimize Sanal Atanmış Sunucu şeklinde tercüme edebiliriz. Temel olarak VDS, kullanıcıların internet sitelerinde yararlanmak üzere izole sunucular edinmesine olanak sağlar. Bu açıdan gerçekten de sizin kullanımınıza ayrılan bir fiziksel sunucudan bahsetmek mümkündür.

VDS Özellikleri Nelerdir?

Web dünyasına açılmak için kullanabileceğiniz sunucuları kendiniz temin edebileceğiniz gibi kiralama yolundan da faydalanabilirsiniz. Nitekim kendi başınıza temin etmenin oldukça maliyetli olacağı göz önüne alınırsa kiralama seçeneğinin çoğu kullanıcının tercihi olduğunu vurgulamak gerekir. Bu noktada firmalar, site sahiplerine farklı seçenekler sunmaktadır.

VDS sunucunun temel özelliği kiraladığınız özel bir sunucu olmasıdır. Farklı sunucu kiralama seçeneklerinde diğer sitelerle paylaşımlı bir biçimde kullandığınız sunucular söz konusudur. Bu da örneğin ziyaretçi trafiğinin arttığı saatlerde tüm sitelerin performans sorunu yaşamasına neden olur. Ancak VDS sunucu seçeneğinde böyle bir olasılık söz konusu değildir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu anlamda VDS sunucuda aslında gerçekten bir fiziksel sunucu vardır. Yalnızca bu sunucuyu satın almak yerine kiraladığınızı söylememiz yanlış olmaz. Kiralamanız boyunca bu sunucu tamamen sizin siteniz tahsis edilir. Bu doğrultuda fiziksel bir sunucudan tek farkı yalnızca uzak olmasıdır. Bu açıdan VDS’in oldukça kullanışlı bir deneyim sunduğunu vurgulamak gerekir.

VDS Avantajları

Hosting çözümleri açısından baktığımızda VDS’in fiziksel sunucuya en yakın çözüm olduğunu söylemek mümkündür. Elbette sistemde kullanılan bileşenlerin güncel olması sitenizin performansına doğrudan etkiler. Bu anlamda her zaman bir VDS hizmetinin örneğin VPS hizmetinden daha iyi olduğunu söyleyemeyiz. Ancak aynı sistem donanımları ve şartlar söz konusu olduğunda en kaliteli hizmeti VDS’ten alma olasılığınız çok daha yüksektir. Bu doğrultuda VDS sunucuların avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Performans

Diğer sanal sunucu çözümlerine kıyasla hiç kuşkusuz VDS’in en öne çıktığı yön performanstır. Örneğin; CPU, RAM ve sürücü alanı gibi temel faktörleri düşünün. Sanal sunucuların zayıf performans göstermesine neden olan en yaygın neden çok sayıda siteye kiralanmasıdır. Çok sayıda site söz konusu olduğunda tüm bileşenlerin performansında ciddi bir düşüş olacaktır. İki farklı sitenin bir sanal sunucuyu paylaştığını varsayalım. Birinin ziyaretçi trafiği arttığında CPU ve RAM gibi bileşenlerin üzerine ciddi bir yük binecektir. Bu nedenle diğer sitenin de performansında düşüş söz konusu olacaktır.

Elbette hosting firmaları bunun için farklı çözümler üretmektedir. Bunlardan biri de birbirlerini etkilemeyen paylaşımlı sistemlerdir. Burada da şöyle bir durum söz konusudur. Örneğin 32 GB’lık bir RAM’in 8 site sahibi arasında paylaştırıldığını düşünün. Dolayısıyla her sitenin yalnızca 4 GB’lık bir RAM hacmi vardır.

Ancak VDS söz konusu olduğunda bunların hiçbiri için endişelenmenize gerek yoktur. VDS sunucuda fiziksel bir sunucuyu doğrudan kiralarsınız. Bu anlamda daha fazla kullanıcı ve benzeri sorunlar yoktur. Buna paralel bir biçimde sunucu performansı ve kapasitesinin yüzde 100’ü sitenize aittir.

2. Güvenlik

Performansa ek olarak VDS’in güvenlik açısından da sitenize katkılar sunduğunu ifade etmek gerekir. VPS gibi çözümlerde birden fazla veri noktasına tek bir fiziksel cihaz üzerinden aktarılan veriler söz konusudur. Her ne kadar hosting firmaları güvenlik için ekstra önlemler alsa da bu durumun bazı riskleri beraberinde getirdiğini ifade etmek gerekir. Ancak VDS sunucuda kaynaklar, donanımlar ve veriler paylaşılmadığında bu tür bir güvenlik açığı yoktur.

3. Erişim ve Özelleştirme

Atanmış bir sunucunun kullanıcılara sağladığı en önemli avantajlardan biri de daha fazla erişim olanağıdır. Nitekim sanal atanmış VDS sunucularda da bu durum geçerlidir. Kullanıcı, donanım üzerinden olmasa bile yazılım aracılığıyla sunucu üzerinde maksimum erişime sahip olmaktadır. Bu doğrultuda VDS sunucu söz konusu olduğunda konfigürasyon oldukça kolay ve beklentilerinize uygundur. Bu açıdan sitenizin özel gereksinimlerine paralel olarak yeni ayarlamalar yapabilirsiniz.

VDS Dezavantajları

Buraya kadar VDS sunucuların avantajlarından söz etsek de diğer seçeneklerle kıyaslandığında bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk olarak yukarıda bahsettiğimiz özelleştirme seçeneğini ele alalım. Eğer ciddi ölçüde teknik birikim sahibi değilseniz VDS sunucu üzerinde özelleştirme yapmanız imkansızdır.
  • Buna ek olarak özellikle fiziksel sunuculara kıyasla daha sınırlı bir kaynak sunduğunu da vurgulamak gerekir.
  • Aynı şekilde diğer seçeneklere kıyasla daha yüksek kontrol sağlasa da fiziksel sunucular kadar geniş bir yetkiden bahsetmek mümkün değildir.
  • Son olarak VDS sunucuların diğer sanal sunucu çözümlerine kıyasla daha maliyetli olduğunu da söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu içeriğimizde VDS nedir? öğrendik.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *