Google Adwords Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Adwords Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Adwords nedir? çeşitli işletmelerin Google arama motoru ve Google ile iş birliği yapan siteler üzerinden reklam vermelerine olanak sağlayan bir reklamcılık türüdür. Arama motoru reklamcılığı, hem kısa vadede sonuç barındırabilmesi açısından, hem de demografik yapılara uygun biçimde reklam verebilmesi adına oldukça tercih edilen bir pazarlama stratejisidir. Google Adwords ile birlikte firmalar belirli kelimeler, belirli siteler ve belirli lokasyonlarda özellikle görülebilecek kampanyalar yayınlayabilir ve bunları demografik yapılarını belirlediği kullanıcılarla buluşturabilir.

Google Adwords Nedir?

Google Adwords, Google arama motoru ve Google ile iş birliği yapan sitelerde, işletmelerin reklam vermelerini sağlayan bir dijital pazarlama türüdür. Google Adwords ile birlikte işletme sahipleri; telefon aramalarını arttırabilir, site ziyaretlerini arttırabilir, ürün satışlarında ön plana çıkabilir ve marka bilinirliğini potansiyel müşterileriyle buluşturabilir.

Reklam yapılarında hedefledikleri bölge, şehir, cinsiyet ve yaş grubu seçmelerine olanak sağlayan Adwords, ek olarak reklam saatlerini de belirlemenize olanak sağlamaktadır.  Google Ads ile birlikte kullanıcılar, internet üzerinden işletmelerin sunduğu ürün, hizmet ve fikirlere daha hızlı erişim sağlayabilmektedir. Tercih edebileceğiniz alternatif birçok reklam türü bulunmaktadır.

Google Adwords Reklam Türleri

Google Adwords reklam türleri, işletmelerin kullanıcılara ulaşmalarına sağlayabilecekleri dijital pazarlama araçlarıdır. Bu araçlar ile birlikte alternatif üç seçenekte kullanıcılara erişmek mümkündür.

  • Arama Ağı
    Arama ağı reklamları; belirli işletmelerin kampanyaları üzerinden yapılan Google aramalarında üst sıralarda çıktıkları reklamlardan oluşmaktadır.
  • Görüntülü Reklam Ağı
    Görüntülü reklam ağı kampanyaları; kullanıcıların Google ve iş birliği olan siteleri ziyaret ettiğinde karşılarına çıkan reklam yapılandırmalarıdır.
  • Video
    Video reklam kampanyaları; YouTube üzerinden işletmelerin 6-15 saniye aralığında reklam videolarını yayınlamalarına olanak sağlar.
  • Uygulama Reklamları
    Uygulama reklamları; Google Play üzerinden yayınlanan genellikle ücretsiz uygulama ve oyunlar içerisinde yer alan kısa reklamlardır.

Google Adwords Nasıl Kullanılır?

Google Adwords Nasıl Kullanılır? dijital pazarlama çalışmalarında kullanılan bir araç olarak, geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşabilmektedir. Google Ads kısaltmasıyla da bilinen bu aracı kullanmak için öncelikli olarak dijital pazarlamada hedef kitlenizi doğru belirlemeniz gerekmektedir.

  • Bu yapılandırma içerisinde web sitesinize daha çok ziyaretçi çekmek ya da işletmenize daha çok telefon almak örnek olarak gösterilebilir.
  • Bir sonraki adımda ise reklamınız için demografik yapılandırmaları oluşturmanız gerekmektedir. İstediğiniz coğrafya, yaş, cinsiyet ve reklamın yayında kalacağı saat aralığını seçebilirsiniz.
  • Reklam için belirlediğiniz kelime grubu, görsel ya da video yapılandırmasını hazırlayarak Adwords yapılandırmasıyla optimize etmeniz gerekmektedir. Bu noktada Google Adsense size yardımcı olarak, Geniş Eşleşme özelliğiyle örnek anahtar kelimeler sağlamanıza katkıda bulunmaktadır.
  • Son adımda ise reklamınız için belirli bir bütçe belirleyerek yayına almanız gerekmektedir. Burada “Tıklama Başına Maliyet” veya “Gösterim Başına Maliyet” gibi opsiyonları belirleyebilirsiniz.

Bu aşamaları tamamlamanızın ardından Google yetkilileri reklam kampanyanızı kontrole almaktadır. Onay almasının ardından da reklam kampanyanız demografik yapıları karşıladığı biçimde kullanıcılarla buluşarak bütçenize uygun olarak gösterimde kalmaktadır. Kısaca reklamınız ne kadar etkileşim alırsa, o kadar ödeme yaparsınız.

Tıklama Başına Maliyet Nedir?

Tıklama başına maliyet; işletmelerin Google Adsense üzerinden çıktıkları kampanyalarda, ziyaretçilerin reklamlarını tıklamaları üzerine yaptıkları ödemelere verilen isimdir. Bu kampanya türü ile birlikte işletmeler tıklama başına maksimum bir maliyet belirleyerek reklam kampanyaları için bütçe oluştururlar.

Gösterim Başına Maliyet Nedir?

Gösterim başına maliyet; işletmelerin Google ve Google işbirliği olan adreslerde reklamlarınızı gösterdiğiniz 1000 kişi üzerinden ücretlendirme standardı oluşturduğunuz bir yapıdır.

Etkileşim Başına Maliyet Nedir?

Etkileşim başına maliyet; işletmelerin YouTube üzerinden verdiği reklamlarda, yayınlanan videoyu izleyen kişi başına yaptığı ödeme modelidir.

Google Adwords Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Google Adwords kullanırken dikkat edilmesi gerekenler; genel olarak işletmelerin potansiyel kullanıcıları belirlemesi ve bütçe planlamasını oluşturan bir yapılandırma ile ilerlemesinden geçmektedir.

  • Google Ads kullanırken, bütçe planlamanızı doğru hazırlamanız gerekmektedir. Eğer Tıklama Başına Maliyeti yüksek tutarsanız, kısa süre içerisinde reklam bütçenizin tamamı bitebileceği gibi, çok düşük de tutarsanız çok az kullanıcı tarafından görüntülenme alacaktır.
  • Anahtar kelime çalışmasının hazırlıklarını, potansiyel müşterilerinize empati kurarak hazırlamanız gerekmektedir. Bu sayede potansiyel kelimelere daha fazla yatırım yapabilirsiniz.
  • Eğer fiziksel bir işletme sahibiyseniz, telefon ile geri dönüşü düşünerek reklam kampanyası yürütebilirsiniz.
  • Reklam kampanyalarınızı haftalık olarak analiz edip, yapılandırmanızı da buna göre belirlemeniz gerekmektedir. Gereksiz yapılandırmalara izin vermeden, uzun vadeli avantaj sağlayacağınız reklam kampanyalarına yatırım yapabilirsiniz.

Genel olarak Google Adwords Nasıl Kullanılır? Nasıl reklam çıkabiliriz? vs. gibi en önemli konuları bu içeriğimizle yanıt verdik.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *