Blog Nasıl Açılır? – Ücretsiz Blog Servisleri

Blog Nasıl Açılır? – Ücretsiz Blog Servisleri

Blog nedir? sürekli güncellenen ve çevrimiçi şekilde internet üzerinden yayınlanan kişisel yazılardan oluşan bir günlüktür. Kendi fikir, düşünce, yorum ve deneyimlerinizi tamamen size ait ve size özel şekilde kişisel tercihleriniz doğrultusunda şekillendirdiğiniz ve bunları yazıya dökerek internet üzerinden paylaştığınız bir internet yayıncılığıdır. Yazımızın ilerleyen başlıklarında “Blog nasıl açılır?” konusuna ayrıntılı bir şekilde değineceğiz.

Neden Blog Açmalıyım?

Blog alanları kendi seçtiğiniz herhangi bir konu hakkındaki düşüncelerinizi özgürce ifade edebileceğiniz bir ortamdır. Bundan kaynaklı olarak sizi blog açmaya ve burada paylaşımlar yapmaya iten birçok neden vardır:

  • Blog yazmanın en önemli özelliklerinden biri ulaştığı kitledir. Dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir kişi bloglara erişebilmekte, bloglarınıza herkes ulaşabilmektedir. Bu özgürlük alanı blog yazmaya çeken bir özelliktir.
  • Blog açmak ve orada bir şeyler yazıp paylaşmak size yeni şeyler hakkında bilgi edinmenizi ve yeni şeyler öğrenmenizi sağlar. İnsanlara bir konu hakkında paylaşım yaparken mutlaka araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu size büyük bir bilgi birikimi sağlamaktadır.
  • Blog sahibi olmak, düşünme ve planlama becerilerinizi geliştirmektedir. Bloğu kurma ve devamlılığını sağlamak bunu bir plan içerisinde yapmak zamanla hayatınızda da bunu uygulamanızı sağlamaktadır. Bloğu geliştirmek adına fikirler üretmeniz düşünme becerinizi ciddi anlamda geliştirecektir.
  • Bir blog sahibi olmanın kazandıracağı en güzel özelliklerden biri insanlarla olan iletişiminiz ve kendinize olan güveninizdir. Blog yazmak fikirlerinizi çekinmeden açıkça ifade etmenizi ve insanlarla olan iletişiminizin daha da kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Kendinizi tanıyıp özelliklerinizi fark etmenizi sağlaması sizin kendinize olan güvenin daha da artmasına sebep olmaktadır.

Blog Nasıl Açılır?

Blog açma kararı aldığınız takdirde, çalışmalar adına kendinize bir yol çizmelisiniz. Bu çalışmalarda en önemli aşama, açacağınız bloğun konusunu belirleme olacaktır. Bu seçim sizin bütün sürecinizi etkileyecektir. Doğru seçim işinizi keyifli hale gelmesini sağlarken, yanlış seçimler ise işinizin son bulmasına dahi neden olacaktır. Bu seçimde önemli olan, sizin ilgi alanlarınıza, dünya görüşünüze, insanlarla paylaşmayı ve onlara anlatmayı sevdiğiniz konulara uygun olmasıdır. Blog fikriniz sizin katkılarınızla gerekli özeni gösterip beslemenizle birlikte size başarı getirecektir.

Platform Seçimi

Blog fikrinizi belirledikten bir sonraki aşama blog paylaşımı için platform seçimidir. Bu konuda önünüze birçok alternatif ve çeşit çıkacaktır. Tercihiniz dahillinde ücretsiz ya da ücretli içerik yönetim sistemlerinden birini tercih edebilirsiniz. Burada karar size kalmış olup, dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Önemli olan bu tercihte size hitap eden, memnuniyet oranı yüksek, zevklerinize uygun ve hayal ettiğinizi oluşturabileceğiniz, iyi eklentilere sahip olan bir platform seçmenizdir.

Domain Seçimi

Bloğunuzun temellerini oluşturmaya başladıktan sonra bir diğer konu vereceğiniz isim olmaktadır. Vereceğiniz isim kararı geleceğe dönük olmalıdır. Bu işte markalaşabileceğinizi de düşünerek akılda kalıcı, telaffuzu kolay, sade, öz ve kısa olan bir isim sizin için iyi bir tercih olacaktır. Ayrıca isim.com uzantılı olduğunda en bilinen ve en ulaşılabilir uzantıyla ziyaret edilmesi olasıdır. Blog isminiz içeriğiniz hakkında bilgi vermeli ve merak uyandırmalıdır. Mümkün olabildiğince arama sonuçlarına uygun bir anahtar kelime içermelidir. Otorite sahibi bir domaine sahip olmanız arama sonucu sayfalarında yüksek sıralamalar elde etmeniz yardımcı olacaktır.

Hosting Seçimi

Blog için gerekli olan kararları verdikten sonra teknik kısmı ile alakalı konulara sıra gelecektir. Bunların en başında hosting ve domain seçimi gelmektedir. Hosting, bir web tabanlı sitenin içeriğinde yayınlamak istediği doküman ve içeriklerin internet kullanıcıları tarafından erişebileği depolama alanıdır. Domain ise, sizin alan adınızdır. Yani harf sayı ve karakterlerden oluşan, sizin IP adresini temsil eden adınızdır. Bu hizmetler sizlere paket halinde de sunulmaktadır. Farklı alternatifler içeren hosting, sizin ihtiyaçlarınıza hitap etmeli, gerekli durumda teknik destek sağlayabilen, özellikleri bakımından yeterli ve performansı güçlü tercihler sizin için iyi seçim olacaktır. İyi bir karşılaştırma yapıp kendinize en doğru olan paketi seçmeniz bu konuda önemlidir.

Kurulum Aşaması

Blog açmanın en son aşaması blog servisi kurulumudur. Bu konuda tercih edebileceğiniz farklı birçok yazılım olup, her biri farklı özelliklere sahiptir. Bu yazılım satın aldığınız hosting içerisinde kurulur ve kurulumu kolaydır. WordPress’i tercih edecekseniz, alt başlığımızda yer alan teknik bilgi ve yönlendirmeleri takip ederek bunu halledebilirsiniz.

WordPress Kurulumu

WordPress, imkanları ve kolay kurulabilmesiyle çok tercih edilen ücretsiz bir yazlımdır. WordPress kurulumu farklı alternatiflerle karşımıza çıkmaktadır. Sizlere detaylı olarak tüm WordPress kurulumlarından bahsedeceğiz.

Otomatik Yükleyici İle WordPress Kurulumu

WordPress kurulumu yapmanın en pratik yolu, otomatik yükleyici metotunu kullanmak olacaktır. Bunu sizin için yapan bir hosting seçmek en hızlı ve kolay şekilde kurulumu sağlayacaktır. Bu doğrultuda şağıdaki işlem adımlarını takip ederek, WordPress kurulumunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz:

  • İlk olarak hosting panelinize ilgili bilgilerinizi doldurarak giriş yapın.
  • Website kısmının altında yer alan Auto Installer’ı bulun.
  • WordPress ikonuna tıklayın ve gerekli tüm alanları doldurun. Ardından Install butonuna tıklayın.
  • Yaptığınız işlemler sonrası yükleme tamamlanmaktadır. List of Installed Applications alanının altındaki Actions kısmından WordPress‘i seçiniz.
  • Kurulumu sağladıktan sonra kontrol panelinize giriş yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Manuel/Elle WordPress Kurulumu

Kullandığınız hosting’te otomatik yükleme mevcut değilse veya otomatik yükleyici çalışmıyorsa kurulumu manuel olarak kendiniz yapabilirsiniz. Kolay ve sorunsuz kurulum için yapmanız gereken işlemler:

  • WordPress‘in güncel sürümünü aygıtınıza indirin ardından ilgili dosyayı arşivden çıkartınız.
  • Sonrasında database ve kullanıcı oluşturmanız gerekmektedir, bunun için hPanelinize giriş yapın.
  • Database sekmesinin altında yer alan MySQL Database alanına gidin. Gerekli alanların tümünü doldurduktan sonra Create‘e basın.

Kurulumda bu işlemlerden sonra wp-config.php yapılandırma yapmanız gerekecektir. Bu yapılandırma veri tabanı bilgilerini içermektedir. wp-config.php dosyası File Manager’da bulunmakta olup, WordPress kurulumunuzu yapmanızı sağlamaktadır. Dosya yapılandırması işlemi için gerçekleştirmeniz gereken işlem adımları şunlardır:

  • hPanel üzerinden hesabınıza giriş yapın.
  • Files sekmesi üzerinden File Manager’a tıklayın. Karşınıza çıkacak alanda Web Root‘u seçiniz. Ardından Show Hidden Files kutusunu işaretleyiniz. Son olarak Go’ya tıklayınız.
  • Sonra, public_html klasörüne tıklayınız. WordPress kurulumu tamamlamış olduğunuz klasörü açın.
  • wp-config-sample.php dosyasını bulun ve adını wp-config.php olarak değiştirin. Adını değiştirdiğiniz dosyaya sağ click yapın. Ardından Code Edit‘i seçeneğine tıklayın. Bilgilerin yer aldığı alanı bulmalısınız.

// ** MySQL ayarları – Bu bilgileri web sağlayıcınızdan alabilirsiniz** //

/** WordPress veritabanınızın adı*/

define( ‘DB_NAME’, ‘veritabanı_adını_yazın’);

/** MySQL veritabanı kullanıcı */

define( ‘DB_USER’, ‘kullanıcı_adinizi_yazın’ );

/** MySQL veritabanı şifresi */

define( ‘DB_PASSWORD’, ‘sifrenizi_yazın’ );

/** MySQL hosting adı */

define( ‘DB_HOST’, ‘localhost’ );

  • Sonrasında, veritabanı_adını_yazın değerinin yerine daha önceden oluşturduğunuz MySQL Veritabanı adınızı yazınız.
  • Kullanıcı_adınızı_yazın ve sifrenizi_yazın değerlerine yerine kullanıcı adı ve şifrenizi yazınız.
  • Tüm alanları düzenledikten sonra, Save Changes seçeneğine tıklayarak değişiklikleri kaydedin.
  • Son kısımda ise arşivden çıkarttığınız dosyaları hosting hesabınızda public_html dizini içerisinde File Manager ya da FileZilla gibi bir FTP istemcisini kullanarak yükleyin.

Tüm bu kurulum için tamamlanan hazırlık aşamasından sonra WordPress kurulumuna geçebiliriz. Bu aşamada kurulumu tamamlamak için sitenize girmeli kurulum sayfasını açmalısınız. Sonrasında yapacağınız adımlar:

  • Dil seçimi yaparak Continue tuşuna basınız.
  • İlgili MySQL bilgilerinizi isteyecektir. Bu bilgiler sizde var olduğundan Let’s go! tuşuna basabilirsiniz.
  • Daha sonra, MySQL veritabanı bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Veritabanı Sunucusu ve Tablo Ön Eki değerlerini olduğu şekilde bırabilirsiniz. Tablo Ön Eki‘ni birden fazla kurulum yapmak istiyorsanız değiştirebilirsiniz. Gönder‘e tıklayabilirsiniz.
  • Tüm işlemlerin ardından WordPress, oluşturduğunuz veri tabanına ilgili bağlantının kurulup kurulamadığının kontrolünü sağlayacaktır. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde, Şimdi kuruluma başlayabiliriz! tuşuna tıklayabilirsiniz.
  • Web sitesi ve yönetici bilgilerinizi giriniz. İşlemi tamamlamak için WordPress‘i Kur tuşuna tıklayın.

Tüm bu işlemleri yaparak WordPress kurulumunu tamamlayabilirsiniz.  Otomatik ve elle WordPress kurulumunu bu işlemlerle yapabilir, gerekli adımları takip ederek sonuca ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz Blog Servisleri Nelerdir?

Ücretsiz blog servisleri, farklı firmaların kullanıcılar için kullanıma açtığı ve ücretsiz blog oluşturabilecekleri servistir. Bu servisler farklı özelliklere göre kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. En uygun ve en kullanışlı servisi detaylı araştırma yaparak seçmeli, bu konuda hassas davranılmalıdır.

WordPress

Bu servislerden öne çıkanları sıralarsak ilk olarak WordPress gelmektedir. WordPress, en fazla tercih edilen sistemlerden biridir. Bu servisi kullanmanın avantajları ücretsiz bir servis olması ve sizi WordPress ara yüzüne alışmanızı sağlamasıdır. WordPress size ücretli blog yayınlama planları da sunmaktadır fakat bunlar ücret olarak size makul gelmeyebilir. Sistemin dezavantajları ise, tema seçenekleri sınırlı ve reklam alma durumu kısıtlıdır. WordPress kendi reklamlarını yapmaktadır. Bu durum sitenizden reklam geliri elde etmenizi engellemektedir.

Blogger

Bir diğer blog servisi Blogger servisidir. Bu servis Google öncülüğünde kullanıma sunulmuştur. Blogger kullandığınız durumda açacağınız sitenin adı adınız.blogspot.com şeklinde oluşturulmaktadır. Blogger kullanmanın avantajlarını sayarsak, yine ücretsiz olması ve reklam alabilmenizdir. Ayrıca Google servisi olduğu için Google gözünde avantajınız olabilir. Dilediğiniz zaman kendi adınızı alarak sitenizi taşıma imkanınız vardır. Dezavantajları ise, ücretli kısma geçtiğinizde tema eklenti ve özelleştirme seçenekleriniz daha az olmaktadır.

Tumblr

Diğer servislerden farklı olarak Tumblr, kullanıcı yapısıyla farklılaşmaktadır. İşleyiş ve ana yapı olarak aynı şekilde olan Tumblr, blog ve sosyal medya karışımı olarak hizmet vermektedir. Bu sistemi kullanıcılar sosyal medya gibi kullanıp daha çok kültürel konular hakkında paylaşım yapmaktadır. Tumblr sistemini kullandığınız durumda açacağınız sitenin adı adınız.tumblr.com şeklinde oluşturulmaktadır. Bu sistemin avantajları, ücretsiz olması ve takipçi sistemi olmasıdır. Ayrıca görsel olarak çok farklı ve şık tasarımlar elde etmek Tumblr’da mümkündür. Dezavantajları olarak ise, kültürel alanda yazılar yazmıyor iseniz takipçi sayınız az olabilir. Ayrıca zamanla Tumblr sistemi yeterli gelmezse tekrar başka sistemlere geçmek zorunda kalma durumu yaşayabilirsiniz.

Blog Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Blog yazmak her ne kadar zevkli ve eğlenceli gözükse de bazı dikkat edilmesi gereken konular içerir. Bunlardan bahsetmek gerekirse:

  • Yazdığınız bloğun içeriği çok önemlidir. Belirlediğiniz konu hakkında okuyuculara bir şeyler katacak bilgiler içeren bir blog sizi bir adım öne taşıyacaktır.
  • Blog içerisindeki duygu ve his çok önemlidir. Karşı tarafa içeriği hissettirmek ve enerji vermek bu konuda çok önemlidir.
  • Blog yazmaya yeni başladıysanız bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta kendinizi geliştirmek olacaktır. Bol bol farklı tarzlarda okumlar yapıp diğer blogları ziyaret etmek sizin ufkunuzu genişletecektir. Konu hakkında detaylı araştırma size ve blog içeriğinize büyük katkı sağlayacaktır.
  • Blog tasarımı ve grafikler de dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Özenle seçilmiş tema ve görseller ilgi çekici olacak ve daha kaliteli duracaktır.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *