Semantik Arama Nedir? Neden Önemlidir?

Semantik Arama Nedir? Neden Önemlidir?

Semantik arama nedir? anlam bilim olarak de literatürde yer alan semantik, sözcükler arasında oluşan anlamı sembolize etmek için kullanılmaktadır. Sözcüklerin taşıdıkları anlamlar, sözcüklerin birlikte kullanıldığında oluşan kavramlar ve sözcüklerin oluşturduğu cümle öbeklerinde oluşan anlamlar bir dil bilim öğesi olarak semantikin konusudur.

Semantik Arama Nedir?

Semantik yapılar günümüzde felsefi açıdan, bilimsel açıdan ve dijital pazarlama içerisinde anlam bulabilmektedir. Felsefedeki anlam bütünlüğü, kelimelerin düz anlamı ve yan anlamını incelerken, bilimsel açıdan semantik arama yapılarında ise, dil yapısında yer alan düşünce ve anlam bütünlüğünün değişimi ve gelişimi ele alınır. Dijital pazarlama alanında ise arama motoru optimizasyonunda hazırlanan blog yazılarında, anlam bütünlüğü olan içerikleri sembolize etmek için kullanılmaktadır.

Dijital Pazarlamada Semantik

Dijital pazarlama içerisinde semantik içerikler, arama motoru optimizasyonunda oldukça önemlidir. Arama motorları, kullanıcıların arama yaptığı kelime öbeklerinden anlam doğurarak, sonuca en yakın sonuçları ve siteleri üst sırada çıkartmaktadır. Bunu da sitelerin içerisinde yer alan yazılardan ve sorgu bağlamı ile uyumundan çıkartmaktadır. O yüzden web siteleri içerik oluştururken, kelime öbeklerini ve içeriklerini olabildiğince zengin tutmaktadır.

Arama motorları anlam bilim üzerine yoğunlaşarak, kullanıcıların arama motorunu kullanarak arama yaptıkları kelime öbeklerinin anlamlarını ve yan anlamlarını bir araya getirerek, bu noktada istedikleri ve isteyebileceği potansiyel aramaları bir araya getirmektedir. Yerel konuşma lehçelerinden, ulusal konuşma dillerine kadar geniş bir anlam bütünlüğüne sahiptir.

Semantik içerik Neden Önemlidir?

Semantik makaleler web sitelerin trafiklerine doğrudan etki etmektedir. İçerisinde barındırdığı anlam bütünlüğü arama motorları tarafından fark edilerek, sıralamayı daha olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca siteyi ziyaret eden kullanıcıların da başlık ile uyumlu olarak içerik içerisinde bilgi akışı olduğunu anladığı noktada, site içerisinde geçirdiği vakit kat ve kat artmaktadır. Bu da kullanıcıların site içerisinde geçirdiği ortalama süreyi arttırarak, odak anahtar kelime sonuçlarında daha üst sıralara çıkmasına olanak sağlamaktadır. Tercih edebileceğiniz başlık ve makalelerin, sitenin formatıyla da uyumlu olması büyün önem taşımaktadır.

Arama motorlarının, dijital pazarlama içerisindeki yeri oldukça büyüktür. Dijital pazarlama çalışmaları içerisinde arama motoru optimizasyonuna uygun içerikler üretmek yukarıda belirttiğimiz gibi olumlu sonuçlar doğurabilmektedir. Ancak içerik standartının yükselmesi, içeriğin kullanıcıların arasında da paylaşılmasına neden olacaktır. Böylece hedef kitleniz içerisinde içerik değeri artacak ve organik ziyaretçi sayısı da artacaktır.

Semantik Makale Nasıl Yazılır?

Semantik makale yazma işi, kulağa zahmetli gelse de aşağıdaki belli başlı birkaç kuralı uygularak SEO için ideal bir makale üretimi gerçekleştirmeniz çok kolay.

  • Seçilen anahtar kelime ana başlık ve alt başlıkların çoğunda yer almalıdır. Kullanım oranını Yoast SEO yardımı ile dengeleyebilirsiniz.
  • İmla ve yazım kuralları göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Yazı içerisinde her paragrafta anahtar kelimeye yer verilmelidir.
  • Makale uzunluğu minimum 300 kelime olmalı fakat etkili bir makale için 1000 kelimeye kadar yazıyı uzatmanızda hiçbir sakınca yoktur.
  • Makale linklerinde anahtar kelime mutlaka yer almalıdır.
  • Anahtar kelime yoğunluğunu okuyucuyu sıkmayacak standartta homojen bir şekilde ayarlamalısınız.
  • Seçilen görseller için alternatif metin ve açıklamalar boş bırakılmamalı, en azından 1 tane anahtar kelime geçirilmelidir.
  • Arama motorlarındaki dizinlerde görülen meta açıklaması, yazıyı özetleyecek nitelikte olup kullanıcıyı çekecek standartta olmalıdır. Anahtar kelime meta açıklamasında da kullanılmalıdır.

SEO ve Semantik Arama ilişkisi

SEO ve Semantik arama sorguları arasında ince bir çizgi vardır. İçeriklerinizi mutlaka Semantik arama yapıldığını düşünerek oluşturmalısınız. Örneğin; “Seo Nedir?” diye arayan birisi, daha sonra “Seo Nasıl Yapılır?” sorgusunu araması muhtemeldir. Başta Google olmak üzere birçok arama motoru içeriklerde Semantik arama için yapay zeka kullanmaktadırlar. Sonuç olarak içeriklerinizi bu mantıkla oluşturduğunuz zaman SEO ve kullanıcı deneyimi yönünden katkı sağlayacaktır.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *